27 Σεπ 2009

Ένα καίριο ερώτημα που δεν τέθηκε στον Καραμανλή στη ΔΕΘ

Μία μπαγιάτικη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρατήρηση...

Ένα σημαντικό ερώτημα το οποίο ουδείς δημοσιογράφος σκέφτηκε, ή ακόμη ορθότερα απετόλμησε να θέσει στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν εάν ο κος. Καραμανλής εξελάμβανε μία νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή συν τοις άλλοις ως επιβεβαίωση ότι καλώς έκανε και κυβέρνησε επί έξι χρόνια συνεργαζόμενος με τα συγκεκριμένα πρόσωπα που αποτελούσαν και αποτελούν τη λεγόμενη "ομάδα του Μαξίμου" (δηλαδή τον κο. Ρουσσόπουλο μέχρι πέρυσι και επιπλέον, τους κκ. Αγγέλου, Αντώναρο, Ανδριανό, Λειβαδά, Ζακυνθινό, Χατζηεμμανουήλ κ.α.), ή εάν θα προσανατολιζόταν σε ένα νέο σχήμα, ή μία νέα ομάδα συνεργατών.

Αλλά οι δημοσιογράφοι συνήθως δεν κάνουν ερωτήσεις, αλλά ...δημόσιες σχέσεις.

Απορία: Αλήθεια, εάν μέχρι πέρυσι το φθινόπωρο, κρατούσε κλειστές τις πόρτες του Μαξίμου για τα στελέχη ο κος. Ρουσσόπουλος, μετά από την αποχώρησή του, για ποιο λόγο οι πόρτες εξακολούθησαν και παρέμειναν κλειστές; Μήπως, κάποιοι είχαν βρεί σαμάρι για να χτυπούν και χάϊδευαν το γάϊδαρο; Και όταν μιλάμε για γάϊδαρο, για όνομα του Θεού, δεν εννοούμε με τίποτα τον κο. Καραμανλή.

Να πως θα εφορμήσουν στο κράτος οι πράσινοι κομισάριοι

Έγκυρες πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Poleatics από την πλευρά του ΠαΣοΚ αναφέρουν ότι σε περίπτωση που καταφέρει να επικρατήσει στις εκλογές σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχει έτοιμο προς εφαρμογή ένα σχέδιο που θα σημάνει όχι απλά τον κομματικό εναγκαλισμό, αλλά τον στραγγαλισμό του κράτους.

Προκειμένου να κάνει το σχέδιό του πράξη ο κος. Παπανδρέου, κατ' αρχήν θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ένα ελκυστικό, πολυσυλλεκτικό κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να καλλιεργήσει θετικές εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κομματική έφοδο που θα επιχειρηθεί στο κράτος.

Έτσι, ο κος. Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει για τις θέσεις υπουργών υφυπουργών πολλές γυναίκες. Θα φροντίσει οι περισσότερες να είναι είτε νεοεμφανιζόμενες σε κυβερνητικές θέσεις, είτε να έχουν τεχνοκρατικό προφίλ, είτε να είναι νέες και συμπαθείς. Τα ονόματα που ακούγονται έντονα, είναι εκείνα των κ. Κατσέλη, Δαμανάκη, Χριστοφιλοπούλου, Ξενογιαννακοπούλου, Γεννηματά, Μπατζελή, Δραγώνα, Κοππά, ενώ είναι πιθανή ακόμη και η ανάκληση της κας. Ράπτη από Βρυξέλλες. Επίσης, δε θα λείψουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως για παράδειγμα η κα. Διαμαντοπούλου, ενώ ενδέχεται να επιστρατευτούν επιλεκτικά και κάποια στελέχη της παλαιάς φρουράς, όπως η κα. Β. Παπανδρέου.

Από τους άντρες, θα δούμε ένα μίγμα παλαιότερων και νεότερων στελεχών που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια κοντά στον κο. Παπανδρέου, είτε υπό το θεσμικό τους ρόλο μέσα στο κόμμα, είτε επειδή στρατεύτηκαν κοντά του σε δύσκολες εσωκομματικές αναμετρήσεις. Φυσικά, δεν αποκλείονται και κάποια στελέχη που έδωσαν κρίσιμες μάχες με την παρούσα κυβέρνηση σε ζητήματα αιχμής. Από τις παλιές καραβάνες ακούγονται τα ονόματα των κκ. Ρέππα, Χρυσοχοϊδη, Λοβέρδου, Καστανίδη, Πετσάλνικου, Χυτήρη ενώ από τους νεότερους, εκείνα των κκ. Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου, Μπεγλίτη, Λαμπρινίδη, Ρόβλια, Κουβέλη, Γερουλάνου.

Αμφίβολο είναι τι θα κάνει ο κος. Παπανδρέου με στελέχη τα οποία έχουν δώσει μεν αντιπολιτευτικές μάχες, αλλά εκπέμπουν παλαιοκομματισμό, όπως ο κος. Καρχιμάκης, ενώ το μεγάλο στοίχημα, ενδεχομένως και η μεγάλη έκπληξη είναι τι ακριβώς προτίθεται να πράξει με τους κκ. Βενιζέλο και Πάγκαλο. Τέλος, θεωρείται δεδομένη η τοποθέτηση και μερικών εξωκοινοβουλευτικών με ακαδημαϊκές περγαμηνές, που θα ανήκουν όλοι βέβαια στις τάξεις του πασοκικού καθηγητικού κατεστημένου μέσα στα πανεπιστήμια.

Οι ειδικοί και οι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία θα έχουν επίσης την όψη και το βιογραφικό τεχνοκρατών, ούτως ώστε να δίνουν τον αέρα και τον χαρακτήρα μίας νέας διακυβέρνησης. Δεν θα πρόκειται βεβαίως για ακομμάτιστους, ή υπερκομματικούς παράγοντες, αλλά για όλα εκείνα τα στελέχη τα οποία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής κυριαρχίας του ΠαΣοΚ είχαν καταλάβει θέσεις συμβούλων σε υπουργεία, υφυπουργεία, γενικές και ειδικές γραμματείες, δημοσίους οργανισμούς και ΔΕΚΟ, ενώ παράλληλα, με κομματική σύσταση γίνονταν δεκτοί σε πανεπιστημιακές σχολές για μεταπτυχιακά και διδακτορικά, σε μία εποχή που τα πτυχία ήταν πράσινα και μοιράζονταν σα μαρουλόφυλλα.

Τη βρώμικη δουλειά, θα την κάνουν αυτή τη φορά οι σύμβουλοι κάτω από υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους οι οποίοι, θα είναι όλοι σταλμένοι και διορισμένοι απευθείας από την Ιπποκράτους, χωρίς να υπάρχουν έστω και ελάχιστες εξαιρέσεις. Αποστολή αυτών των στελεχών θα είναι να αναλάβουν ρόλο και δράση κομματικού κομισάριου, απομονώνοντας κάθε νεοδημοκράτη ή ανώτερο και κατώτερο υπάλληλο που δεν θα υπακούει στα κελεύσματα του νέου συστήματος, φακελώνοντας όλο το προσωπικό του κράτους, σπρώχνοντας στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και στα συμβούλια και στις επιτροπές νεοπρασινοφρουρούς, κάνοντας εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια από το κόμμα και για το κόμμα.

Εάν και εφόσον κερδίσει αυτοδυναμία το ΠαΣοΚ, το σχέδιο αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός ελαχίστου διαστήματος, θυμίζοντας τρόπον τινά ημέρες του '81, με τη μόνη διαφορά ότι έχει δοθεί αυστηρή οδηγία να είναι συγκεκαλυμμένη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αγριότητα της κομματικής εφόδου και των διώξεων των αντιπάλων.

Hint: Εάν έχετε την έγνοια ή την απορία για το ποιος είναι ο ιθύνων νους και ο συντονιστής του όλου εγχειρήματος, απλά θα σας πούμε ότι ακούγεται έντονα πως πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο ουδέποτε έχει λείψει από προεκλογική εκστρατεία του ΠαΣοΚ, αναλαμβάνοντας πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σε αυτές εδώ τις εκλογές είναι εντελώς εξαφανισμένο.

Ρίξε και λίγα ψίχουλα για να κάτσει στα σίγουρα το περιστέρι

Δεδομένου ότι οι δήθεν πατριωτικού ενδιαφέροντος επιθέσεις που κάνει στο μοναδικό Έλληνα πρωθυπουργό που έχει πει τρεις φορές "όχι" στους Αμερικανούς (σχέδιο Ανάν, ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ελληνορωσική συνεργασία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) κάνουν πλέον μπαμ από χιλιόμετρα για το πόσο φαιδρές, ύπουλες και υπονομευτικές είναι, μήπως θα έπρεπε ο κος. Καρατζαφέρης να σκαρφιστεί και πάλι το κόλπο με το περιστέρι που πάει και κάθεται πάνω στο κεφάλι του, προκειμένου να πείσει και τους τελευταίους εναπομείναντες αφελείς και αδαείς, ότι δεν είναι πράκτορας αλλοτρίων συμφερόντων από τα εθνικά μας και ταυτόχρονα, δούρειος ίππος του ΠαΣοΚ εντός του πολιτικού συστήματος, αλλά ο εκλεκτός και ο πεφωτισμένος από τον ίδιο τον Ύψιστο;

Η κομοδινί βαφή στο μαλλί και η αδιατάρακτη πλέξη των τριχών του με την προφανή χρήση μπόλικης λακ κομμωτηρίου, μπορούν εύκολα να δώσουν σε ένα ανυποψίαστο πουλί την εντύπωση πως πρόκειται για τη φιλόξενη φωλίτσα του. Εάν του πασπαλίσει μάλιστα και ο κος. Κοραντής του προέδρου μερικά ψίχουλα από πάνω, τότε θα γίνει πραγματικό πάρτυ.

Να υποθέσουμε ότι το καλό το πράγμα αργεί να 'ρθεί κ. Επίτιμε;

Μία βδομάδα ακριβώς πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κος. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει ακόμη την αναμενόμενη δήλωση ... "στήριξης" του κου. Καραμανλή πριν ο πολίτης αποφανθεί για την ετυμηγορία του στην κάλπη.

Να υποθέσουμε ότι κρατιέται διότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις για κάποια συμφωνία η οποία πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στο ενδεχόμενο που η ΝΔ απωλέσει την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, η μήπως περιμένει να φτάσουμε όλες/οι δυο-τρεις μέρες πριν την κρίσιμη ημέρα, ούτως ώστε η "στήριξή" του να είναι πράγματι ολέθρια;
Οψόμεθα...