Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Έθνος" υπό τον τίτλο «Δεν θα πάρω ευθύνη διάλυσης»Χειμαρρώδης παρουσιάστηκε στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ο πρώην υπουργός και γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Ευ. Μεϊμαράκης.
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για «λουδοβίκεια αντίληψη» και «αίσθηση ιδιοκτησίας» του κόμματος από τους υποψηφίους, την ώρα που «ο λαος μας έχει γυρίσει την πλάτη, δυσφορεί ακόμη και να μας βλέπει να συζητάμε».
«Παίζουμε με τις διαδικασίες»
Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο με τον οποίο ο Δημ. Σιούφας και η οργανωτική επιτροπή επιχειρούν να καταλήξουν στον τρόπο εκλογής νέου προέδρου, από το συνέδριο, ή τη βάση, ή και τους «φίλους» της ΝΔ. Μάλιστα, κατηγόρησε εμμέσως τον Δημ. Σιούφα για «αδυναμία στον τρόπο διαχείρισης».
Μόλις το 2007, όταν τα πράγματα ήταν νηφάλια, 5.000 σύνεδροι ψήφισαν και απέρριψαν την πρόταση Μπακογιάννη για εκλογή από τη βάση, υπενθύμισε ο κ. Μεϊμαράκης, που σημείωσε ότι «εάν ο καθένας πετάει μία πρόταση. ξεχειλώνει η διαδικασία ... σε ώρες κρίσης πρέπει να υπάρχει σαφής διαδικασία».
Αυτή τη στιγμή το κόμμα είναι σε υπηρεσιακή κατάσταση, η 7η Νοεμβρίου έγινε 6η Δεκεμβρίου αναζητείται ακόμη μεταγενέστερη ημερομηνία, «μπορεί να φτάσουμε και στο Πάσχα», σχολίασε πικρόχολα ο κ. Μεϊμαράκης.
«Μπορεί να μην ψηφίσω καν»
Ο κ. Μεϊμαράκης επιτέθηκε επίσης και κατά του τρόπου με τον οποίο θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή, καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους διάλογος, παρά μόνο ομιλίες του Κ. Καραμανλή και του Δημ. Σιούφα.
Δεν θα παρευρεθώ στην Κ.Ε., η παρουσία μου δεν βοηθάει πλέον ... θα δω τις αποφάσεις της και θα αποφασίσω», σχολίασε, ενώ τόνισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος απαξίωσης και του συνεδρίου «εάν είναι 3 ώρες, επειδή ξεφτυλίζουμε και την έννοια του συνεδρίου».
Σε μία τέτοια περίπτωση όπως είπε θα περιοριστεί στον ρόλο του ως βουλευτής και θα αφοσιωθεί στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. «Θα έχουν την ευθύνη αυτοί που δρομολόγησαν αυτές τις διαδικασίες».
«Πρακτικά αδύνατο να παρέμβω»
Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ δικαιολόγησε επίσης την απόφασή του να μην επιδιώξει δυναμικά να διατυπώσει τις θέσεις του ούτε στο επερχόμενο συνέδριο.
«Εάν ζητήσω το λόγο εκτός διαδικασίας, εάν δεν μου τον δώσουν δημιουργείται θέμα, εάν μου τον δώσουν με αυτά που θα θέσω θα τορπιλιστεί η διαδικασία από ένα μέλος της Κ.Ε. ... δεν θα πάρω ευθύνη διάλυσης» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης.
Ολα αυτά έπρεπε να έχουν ζυμωθεί πριν φτάσουμε στην Κεντρική Επιτροπή, να ληφθούν οι αποφάσεις μόνο από τα μέλη χωρίς να υπάρχουν παρατηρητές, να αποσαφηνιστεί εάν το συνέδριο θα διαρκέσει μία ή τρεις ημέρες, ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα, αν, και πότε, θα κλείσουν οι εκλογικοί κατάλογοι, κτλ), προσέθεσε.
«Δεν θα ταλαιπωρήσω την κοινωνία για πολύ καιρό», είπε με νόημα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες του για τη διαδικασία, στην οποία μάλιστα «ίσως δεν θα ψηφίσω καν».
«Θα μας μείνει η σφραγίδα»
Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει άμεσα από την απαξίωση που μετά την κάλπη των εθνικών εκλογών δείχνει να επεκτείνεται και στις εσωκομματικές διαδικασίες, κατά τον κ. Μεϊμαράκη. Η διαδικασία δεν είναι συσπειρωτική και καταγράφεται ήδη μείωση του ενδιαφέροντος, εκτίμησε, σχολιάζοντας «ο νεοδημοκράτης δεν πήγε να ψηφίσει στις εθνικές, θα πάει για αρχηγό;». Ηδη και οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει να φθείρονται, είπε σε άλλο σημείο.
Για το λόγο αυτό απέρριψε την ψηφοφορία γενικώς από μία ευρύτερη βάση και αντ' αυτού πρότεινε συνέδριο με διεύρυνση του εκλογικού σώματος στις 70.000 και ως τις 100.000 150.000 μέλη της ΝΔ.
Αντί του κάθε δημάρχου, να ψηφίσουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αντί κάθε προέδρου τοπικής να ψηφίσει όλο το προεδρείο και ούτως καθ' εξής, πρότεινε. «Ετσι δείχνουμε ότι τους τιμούμε, ... με το να πάμε στον κάθε περαστικό, αυτοί δεν θα έρθουν γιατί αισθάνονται ότι ισοπεδώνονται», τόνισε ο πρώην γραμματέας της ΝΔ.
«Τα δύσκολα μετά την εκλογή»
Οπως τόνισε εξάλλου η ανάδειξη νέου αρχηγού δεν κλείνει τον κύκλο της κρίσης αλλά τον ανοίγει, καθώς το διχαστικό κλίμα που καλλιεργείται δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την κοινοβουλευτική ομάδα.
«Οι βουλευτές είναι τα πιο πολιτικά ζώα, με αίσθηση αυτοσυντήρησης», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να μην του επιτρέπεται να πάρει θέση. «Φυσικά να πάρει θέση, αλλιώς είναι μία απολιτίκ διαδικασία.
Μήνυμα Ζαγορίτη
Η πρόθεση του Ευ. Μεϊμαράκη να αποχωρήσει από τις διαδικασίες φαίνεται ότι κινητοποίησε -έστω και κάπως αργά- τη Ρηγίλλης, αν κρίνει κανείς από την πρώτη αντίδραση του Λευτ. Ζαγορίτη.
Ο γραμματέας του κόμματος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 98,9, σημείωσε ότι στην απόφαση για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να αναφέρεται ότι θα μιλήσουν μόνο ο πρόεδρος του κόμματος και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, ωστόσο θα είναι δυνατό να πάρουν το λόγο και τα μέλη, αλλά «επί της διαδικασίας».
Εμμέσως δηλαδή δείχνει στον προκάτοχό του ότι θα έχει τη δυνατότητα να εκθέσει τις απόψεις του στην Κ.Ε. αν το επιθυμεί.
«Εχουμε συμφωνήσει, θα αποφασίσει η Κ.Ε.»
Εξάλλου, το πρωί της Τρίτης Ντόρα Μπακογιάννη και Παν. Ψωμιάδης συναντήθηκαν στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια προχώρησαν σε δηλώσεις, με το θέμα που προέκυψε μετά την παρέμβαση Αβραμόπουλου να κυριαρχεί.
«Εχουμε υπογράψει όλοι μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή λέει για μέλη τα οποία μπορούν να εγγραφούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ώρα δηλαδή της εκλογής, την ώρα της κάλπης. Από κει και πέρα εγώ δεν θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση της διαδικασίας. Υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή, είναι κυρίαρχο όργανο, οι προτάσεις θα κατατεθούν εκεί και η Κ.Ε. θα αποφασίσει», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.
«Εγώ έμαθα να σέβομαι την υπογραφή μου. Σίγουρα εμμένω στις θέσεις τις νέες που εξέθεσα (σ.σ. να ψηφίσουν και οι φίλοι της Ν.Δ.). Από κει και πέρα στην Κ.Ε. θα καταθέσουμε τις απόψεις και η Κ.Ε. θα αποφασίσει», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ψωμιάδης.