4 Φεβ 2010

«Η ευθύνη του κ. Τρισέ» για τις κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος μας

Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ
(σε αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Το Βήμα», 3/2/2010)

Στα χρόνια της δραχμής, όταν το εθνικό μας νόμισμα δεχόταν κερδοσκοπικές επιθέσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος, η κεντρική μας τράπεζα, σήκωνε το βάρος της απόκρουσης των πιέσεων.
Οργάνωνε την άμυνα, συγκέντρωνε τις δυνάμεις, περιόριζε τη ρευστότητα, αύξανε τα διατραπεζικά επιτόκια, γενικώς λάμβανε μέτρα και αντιδρούσε στον κύκλο των εγχώριων και διεθνών κερδοσκόπων.
Ουσιαστικά δημιουργούσε περιβάλλον κινδύνου και κόστους για την άσκηση του κερδοσκοπικού παιγνίου.

Oι παλαιότεροι θυμούνται ότι δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τις οποίες οι κερδοσκόποι ζεματίστηκαν- «κάηκαν τα δάχτυλά τους», κατά την επαγγελματική έκφραση της εποχής- επιτιθέμενοι στη δραχμή.
Στην εποχή του ευρώ νιώθει ο καθείς ότι δεν υπάρχει αντίπαλος απέναντι στην κερδοσκοπία.
Στην προκειμένη περίπτωση, οι «λύκοι» των διεθνών αγορών πωλούν μαζικά ελληνικούς τίτλους που δεν κατέχουν και διαμορφώνουν συστηματικά συνθήκες επαχθέστερου δανεισμού για τη χώρα μας, χωρίς κανείς να ορθώνει έστω υποτυπώδη αντίσταση απέναντί τους.

Η κεντρική μας τράπεζα, η δική μας Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν αντιδρά, έχει προ πολλού απεμπολήσει τον ρόλο του «δανειστή της τελευταίας ανάγκης», που αποτελεί βασική λειτουργία μιας κεντρικής τράπεζας, και- το χειρότερο- εμπιστεύεται περισσότερο τους οίκους αξιολόγησης παρά τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν.
Εχει φθάσει στο σημείο να ετεροκαθορίζεται από τους οίκους αξολόγησης και να εξαρτά τη στάση της απέναντι στους τίτλους των χωρών από εκθέσεις αμφίβολης ποιότητας και από οργανισμούς που αποδεδειγμένα κρύβουν σκοπούς και επιδιώξεις.
Ουσιαστικά αρνείται να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία, για να μην πούμε ότι τη διευκολύνει με τη διάχυση των πληροφοριών, την οποία όλοι αντιλαμβάνονται, αλλά κανένας δεν στηλιτεύει.
Κάπως έτσι οι κερδοσκόποι αισθάνονται ασφαλείς, ανεξέλεγκτοι και επίμονοι στο παίγνιό τους. Χθες, για παράδειγμα, αγνόησαν τις ελληνικές προσπάθειες και αποφάσεις, σχεδόν δεν αποτίμησαν τα πρόσθετα μέτρα και είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν ξανά τους ελληνικούς τίτλους, ωσάν τίποτε να μη συνέβη.

Είναι αυτή απαράδεκτη κατάσταση. Προσβάλλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η πολιτική Ευρώπη δεν μπορεί να μένει απαθής σε τέτοιες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ούτε να συμβιβάζεται με φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Τσίγκινα σωβρακάκια όλοι στη Βαλαωρίτου. Κάποιος νιώθει πολύ horny!

Καλά θα κάνουν όλοι όσοι και όλες όσες συναγελάζονται στα πολιτικοδημοσιογραφικά στέκια του πεζοδρόμου της Βαλαωρίτου, να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τσίγκινα σωβρακάκια μέσα από φούστες, φουστάνια, παντελόνια. Τελευταία, κάποιος ανάμεσά τους νιώθει πολύ, μα πάρα πολύ … horny. Δεν εξηγείται αλλιώς, το γεγονός ότι παραφυλάει καθημερινά στο δέκτη της τηλεόρασής του για να πάρει μάτι μέσα και κάτω από το ντεκολτέ της κας. Όλγας Τρέμη, διότι αυτό τον ... ανεβάζει όπως περιγράφει και ο ίδιος στο blog του (εδώ και εδώ και επίσης, εδώ και εδώ). Και να φανταστείτε, ότι πριν κάμποσο καιρό, διακωμωδούσε την τηλεπαρουσιάστρια του Mega, για τις αισθητικές-διορθωτικές παρεμβάσεις στο πρόσωπό της, στις οποίες προέβη, γράφοντας "Τι έγινε ρε παιδιά με την Τρέμη; Πάθαμε πλάκα. Καθαρίζαμε την τηλεόραση γιατί είχαμε την εντύπωση ότι δεν βλέπαμε καλά. Δέκα χρόνια νεότερη δείχνει σήμερα η Τρέμη. Τρομερό σιδέρωμα. Σαν εφημερίδα έγινε! Εκτός από το... σίδερο έπεσε και μια μικρή πλαστική στη μύτη!" και "Πρετεντεράκο σου πάει πολύ η Τρέμη. Μετά το... σιδέρωμα ταιριάζεται γάντι! Φαίνεσαι 40 χρόνια μεγαλύτερος."
Βέβαια, τις έσβησε αυτές τις αναρτήσεις από το blog του ο Mr. Ηorny, αλλά έμειναν οι αναδημοσιεύσεις σε άλλα blogs (εδώ και εδώ).
Όχι μόνο horny, αλλά και ασταθής και απρόβλεπτος…
Διπλό σωβρακάκι λοιπόν!

Σημείωση: Ευτυχώς, τελευταία εμφανίζεται πιο ήρεμος στον άμβωνά του, 10.30-12.00 μμ. Φαίνεται εκτονώνει την έντασή του νωρίτερα, στο διάστημα μεταξύ 8.00-9.00 μμ.

Γεια σου μεγάλε Βασίλη, που τον είχες και συμμαχητή σου τον Καραμανλή!

Αναφέραμε τη φράση «την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς» και θυμηθήκαμε τον κο. Βασίλη Μιχαλιάκο. Ως γνωστόν, αυτή τη ρήση είχε χρησιμοποιήσει ο νυν γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας για τον κο. Αντώνη Σαμαρά (τον οποίο τώρα εξυμνεί), την εποχή που είχε φύγει από το κόμμα για να ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη.

Όταν οι άνθρωποί μας στον Πειραιά μας είχαν πληροφορήσει ότι στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση των «πυρήνων» του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κος. Μιχαλολιάκος είχε εκστομίσει το εκπληκτικό «και να ξέρετε, εγώ δε χρωστάω τίποτα στον Καραμανλή, εκείνος μου χρωστάει ... όταν ήμουν εγώ πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, εκείνος ήταν ένας πρωτοετής φοιτητής», αφήνοντας άπαντες τους παρισταμένους εμβρόντητους, εμείς νιώσαμε ζωηρές επιφυλάξεις για την ακρίβεια των πληροφοριών. Είναι δυνατό να υπάρχει τόση αμετροέπεια, είχαμε εύλογα διερωτηθεί.
Και όμως, ήρθε ο ίδιος ο κος. Μιχαλολιάκος να επιβεβαιώσει κατά μία έννοια όλα αυτά, με τα όσα είπε στη συνέντευξή του στη Real News την περασμένη Κυριακή.
Τι είπε ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ;
Κατ’ αρχήν, «τιμώ, εκτιμώ και σέβομαι τον Καραμανλή … γιατί ήταν συμμαχητής μου στην ΟΝΝΕΔ»!!!
Καταλάβατε; Ο πολύς κος. Μιχαλολιάκος κάνει την τιμή στον επί δωδεκάμισι χρόνια πρόεδρο της ΝΔ και πεντέμισι χρόνια πρωθυπουργό να τον θεωρεί «συμμαχητή του».
Οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος, ελάχιστα -έστω- πιο σεβαστικός από τον αμετροεπέστατο κο. Μιχαλολιάκο, θα αρκούταν να έλεγε ένα «ήμασταν συμμαχητές στην ΟΝΝΕΔ»! Αλλά όχι, ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, έπρεπε να καταστήσει απολύτως σαφές ότι εκείνος ήταν ο αρχηγός και ο κος. Καραμανλής απλός συμμαχητής, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι έχει όχι απλά τα μυαλά, αλλά και τον χαρακτήρα για να πει στην προεκλογική συγκέντρωση των «πυρήνων» του ότι μας είχαν αναφέρει οι πηγές μας.
Μάλιστα, ο κος. Μιχαλολιάκος πάει την κουβέντα ένα βήμα παραπέρα και ζητάει και «διευκρινίσεις» από τον κο. Καραμανλή για την τυπική, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες, ευχαριστήρια επιστολή προς τον Χριστοφοράκο της «Ζήμενς»!

Μπορεί ο κος. Μιχαλολιάκος να καμαρώνει ότι είναι ο μοναδικός εκλεγείς βουλευτής στις τελευταίες εκλογές και να νομίζει ότι μπορεί να λέει ότι του κάνει κέφι, αλλά εμείς θα του απαντήσουμε ότι σε μία καταστροφική για τη Νέα Δημοκρατία εκλογική αναμέτρηση, ο ίδιος φρόντισε μονάχα για να διασώσει το πολιτικό του «σαρκίο» βασιζόμενος στην ψήφο μίας σκληρής ομάδας ψηφοφόρων που επιμένει να βλέπει τον Πειραιά, μία πόλη που έχει τη δυνατότητα να μετεξελιχτεί σε ένα πραγματικά πανίσχυρο διεθνές ναυτιλιακό, εμπορικό, διαμετακομιστικό κέντρο, ως παρακολούθημα της Αρεοπόλεως και του Γυθείου. Επιπλέον, πριν ζητήσει διευκρινίσεις από τον κο. Καραμανλή για οποιαδήποτε υπόθεση, εκκρεμεί να δώσει ο ίδιος ξεκάθαρες διευκρινήσεις για διάφορες υποθέσεις που τον αφορούν άμεσα ή έμμεσα και τις οποίες ανέδειξαν κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας διάφορα δημοσιεύματα εφημερίδων.

Αυτά για τώρα. Διότι είναι απολύτως βέβαιο, πως θα επανέλθουμε στον κύριο. Δριμύτεροι!

Τα παράπονα και τα σκωπτικά σχόλια δίνουν και παίρνουν στις παρέες

Οι περισσότεροι εχθροί, δεν προέρχονται από τις τάξεις του πολιτικού στρατοπέδου της οικογένειας Μητσοτάκη, διότι ούτως ή άλλως, η κα. Ντόρα Μπακογιάννη δε θα μπορούσε να έχει πολλές απαιτήσεις από στελέχη σαν τον κο. Μενέλαο Δασκαλάκη. Το μοναδικό που θα μπορούσε να περιμένει, θα ήταν μία στάση ουδετερότητας στο ζήτημα της εκλογής νέου αρχηγού, κάτι το οποίο τελικώς δεν συνέβη, όπως επιβεβαιώνουν διάφορα στοιχεία και μαρτυρίες ανθρώπων μέσα από τη Ρηγίλλης με τους οποίους μιλάμε τακτικά. Οι περισσότεροι εχθροί για το γενικό διευθυντή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέρχονται κυρίως από το στρατόπεδο των «καραμανλικών» στελεχών, τα οποία, είτε ετάχθησαν διακριτικώς παρά τω πλευρό της κας. Μπακογιάννη, επιχειρώντας έτσι να παρεμποδίσουν την έλευση στην ηγεσία της ΝΔ δύο πολιτικών προσώπων που επιχείρησαν κατά το παρελθόν να τη διασπάσουν και να την υπονομεύσουν με τη δημιουργία δικού τους κόμματος, είτε δεν ανακατεύτηκαν καθόλου στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά αρνήθηκαν να ενδώσουν στα κελεύσματα που τους απηύθυναν οι κκ. Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και κάποιοι εκ των συνεργ(ατ)ών τους.
Αυτά τα στελέχη, είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον, απομακρύνθηκαν από τον πολιτικό και διοικητικό μηχανισμό της Ρηγίλλης σε χρόνο ρεκόρ και το χειρότερο, με τον πλέον μειωτικό και απαξιωτικό τρόπο αντιμετώπισης και εκείνο για το οποίο επιμένουν να παραπονιούνται, είναι ότι ο γενικός διευθυντής της ΝΔ όχι απλά δεν επέλεξε να μείνει έξω από αυτή την υπόθεση, αλλά ετέθη ανάμεσα στους «πρωτεργάτες» της. «Δε θα με ένοιαζε η συμπεριφορά κανενός Δραβίλα ή Μουρούτη, γιατί ούτε που τους γνωρίζω. Ούτε καν του Αρβανιτόπουλου, γιατί ούτε με αυτόν είχα ποτέ μου πολλά-πολλά. Αλλά από το Μενέλαο περίμενα να είναι τουλάχιστον πιο εντάξει, απέναντι σε μένα και σε τόσους άλλους που πορευόμασταν μαζί χρόνια», έλεγε τις προάλλες σε παρέα που έπινε τον (πικρό) καφέ της σε γνωστό νεοδημοκρατικό στέκι της πλατείας Κολωνακίου, εξέχων στέλεχος, η απόσπαση του οποίου στο κόμμα διακόπηκε, χωρίς καλά-καλά να το συζητήσει κανείς μαζί του. Για να παρατηρήσει σκωπτικά εις εκ των παρευρισκομένων: «την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη όμως ουδείς».

Εάν τον ...«εκκαθαρίσουν», έχει να συναντήσει πολλούς εχθρούς έξω

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ οι προσλήψεις, εάν και εφόσον γίνουν τελικά, έχουν χρεωθεί στους άμεσους συνεργάτες που έχει φέρει μαζί του ο κος. Αντώνης Σαμαράς, το «πογκρόμ» απομακρύνσεων έχει χρεωθεί εξ ολοκλήρου στον κο. Μενέλαο Δασκαλάκη - όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έχουμε εμείς τουλάχιστον.

Εάν ισχύει το προηγούμενο, είναι λογικό να διερωτάται κανείς πως είναι δυνατό να αφήνει κάποιος το προνόμιο των προσλήψεων σε άλλους και να αποδέχεται για τον εαυτό του το ρόλο του ανθρώπου που κάνει τη μεταφορικώς αποκαλούμενη … «βρώμικη» δουλειά. Η μοναδική υπόθεση την οποία μπορούμε να κάνουμε, είναι ότι ο κος. Δασκαλάκης ευελπιστεί να επιβιώσει των αλλαγών που θα επέλθουν λίγο πριν, ή το πιθανότερο, αμέσως μετά το επικείμενο Συνέδριο, παραμένοντας σε κάποιο καίριο πόστο του κομματικού μηχανισμού. Οι πληροφορίες μας πάντως, αναφέρουν ότι ο γενικός διευθυντής της ΝΔ είναι ήδη … «προγεγραμμένος» και ότι όταν ολοκληρώσει τις εκκαθαρίσεις, μετά θα …«εκκαθαρίσουν» και τον ίδιο.

Ο αντίλογος που λογικά υπάρχει, είναι ότι ακόμη και αν υφίστανται όλα τα προηγούμενα και …«εκκαθαριστεί» και ο ίδιος στο τέλος, ο κος. Δασκαλάκης δε θα έχει το παραμικρό πρόβλημα να βρει μία υψηλή διοικητική θέση στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν ξέρουμε εάν και εφόσον ο κος. Δασκαλάκης είναι δυνατό να επενδύει αποκλειστικά και μόνο στην πείρα που αποκόμισε ως γενικός διευθυντής της ΝΔ, προκειμένου να κάνει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα (διότι πριν τον … «ανακαλύψει» ο κος. Κώστας Καραμανλής, λέγεται πως ήταν σχεδόν άγνωστος στον περισσότερο κόσμο, τόσο στο χώρο της πολιτικής, όσο και των επιχειρήσεων), ή κρύβεται στη σκέψη του η προσδοκία, ότι θα ήταν ευπρόσδεκτος σε κάποια από τις μπίζνες των ανθρώπων που έδωσαν τα πάντα για να εκλεγεί ο κος. Σαμαράς. Το βέβαιο είναι, ότι ο κος. Δασκαλάκης έχει αποκτήσει με το πέρασμα του χρόνου πολλούς εχθρούς, οι οποίοι, τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει περισσότεροι από ποτέ άλλοτε. Δεν αποκλείεται όλους αυτούς, από δω και μπρος, να τους βρίσκει συνεχώς μπροστά του.

Ίδια «τρικ» έως και ως προς την επιλογή στελεχών εφαρμόζουν οι δίδυμοι

Ο δίδυμος αδελφός του κου. Γιώργου Παπανδρέου ακολουθεί την ίδια με αυτόν τακτική έως και στη στελέχωση του κόμματός του. Όπως γίνεται γνωστό, η Ρηγίλλης επαίρεται πως προσλαμβάνει συνεργάτες μέσω αποστολής βιογραφικών, τοποθετώντας μία επιτροπή που αποτελείται από τους κκ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου, Θανάση Δραβίλα, νέο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του κόμματος και Κώστα Μπούρα, ένα από τα παλιά στελέχη που έμειναν μέχρι τέλους στην Πολιτική Άνοιξη για να την χαντακώσουν μαζί με τον ιδρυτή της.

Εικάζουμε ότι η σύσταση επιτροπής και η προκήρυξη αξιοκρατικής διαδικασίας προσλήψεων είναι μία «μουσαντένια» κατάσταση, μέσα από την οποία θέλει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και οι άνθρωποί του, να δείξουν πως επιχειρούν άνοιγμα στην κοινωνία, ενώ οι άνθρωποι που τελικά θα προσλάβουν είναι εξαρχής «μιλημένοι». Εάν όχι, τότε αποτελεί πραγματικότητα ότι όντως η ΝΔ έχει μείνει «γυμνή» από στελέχη, μετά από τις μαζικές εκκαθαρίσεις και αποπομπές κομματικών στελεχών και συνεργατών, στις οποίες προέβη το στρατόπεδο του κου. Σαμαρά.