26 Νοε 2009

Επικίνδυνη παγίδα το άνοιγμα Ερντογκάν σ' αυτή ειδικά την κυβέρνηση

Μην σας εκπλήσσει η πολιτική πολιορκία που επιδιώκουν να ξεκινήσουν οι Τούρκοι με την επιστολή του πρωθυπουργού τους κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογκάν προς το δικό μας πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, η οποία έχει ως θέμα την έναρξη πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, για θέματα που τις χωρίζουν.

Ο κος. Ερντογκάν, ενόψει της απόφασης που καλείται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για πλήρη ή όχι εισδοχή της χώρας του, θέλει να προβάλλει σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη και έτοιμη να αντιμετωπίσει όποιες διαφορές έχει με τα γειτονικά της κράτη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού διαλόγου.

Από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνει πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει απέναντί του μία ελληνική κυβέρνηση όπως εκείνες του κ. Καραμανλή, που έστεκαν αμετακίνητες στην άποψη να μη δέχονται ως θέματα πολιτικού διαλόγου τις ποικίλες, πολλαπλές, αναιτιολόγητες και αυθαίρετες διεκδικήσεις τις οποίες εγείρει μονομερώς η Άγκυρα σε βάρος δικό μας, αλλά αντιθέτως, μία κυβέρνηση ΠαΣοΚ.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Είναι απλό. Το ΠαΣοΚ, έχει δείξει στην εξωτερική του πολιτική διαχρονικά, ότι βασικό ζητούμενο για αυτό είναι η προσέγγισή μας με την Τουρκία, ανεξαρτήτως εθνικού, όχι απλά πολιτικού, κόστους.

Από που συνάγεται ένα τέτοιο συμπέρασμα;
- Στα Ίμια, η πρώτη κυβέρνηση Σημίτη, υποχρεώθηκε να δεχτεί το δόγμα “No Ships, No Troops, No Flags”, θεμελιώνοντας την τουρκική θεωρία περί γκρίζων ζωνών, αφού άκριτα και επιπόλαια επέτρεψε την κατάληψη μίας εκ των δύο βραχονησίδων.
- Στη Μαδρίτη, η ίδια κυβέρνηση, προσυπέγραψε την ομώνυμη Διακήρυξη Αρχών, με βάση την οποία επιβεβαιώνονταν τα «ζωτικά ενδιαφέροντα και συμφέροντα και των δύο χωρών στο Αιγαίο», ενώ την ίδια εποχή οι Τούρκοι ήγειραν το γνωστό casus belli για το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων. Προφανώς, το σημείο της Διακήρυξης που όριζε ότι τα δύο μέρη «θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που είναι δυνατό να προκαλέσουν στρατιωτική ένταση», φωτογράφιζε τη δέσμευση της Ελλάδας να μην επεκτείνει μονομερώς, όπως εδικαιούτο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τα θαλάσσια σύνορά της.
- Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Σημίτη ουσιαστικά παρέδωσε τον επικεφαλής του κουρδικού PKK Αμπντουλά Οτζαλάν στα χέρια της τουρκικής MIT, πετώντας τον έξω από την πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι.
- Επιπλέον, δεν στάθηκε ισχυρή ως προς την υποστήριξη του δικαιώματος της Κύπρου, ως κυρίαρχου κράτους, να ενισχύσει το αμυντικό της σύστημα με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300, παρότι βρισκόταν ακόμη σε ισχύ, έστω και τυπικά, το λεγόμενο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.
- Τέλος, καθ’ οδόν προς το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη είχε ήδη δεχτεί οι μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας, να βαπτιστούν επισήμως από την ΕΕ, ως υπαρκτές «διασυνοριακές διαφορές».

Στη διάρκεια αυτού του μαραθωνίου υποχωρήσεων και παραχωρήσεων, που συνεχίστηκε αδιάκοπα και στη δεύτερη κυβέρνηση Σημίτη, το ΠαΣοΚ είχε δεχτεί τη σύσταση μίας μικτής ελληνοτουρκικής Επιτροπής Σοφών, η οποία, στο πλαίσιο μίας επίσημης πολιτικής συνδιαλλαγής, μελετούσε τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, με εκκίνηση από εκείνο της υφαλοκρηπίδας. Προβλήματα, τα οποία κανονικά η χώρα μας θα είχε συμφέρον μόνο να απορρίπτει ασυζητητί ως μη υπάρχοντα. Διότι συζητώντας για ένα πρόβλημα, το αποδέχεσαι ως υπαρκτό, όσο παράλογο στην έκφραση και ανεδαφικό στο περιεχόμενό του και αν είναι.

Μαζί με το προηγούμενο, η κυβέρνηση Σημίτη και ο τότε υπουργός Εξωτερικών κος. Παπανδρέου συνέχιζαν την τακτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης (μέσω της λεγόμενης διπλωματίας των σεισμών, διπλωματίας των καλλιτεχνών, διπλωματίας των μαθητών κ.ο.κ.), αν και οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονταν με πρωτοφανή προκλητικότητα (που έφτανε έως και του σημείου τουρκικά καταδιωκτικά αεροσκάφη να παρενοχλούν τα μεταγωγικά αεροσκάφη στα οποία επέβαινε για αποστολές, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμύνης), ενώ οι επιθέσεις φανατικών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως γίνονταν ολοένα και πιο πυκνές.

Με αυτό το ΠαΣοΚ, ίδιο και απαράλλαχτο έχει να κάνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία και επομένως δεν είναι παράξενο, ούτε ανεξήγητο, ότι κος. Ερντογκάν και οι διπλωμάτες του, ανυπομονούν να ξαναβρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες συναδέλφους και ομολόγους τους. Το ζήτημα είναι τι είδους αντανακλαστικά πολιτικής αντίδρασης θα δείξουν αυτή την κρίσιμη στιγμή, τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα η Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογή νέου προέδρου, όσο και οι opinion leaders που είναι σε θέση να αντιληφθούν την παγίδα εμπρός στην οποία κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα μας.

(Αναδημοσίευση από το blog "κοινή μοίρα". Ο πίνακας είναι επίσης από 'κεί, φέρει την ονομασία "The Rape" και αποτελεί έργο του Darwin Leon)

Μαστίγωνε θαρραλέα την ελληνοκυπριακή κοινότητα ο Μπεγλίτης;

Διαβάστε προσεκτικά τι αναφέρει η γραφή στον τοίχο, από τη φωτογραφία που έχουμε "τσιμπήσει" και πάλι από το blog του politis-gr και σας την παραθέτουμε. Το κείμενο είναι τόσο συνταρακτικό, που νομίζουμε ότι κάθε άλλο σχόλιο δικό μας είναι περιττό. Αν το κείμενο είναι δυσανάγνωστο εδώ, κάνετε ένα κλικ πάνω στη φωτογραφία, για να ανοίξει και νατη δείτε καλύτερα.

«Βους επί γλώσσης» για τη μυστική διπλωματία της κυβέρνησης

Ο άνθρωπος για τον οποίον ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος έλεγε ότι όσο ζούσε δεν θα του επιτρέψει ποτέ να ξαναπατήσει το πόδι του στην Κύπρο, λόγω του ύποπτου ρόλου του στο σχέδιο Ανάν, ή εάν θέλετε ο άνθρωπος που προκάλεσε την έκρηξη του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη και σε μια σύνοδο κορυφής έδωσε εντολή να επιστρέψει στην Ελλάδα μια ομάδα 7 συμβούλων που συνόδευε τον τότε υπουργό εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, ...ξανακτύπησε!

Αυτή την φορά θέλησε να τινάξει στον αέρα τη προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Φυσικά αναφέρομαι στον ...αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα.

Στη πρώτη προγραμματισμένη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής, φανέρωσε το «νέο πολιτικό ήθος» (sic!) που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση , με τους βουλευτές της Ν.Δ. να αποχωρούν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τον κ. Δρούτσα ως…. «πολιτικό συκοφάντη»!

Τι συνέβη ; Στο επίμονο αίτημα των βουλευτών της Ν.Δ. να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό κ.Γ. Παπανδρέου και στην ερώτηση του κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη αν στην επιστολή του ο κ. Ερντογάν θέτει θέμα μειονότητας, προέβη σε βαρύτατο πολιτικό ατόπημα (αλλά και ...βιασμό της νοημοσύνης μας), απαντώντας ότι « η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητάει θέματα που αφορούν τους Ελληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας με ξένες κυβερνήσεις και τρίτες χώρες», προσθέτοντας όμως ότι ....«σε αυτό το θέμα υπήρξε διολίσθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης».. (?)

Ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης και αφού το θέμα είχε πάρει διαστάσεις, ο κ. Δρούτσας εμφανίστηκε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και προσπάθησε με …λεκτικές ακροβασίες να «λειάνει» την αναφορά του. Είπε ότι στη σημερινή κυβέρνηση δημιουργήθηκε ....«η αίσθηση»(?) ...για διολίσθηση πάνω στο θέμα της μειονότητας.

Φυσικά αυτό που δεν είπε ο κ. Δρούτσας είναι ότι ο Ερντογάν, στην πρόσφατη επιστολή του προς τον σημερινό πρωθυπουργό, ζητάει διάλογο εφ' όλης της ύλης, θέτει θέμα μειονοτήτων, ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση αφήνει σκόπιμα να... σέρνεται, προκειμένου να ωριμάζει το κλίμα προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Στην Επιτροπή οι βουλευτές αναφέρθηκαν και στην τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες (Παπανδρέου, Γκρουέφσκι, Μπερίσα) καλώντας την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει κατηγορηματικά, αν εκτός από θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, είναι πιθανό να τεθούν και …άλλα ζητήματα.

Στο θέμα της τριμερούς συνάντησης αναφέρθηκε και η κα Λιάνα Κανέλλη, διερωτώμενη αν έχει σχέση με την επίσκεψη του Τζορτζ Σόρος στην Ελλάδα . Ζήτησε δε να της απαντηθεί επίσημα με ποιους κυβερνητικούς παράγοντες συναντήθηκε.

Επισημαίνω ότι η επικείμενη τριμερής συνάντηση στις Πρέσπες έγινε γνωστή ....από τα ΜΜΕ των Σκοπίων(?) και όχι από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας. Το ίδιο είχε συμβεί και με την επίμαχη επιστολή του κ.Ερντογάν όπου την πληροφορηθήκαμε από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η απάντηση και το ύφος του κ. Δρούτσα επιβεβαίωσαν αυτό που πολλές φορές έχω τονίσει, περί ύπαρξης μυστικής διπλωματίας, μακριά από τα βλέμματα των ελλήνων πολιτικών και των πολιτών.

«Αλίμονο αν οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Σκοπίων ....δεν θίξουν το θέμα που μας ενδιαφέρει. Δεν πρόκειται όμως για διαπραγμάτευση ή άλλη οδό διαπραγμάτευσης(sic!) για το θέμα της ονομασίας» απάντησε ο κ. Δρούτσας, όταν ΟΛΑ τα ΜΜΕ της γείτονος χώρας παραθέτουν μέχρι και λεπτομέρειες που θα τεθούν στο τραπέζι του επικείμενου διαλόγου.

Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία , είναι η “Τριμερής των Πρεσπών“ να μετατραπεί σε προκάλυμμα διμερών διαπραγματεύσεων “Γκρουέφσκι-Παπανδρέου” για το όνομα.

Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καθώς και την επίσημη θέση μας , με την οποία είναι σύμφωνες και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι διμερές, αλλά ζήτημα Περιφερειακής Ασφάλειας και Σταθερότητας.

Κάποιοι έχουν ανοίξει (ξανα) τους «ασκούς του Αιόλου» της μυστικής διπλωματίας. Όσο για τα ελληνικά ΜΜΕ , εδώ ισχύει το ...«Βους επί γλώσσης».

(Αναδημοσίευση από το blog του politis-gr)

Λίγα στοιχεία για τις φιλανθρωπίες, για να απονείμουμε τα εύσημα;

Επειδή τις τελευταίες ημέρες διακινείται δημοσιογραφικά η πληροφορία ότι ένα μέρος από τα εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε συνολικά ως αμοιβές από τα Τουριστικά Ακίνητα και ως αμοιβές συν μπόνους από τον ΟΠΑΠ ο κος. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ διατέθηκαν σε προσφορές φιλανθρωπίας, έχει ο ίδιος ή κάποιος/α συνεργάτης του την καλοσύνη να μας προσφέρει δύο-τρία περισσότερα στοιχεία; Ανυπομονούμε να του απονείμουμε δημοσίως τα εύσημα.

Σημείωση: Ελπίζουμε τα λεφτά να πήγαν στις ανάγκες τίποτα απόρων οικογενειών σε Λιόσια, Περισσό, Κολωνό, Βοτανικό, Κοκκινιά κλπ. και όχι στο ταμείο του οργανισμού καμίας μεγαλοσχήμονος φιλαθρώπου κυρίας, διότι αυτό δε δηλοί φιλανθρωπία, αλλά δημόσιες σχέσεις.

Διάγγελμα ενότητος εις άπαντες και ουδετερότητος εις ολίγους;

Είμαστε πολύ λίγοι για να προβούμε σε παραινέσεις σε έναν ηγέτη σαν τον κο. Κώστα Καραμανλή. Αλλά δε μπορούμε να απαλλάξουμε την ψυχή μας από τη βασανιστική απορία, μήπως θα ήταν σκόπιμο πριν απευθυνθεί στη βάση της Νέας Δημοκρατίας με ένα διάγγελμα ενότητος, να απευθυνθεί σε πέντε-έξι κυρίους με ένα διάγγελμα ουδετερότητος. Διότι μέχρι εδώ, ότι έγινε, έγινε και ας το πάρει το ποτάμι, αλλά η ημέρα της ψηφοφορίας, είναι κρίσιμη, με πολλές δυσκολίες και πολλούς κινδύνους και αν συμβεί καμιά "στραβή", τότε η ΝΔ θα μεταβληθεί σε Κούγκι. Το ρόλο του Γέροντος Σαμουήλ δεν γνωρίζουμε ποιος θα αναλάβει.

Και να μην είσαι καχύποπτος, σου βάζουν ιδέες οι εικόνες

Σε συνέχεια του προηγουμένου...
Και να θέλει κανείς να μην δώσει καμία απολύτως σημασία σε όλη αυτή τη φημολογία που διαχέεται στη μπλογκόσφαιρα για την στάση που τηρούν τα μέλη της ομάδας του παλιού "πρωινού καφέ" του Μαξίμου, έρχονται οι άτιμες οι τηλεοπτικές εικόνες, να δημιουργήσουν εντυπώσεις οι οποίες και να μην αντανακλούν σε καμία πολιτική πραγματικότητα επί της ουσίας, δημιουργούν ζωηρά μηνύματα στο ασυνείδητο.

Εξερχόμενοι από την συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για τις εσωκομματικές εκλογές, κο. Δημήτρη Σιούφα, οι κκ. Μπακογιάννη και Σαμαράς στάθηκαν να κάνουν δηλώσεις στο κεφαλόσκαλο της πόρτας εξόδου του νεοκλασσικού της Ρηγίλλης.
Πίσω ακριβώς από την κα. Μπακογιάννη, έστεκε ευθυτενής και εύχαρης, ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου κος. Δημήτρης Ζαφειριάδης.
Πίσω από τον κο. Σαμαρά, έστεκε ευθυτενής και εύχαρης ο διευθυντής της ΝΔ, κος. Μενέλαος Δασκαλάκης.

Αχ, άτιμες εικόνες...
Αχ, άτιμες συμπτώσεις...
Αχ, άτιμο Poleatics !!!

Σημείωση: Το γεγονός, πάντως, πως μπροστά από τους κκ. Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά, στέκει και ομιλεί ο κος. Δημήτρης Σιούφας, δηλοί πως είναι ο Μέγας, ο Ένας, ο "Νάμπερ Ουάν" (της καρδιάς μας)!

Έδειξε το παζλ της "παρέας", αλλά δεν έβαλε πάνω όλα τα κομμάτια

Η ίδια ήταν φρέσκια και ορεξάτη. Στην οικογένεια Μητσοτάκη ξυπνούν νωρίς το πρωί παίρνουν ένα υγιεινό πρωινό, με φρούτα, ψωμί και μέλι και πίνουν ένα χυμό πορτοκάλι -και όχι ανθρώπινο αίμα, όπως τους προσάπτει στα ..."χιουμοριστικά" του βίντεο και σχόλια στο κανάλι του κου. Μίνωος Κυριακού, ο καταγγελθείς ως διακομιστής του dvd Ζαχόπουλου-Τσέκου.
Ο "Καλαπόδης"-Παπαγιάννης, ήταν πρησμένος από το πρωινό ξύπνημα -μάλλον είναι συνηθισμένος σε νυχτερινές αποστολές.
Ο "Mr. No-Eye-Contact" Καψαμπέλης, είχε τη γνωστή ανέκφραστη όψη -νύχτα, μέρα, την ίδια κουβαλάει πάνω του.

Η κα. Ντόρα Μπακογιάννη δέχτηκε σε συνάντηση στο γραφείο της τους δύο σκανδαλοκομάντο του Extra3, διότι είχε προφανώς αποφασίσει να καταγγείλλει κάτι που ακούγεται πράγματι σκανδαλώδες και σκανδαλιστικό για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και τα ..."χρηστά" ήθη που τη διέπουν και για τα οποία είναι έτοιμοι να πάρουν όρκο τα μέλη της πρώην ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου και φυσικά, τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (προεξαρχούσης -όπως είδαμε στην οργισμένη απαντητική επιστολή της στο Poleatics- της γραμματέως Πολιτικού Σχεδιασμού): Ναι, το σύστημα Ρουσόπουλου, κινούμενο ως "παρέα" και σε παράλληλη δράση με το σύστημα ΠαΣοΚ, τα δίνουν όλα για να επικρατήσει στις 29/11 και 6/12, ο κος. Σαμαράς.

Εξήγησε ποιο είναι το σύστημα Ρουσόπουλου η κα. Μπακογιάννη; Έτσι κι έτσι...

Κατ' αρχήν, έβγαλε εντελώς από το κάδρο τον ίδιο τον κο. Κώστα Καραμανλή και κατά τη γνώμη μας, πολύ καλά έκανε. Ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τέως πρωθυπουργός, πέρα από το γεγονός ότι θέλει πάντοτε να επιδεικνύει μία αυστηρά θεσμική και ισορροπημένη συμπεριφορά, είναι ντόμπρος χαρακτήρας από τη φύση του. Αλλά η κα. Μπακογιάννη, έβαλε στο κάδρο έναν άμεσο συνεργάτη του, τον κο. Γιάννη Ανδριανό, νυν βουλευτή Αργολίδος και υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο 2004-2009 και στη Ρηγίλλης, την περίοδο 2000-2004.

Γιατί δεν συμπλήρωσε το παζλ η κα. Μπακογιάννη, βάζοντας και τα υπόλοιπα κομμάτια; Ίσως διότι δεν ήθελε να πλήξει καίρια το στρατόπεδο των αντιπάλων της - απλά μία προειδοποιητική βολή έριξε. Ίσως διότι δεν ήθελε να περιέλθει σε κατάσταση αμηχανίας για τη συμπεριφορά ολόκληρης σχεδόν της ομάδας των άμεσων συνεργατών του ο ίδιος ο κος. Καραμανλής. Ίσως διότι ο τηλεοπτικός χρόνος τρέχει γρήγορα, είναι πολύτιμος και δε σηκώνει πολλές-πολλές λεπτομέρειες. Ίσως, τέλος, διότι λίγο-πολύ τα ονόματα είναι γνωστά, όπως και οι συνειδητές επιλογές των προσώπων, πίσω και πέρα από τα ονόματα.

- Ο κος. Πάνος Λειβαδάς, τέως γενικός γραμματέας Επικοινωνίας της κυβέρνησης και μέλος του πρωινού καφέ του Μαξίμου, είναι ο επίσημος σύμβουλος της καμπάνιας του κου. Σαμαρά. Έχει μάλιστα δεχτεί να φωτογραφηθεί στις εφημερίδες, ως τέτοιος.
- Οι κοι. Μενέλαος Δασκαλάκης και Κώστας Σταϊκούρας τηρούν επισήμως μία διακριτική στάση, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούν πλήθος συγκλινουσών (και μη διαψευσθεισών επισήμως από τους ιδίους) πληροφοριών ότι και οι δυο τους είναι στρατευμένοι στην υπόθεση ανάδειξης του κου. Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος, ο πρώτος κάνοντας δουλειά βάσης, προκειμένου να λάβει η καμπάνια του κου. Σαμαρά τη μορφή ενός grass roots movement και ο δεύτερος, διασφαλίζοντας ευνοϊκές προϋποθέσεις στο επίπεδο μίας υψηλού επιπέδου διαχείρισης.
- Ο κος. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, σύμφωνα με πληροφορίες και πάλι, ανήκει και αυτός στην ομάδα συμβούλων του κου. Σαμαρά. Μεσαία στελέχη της εκστρατείας διαψεύδουν -μετά βδελυγμίας μάλιστα- ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ έχει σχέση με το στρατηγείο στη Βασιλίσσης Σοφίας 4. Έξω από το στρατηγείο όμως, τα νυχτοπούλια που κάθονται πάνω στις νεραντζιές του πεζοδρομίου, έχουν δει έναν ωχρό, λιπόσαρκο σαραντάρη με γυαλιά μυωπίας και βλέμμα υπερμετρωπίας (που βλέπει μόνο ψηλά και μόνο μακριά και ποτέ τους κοινούς θνητούς και τα απλά γήινα πράγματα γύρω και κοντά του), να μπαινοβγαίνει συνομωτικά κάποια βράδια.
Να προσθέσουμε, ότι κατά παράξενο τρόπο, η παραίτηση του κου. Χατζηεμμανουήλ από τον ΟΠΑΠ δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Δεν έχουν καταλήξει στο κατάλληλο βιογραφικό για την αντικατάστασή του οι κκ. Χάρης Παμπούκης, Νίκος Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη κλπ., ή ο κος. Γιώργος Παπανδρέου κάνει ένα δώρο στον παλιό φίλο, συμφοιτητή και συγκάτοικό του κο. Αντώνη Σαμαρά, αφήνοντας μέχρι την εκλογή προέδρου στη ΝΔ στην ηγεσία του Οργανισμού που αποτελεί το κέρας της Αμάλθειας για την χορήγηση κρατικών διαφημιστικών πακέτων στα ΜΜΕ, έναν συνεργάτη του; - είναι το ερώτημα που έχουν θέσει διάφοροι παρατηρητές, κομματικοί και μη.
- Διακριτική στάση τηρεί και ο κος. Ζαγορίτης. Δεν ξέρουμε αν είναι η παραταξιακή του συνείδηση που τον αποτρέπει να εκτεθεί υπέρ της υποψηφιότητος κάποιου που είχε ρίξει το '93 κυβέρνηση ΝΔ και είχε στηρίξει το '95 κυβέρνηση ΠαΣοΚ (παρότι ο ... "εξαποδώ" Μητσοτάκης, είχε αντικατασταθεί από τον "καραμανλικό" Έβερτ στην ηγεσία της ΝΔ), ή το γεγονός ότι η αποτυχία του να εκλεγεί βουλευτής τον έχει ωθήσει σε μία φάση περισυλλογής και αυτοκριτικής για το εάν έκανε τις λάθος επιλογές, ως μέλος της λάθος παρέας, αλλά ο Λευτέρης επιμένει να προβάλλεται ως απολύτως θεσμικός και αδέκαστος. Ακόμη και εξερχόμενος του νεοκλασσικού που στεγάζεται το κόμμα, ο κος. Ζαγορίτης βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα: η σύζυγός του κατάγεται από τη Μεσσηνία, ο κουνιάδος του έχει υπάρξει στέλεχος του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, βασικού οικονομικού χορηγού της εκστρατείας του κου. Σαμαρά (όπως έχουν γράψει επανειλημμένως εφημερίδες), αλλά η αδελφή του και φύλακας-άγγελός του στις δύσκολες στιγμές, είναι το δεξί χέρι του Δημάρχου Αθηναίων κου. Νικήτα Κακλαμάνη.
- Τέλος, κουβέντα δεν έχει γίνει για το ποιεί ή σκέπτεται ο κος. Γιάννης Αγγέλου. Μία και μοναδική φορά σε μία ολόκληρη δωδεκαετία, διανοήθηκε στέλεχος να εκφέρει δημοσίως το όνομα του ανθρώπου που θεωρείται κάτι σαν "ιερή αγελάδα" για το σύστημα της ΝΔ και πριν προλάβει να εξέλθει του κτιρίου του τηλεοπτικού σταθμού που έδινε συνέντευξη, είχε κιόλας διαγραφεί -το στέλεχος είναι ο κος. Σταύρος Δαϊλάκης.

Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον, η κα. Μπακογιάννη να έβαζε όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, εάν έβρισκε κάποια στιγμή το χρόνο και το ενδιαφέρον. Στο κάτω-κάτω, μία κλειστή κοινωνία είναι ολόκληρη η Ελλάδα και μία μικρή οικογένεια είναι η Νέα Δημοκρατία, επομένως είναι άσκοπο να κρύβεται καθένας πίσω από το δικό του δάκτυλο, ή το δάκτυλο κάποιων από τους δίπλα, ή τους απέναντί του.

(τη φωτογραφία τη δανειστήκαμε από το blog του "Καλαπόδη")

Αν ήταν, θα τα είχαν καταφέρει ήδη με ΠΟΛΑΝ και ΚΕΠ

Ο κος. Μάριος Σπηλιόπουλος, αναγνώστης του blog μας, σχολιάζει σε email που μας έστειλε αναφορικά με την χθεσινοβραδινή εμφάνιση του κου. Βύρωνα Πολύδωρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alter:
Ο Βύρωνας Πολύδωρας αυτή τη φορά έδωσε ρέστα. Παρακολουθούσα τις ειδήσεις στον Alter απόψε μαζί με άλλους μουδιασμένους Έλληνες και δύσμοιρους Νεοδημοκράτες. Όταν μιλούσε ο Βύρωνας όλοι κουνούσαν το κεφάλι τους συμφωνώντας. Κρίμα που δεν επανέλαβε ότι ο Ρουσόπουλος έχει δανείσει τις υπηρεσίες του στον Σαμαρά. Δεν θα τον άφησε ο Χατζηνικολάου. Μπράβο Βύρωνα! Συμφωνούμε ότι η ΝΔ πρέπει να είναι μια πλατειά συμμαχία ΛΑΟΥ όχι ένα μεγαλύτερο ΛΑΟΣ. Δεν ξέρω αν θα το κάνει η Μπακογιάννη αλλά σίγουρα ο Σαμαράς δεν μπορεί. Τέλος Βύρωνα, ναι, αν μπορούσαν οι Σαμαράς και Αβραμόπουλος θα τα είχαν καταφέρει ήδη με ΠΟΛΑΝ & ΚΕΠ αλλά δεν το 'χουν...

Στόχος της εκλογής είναι να γράψουμε, όχι να μάθουμε ιστορία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Συμπλήρωσα, εσχάτως, 11 μέρες απουσίας από αυτό το φιλόξενο γιορτάσι του δημόσιου διαλόγου. Δεν άλλαξαν, όμως, πολλά όπως βλέπω παρακολουθώντας αδιάκοπα την επικαιρότητα. Η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε - ακόμη - να κυβερνά. Η Ν. Δ. αναδεικνύει την Κυριακή, τον νέο της αρχηγό. Αλλά η κατ'αρχήν γόνιμη αυτή μάχη κρύβει μια παγίδα. Αντί να αναλωθεί στην παραγωγική πολιτική και ιδεολογική κουβέντα που η μια πλευρά της αντιπαράθεσης προσπαθεί, σωστά, να επιβάλει, να βυθιστεί στο τέλμα των προσωπικών και οικογενειακών απωθημένων που έρχονται από πολλά χρόνια πισω. Θέλει προσοχή να μην πέσουμε μέσα σε αυτό το τέλμα, ούτε εμείς ως πρόσωπα που κάποιοι "σαν έτοιμοι από καιρό" πάνε να μας στήσουν. Διότι, κι αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι πριν πάμε στην κάλπη της Κυριακής, ο στόχος αυτής της διαδικασίας δεν είναι να... μάθουμε ιστορία. Στόχος πρέπει να είναι να γράψουμε ιστορία.