15 Οκτ 2009

Άνθρωπός μας τράβηξε αποκλειστικές φωτογραφίες από το "Αμαλία"


Παρότι η "Ελεύθερη Ώρα" είχε το θέμα της συνάντησης στο "Αμαλία" κατ' αποκλειστικότητα, άνθρωπός μας βρέθηκε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους μέσα στην αίθουσα και με μία φωτογραφική μηχανή snapshot κατάφερε να "κλέψει" μία-δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα στελέχη που ανέλαβαν να σώσουν τη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα.

Στη μεγαλύτερη φωτογραφία, διακρίνονται οι κκ. Τσιγγούνης, Ταυρής, Αναγνωστάκος. Στη μικρότερη, διακρίνεται ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων του σκότους που επιβουλεύονται το μέλλον της Παράταξης και της Πατρίδας, τον οποίο ξετρυπώσαμε από τη γωνιά που ήταν χωμμένος και κατέγραφε τα καθέκαστα.

Μετά από τους υποψηφίους, εμφανίστηκαν και οι σωτήρες!!!


H βάση απαιτεί: Οχι άλλο χαρακίρι στη Ν.Δ.


Κακός χαμός, αν και δημιουργικός, στο ξενοδοχείο «Αμαλία» χθες, στο κέντρο της Αθήνας! Εκατοντάδες πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ της περιόδου 1974-90 και πολλά, πάρα πολλά νυν στελέχη της ΝΔ, που συγκροτούν τη νέα εσωκομματική κίνηση «Δράση για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας», εξέφρασαν δημόσια την αγωνία τους για το μέλλον της παράταξης, μιλώντας ανοικτά και χωρίς μισόλογα, καταγγέλλοντας, στηλιτεύοντας και προτείνοντας, επιδεικνύοντας πολιτικό θάρρος, σε μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά της παράταξης συγκέντρωση. Ο κόσμος της ΝΔ κάθε ώρα που περνάει αποδεικνύει πλέον ότι δεν τρώει κουτόχορτο και ότι αν γίνουν αυτά που πρέπει, όλα θα πάνε καλά.
Οργή, λογική και τα αυτονόητα!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθέτηση του Γιώργου Αναγνωστάκη, ο οποίος αφού έκανε αναφορά σε συναντήσεις του παρελθόντος που είχαν ανάλογο χαρακτήρα αλλά τα συμπεράσματα και τα μηνύματά τους δεν εισακούστηκαν από τους «αρμοδίους» (Ερατεινή, εκδήλωση προς τιμήν του Δημήτρη Τσιγγούνη), έκανε λόγο για τη συντροφικότητα που διέπει την πρωτοβουλία και εξήγησε ότι αυτή δεν πραγματοποιήθηκε προεκλογικά, ώστε να μην κατηγορηθούν τα συμμετέχοντα στελέχη για ηττοπάθεια. Διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία δεν είναι αποτέλεσμα παρορμητικής απόφασης, αλλά φωνή στελεχών από τη βάση και αυτό ήταν και το κριτήριο της πρόσκλησης, γι’ αυτό και στην εκδήλωση δεν εμφανίστηκαν βουλευτές και τέως υπουργοί.
Ο κ. Αναγνωστάκης διευκρίνισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για την εξεύρεση εξόδου από την κρίση, με σεβασμό στους θεσμούς και στα όργανα της ΝΔ. Μάλιστα, τόνισε ότι «πρέπει να θάψουμε τους νεκρούς μας με τιμές και όχι με διαπομπεύσεις» και «να προστατεύσουμε το ζωτικό μας χώρο».

Από την πλευρά του ο Θανάσης Σκορδάς είπε πως αποδείχθηκε, ότι κάποιος Πρόεδρος, όσο κι αν πληροί τα κριτήρια, αυτό δεν είναι από μόνο του αρκετό «για να φέρει το πλοίο στο λιμάνι» και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που έχει σημασία, είναι κατά πόσο λειτουργούν οι δομές της παράταξης. Η παράταξη, υπογράμμισε, δεν έχει μάθει να λειτουργεί ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για μια νέα λογική, όπου η αντίθετη άποψη δεν θα θεωρείται υπονόμευση.

Ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν από τους παριστάμενους ήγειρε η ομιλία του Αργύρη Οικονόμου, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε με νόημα τον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα: «κανένας άνεμος δεν είναι ούριος, αν δεν ξέρεις πού να πας». Μίλησε δε για έλλειψη πολιτικού στίγματος και ανυπαρξία πολιτικού διαλόγου, αλλά και ανυπαρξία σαφούς οράματος για την πατρίδα, με αποτέλεσμα συμπεριφορές που προσβάλλουν, ενώ δήλωσε με νόημα ότι «δεν έκανα ό,τι έκανα για να δω κάποιους διαχειριστές offshore».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η ομιλία του στελέχους της ΔΑΚΕ και αναπληρωτή γραμματέα της ΓΣΕΕ Φίλιππου Ταυρή, ο οποίος τόνισε ότι η ΝΔ έχει χάσει το ιδεολογικό της υπόβαθρο: «το έχουμε χάσει, είμαστε λίγο απ’ όλα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το κοινωνικό υπόβαθρο της ΝΔ! Ο κ. Ταυρής τα έβαλε και με το μεσαίο χώρο: «ψάχνω και δεν τον βρίσκω», είπε, λέγοντας ειρωνικά ότι «από αλληλεγγύη χορτάσαμε»!

Όμως, ο κ. Ταυρής ήταν χειμαρρώδης. Μίλησε και για συρροή βουλευτών, πρώην βουλευτών και πολιτευτών στα τηλεοπτικά παράθυρα, «που κάνουν αντιπολίτευση στον εαυτό τους», και κάλεσε την ομήγυρη να συντάξει ανοικτή επιστολή «και να καλέσουμε όλους αυτούς να το βουλώσουν»! Μίλησε επίσης και για πολιτική κρίση, που αν δεν διορθωθεί, όποιον και να βγάλει η ΝΔ αρχηγό, δεν θα τα καταφέρει. Τέλος, κάλεσε το κόμμα να επικαιροποιήσει την ιδεολογία του.

Ήταν όλοι εκεί, αγωνιστικά και μαχητικά
Και ποιον δεν διακρίναμε εκεί: τον Ευθύμιο Δρόσο, τον Αργύρη Οικονόμου, τον Γιώργο Αναγνωστάκη, τον Δημήτρη Κοντό, τον Δημήτρη Τσιγγούνη (που τόσα πολλά συμβολίζει για τους παλιούς ΟΝΝΕΔίτες και τιμήθηκε προ μηνών σε ειδική εκδήλωση), τον Άκη Γεροντόπουλο, τον Διονύση Καραχάλιο, τον Χρήστο Κουρούση, τον Θοδωρή Ματάλα, τον Γιώργο Βερναρδάκη, τον Θανάση Σκορδά, τον Παύλο Βογιατζή, τον Φίλιππο Ταυρή, τον Ξενοφώντα Καραγεωργίου, μεταξύ πολλών άλλων, κυρίως στελεχών επιχειρήσεων. Όλοι φορτωμένοι με πολλά, πάρα πολλά κομματικά ένσημα και με αξιοσημείωτη διαδρομή στην παράταξη.
Σε πολύ καλό κλίμα, λόγω του ότι όλοι γνωρίζονταν από πολύ παλιά και συμφωνούσαν λιγότερο ή περισσότερο με αυτά που άκουγαν, αλλά και σε υψηλούς αν και πολιτισμένους τόνους, οι ομιλητές είπαν τα αυτονόητα, κοινώς αυτά που το Μαξίμου αρνείτο να ακούσει, να συζητήσει και να αποδεχθεί, από τότε που η ΝΔ ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, τον Μάρτιο του 2004. Και έπεται συνέχεια, καθώς το κόμμα οδεύει προς την τελική ευθεία των εκλογών…

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Το κείμενο που διανεμήθηκε, ήταν χαρακτηριστικό, καθώς γίνεται λόγος για «ελλείμματα στην παραγωγή πολιτικής σκέψης και λόγου, προβλήματα ιδεολογικής πολιτικής ταυτότητας, υστερήσεις στην παραγωγή και ανάδειξη πολιτικού προσωπικού»:

«Η πρόσφατη εκλογική συντριβή της ΝΔ, ως αποτέλεσμα εσωτερικής κατάρρευσης, αποκάλυψε με δραματικό τρόπο προβλήματα, ελλείμματα και υστερήσεις της κεντροδεξιάς παράταξης, που λιμνάζουν εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, αν όχι περισσότερο . Ελλείμματα στην παραγωγή πολιτικής σκέψης και λόγου, προβλήματα ιδεολογικής πολιτικής ταυτότητας, υστερήσεις στην παραγωγή και ανάδειξη πολιτικού προσωπικού. Τα ελλείμματα αυτά, μαζί με τη έλλειψη σαφούς και πλήρους οράματος για την πατρίδα, αποτέλεσαν το ιδεώδες υπόστρωμα για να αναπτυχθούν τα τελευταία χρόνια προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές που πλήττουν πλέον και προσβάλλουν καίρια το σκληρό πυρήνα των λόγων ύπαρξης αυτής της παράταξης, που είναι οι αρχές και οι αξίες της.
Σαν στελέχη που αναδειχθήκαμε στους χώρους της ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης σε εποχές αντίστοιχης εκλογικής συντριβής, και πιο πρόσφατα, σαν στελέχη που συγκροτούμε και ανανεώνουμε την παράταξη και την κοινωνία, σαν στελέχη που συναντηθήκαμε, συνεργασθήκαμε ή και συγκρουσθήκαμε στους χώρους της ιδεολογικοπολιτικής ζύμωσης, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι μπροστά στην παρακμή και την αποσύνθεση που απειλούν την παράταξη.
Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο μπορούμε τα παραπάνω ελλείμματα και υστερήσεις, συγκροτώντας τελικά ένα ρεύμα σκέψης, στο πλαίσιο των αρχών, ιδεών και αξιών που προσδιορίζουν την ευρύτερη παράταξη. Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός δικτύου πολιτών με παρόμοιες ανησυχίες, απόψεις και στάση ζωής, που στόχο θα έχει να παρεμβαίνει σταθερά μεν στο πεδίο της παραγωγής πολιτικής σκέψης και στην ελεύθερη διατύπωση της, και όποτε κρίνει σκόπιμο σε ζητήματα αρχών και αξιών, σημαντικών τόσο για την παράταξη όσο και συνολικά για την πατρίδα.
Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έχει πρόσκαιρες, συγκυριακές και εμβαλωματικού χαρακτήρα στοχεύσεις, όχι μόνο γιατί δεν θεωρούμε ότι η κρίση της παράταξης μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αν ιδωθεί ως ζήτημα ηγεσίας ή πολιτικής εκπροσώπησης και μόνο, αλλά και γιατί το πραγματικό ζητούμενο είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής και διοίκησης οποτεδήποτε εκπρόσωποι της παράταξης καλούνται να την ασκήσουν, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Είναι προφανές ότι οι μέχρι σήμερα διαδικασίες και δομές, κομματικές και άλλες, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της εποχής μας και συνέτειναν στη σημερινή κρίση. Χωρίς κομπασμούς και προσπάθεια υποκατάστασης άλλων παράπλευρων δομών και διαδικασιών, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία Δράσης για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας μέσα από την πολιτική και απευθυνόμαστε σε όσες δυνάμεις διακατέχονται από την ίδια αγωνία και συμφωνούν στις παραπάνω διαπιστώσεις και στοχεύσεις»
.

Νίκος Χιδίρογλου