27 Σεπ 2009

Να πως θα εφορμήσουν στο κράτος οι πράσινοι κομισάριοι

Έγκυρες πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Poleatics από την πλευρά του ΠαΣοΚ αναφέρουν ότι σε περίπτωση που καταφέρει να επικρατήσει στις εκλογές σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχει έτοιμο προς εφαρμογή ένα σχέδιο που θα σημάνει όχι απλά τον κομματικό εναγκαλισμό, αλλά τον στραγγαλισμό του κράτους.

Προκειμένου να κάνει το σχέδιό του πράξη ο κος. Παπανδρέου, κατ' αρχήν θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ένα ελκυστικό, πολυσυλλεκτικό κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να καλλιεργήσει θετικές εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κομματική έφοδο που θα επιχειρηθεί στο κράτος.

Έτσι, ο κος. Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει για τις θέσεις υπουργών υφυπουργών πολλές γυναίκες. Θα φροντίσει οι περισσότερες να είναι είτε νεοεμφανιζόμενες σε κυβερνητικές θέσεις, είτε να έχουν τεχνοκρατικό προφίλ, είτε να είναι νέες και συμπαθείς. Τα ονόματα που ακούγονται έντονα, είναι εκείνα των κ. Κατσέλη, Δαμανάκη, Χριστοφιλοπούλου, Ξενογιαννακοπούλου, Γεννηματά, Μπατζελή, Δραγώνα, Κοππά, ενώ είναι πιθανή ακόμη και η ανάκληση της κας. Ράπτη από Βρυξέλλες. Επίσης, δε θα λείψουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως για παράδειγμα η κα. Διαμαντοπούλου, ενώ ενδέχεται να επιστρατευτούν επιλεκτικά και κάποια στελέχη της παλαιάς φρουράς, όπως η κα. Β. Παπανδρέου.

Από τους άντρες, θα δούμε ένα μίγμα παλαιότερων και νεότερων στελεχών που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια κοντά στον κο. Παπανδρέου, είτε υπό το θεσμικό τους ρόλο μέσα στο κόμμα, είτε επειδή στρατεύτηκαν κοντά του σε δύσκολες εσωκομματικές αναμετρήσεις. Φυσικά, δεν αποκλείονται και κάποια στελέχη που έδωσαν κρίσιμες μάχες με την παρούσα κυβέρνηση σε ζητήματα αιχμής. Από τις παλιές καραβάνες ακούγονται τα ονόματα των κκ. Ρέππα, Χρυσοχοϊδη, Λοβέρδου, Καστανίδη, Πετσάλνικου, Χυτήρη ενώ από τους νεότερους, εκείνα των κκ. Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου, Μπεγλίτη, Λαμπρινίδη, Ρόβλια, Κουβέλη, Γερουλάνου.

Αμφίβολο είναι τι θα κάνει ο κος. Παπανδρέου με στελέχη τα οποία έχουν δώσει μεν αντιπολιτευτικές μάχες, αλλά εκπέμπουν παλαιοκομματισμό, όπως ο κος. Καρχιμάκης, ενώ το μεγάλο στοίχημα, ενδεχομένως και η μεγάλη έκπληξη είναι τι ακριβώς προτίθεται να πράξει με τους κκ. Βενιζέλο και Πάγκαλο. Τέλος, θεωρείται δεδομένη η τοποθέτηση και μερικών εξωκοινοβουλευτικών με ακαδημαϊκές περγαμηνές, που θα ανήκουν όλοι βέβαια στις τάξεις του πασοκικού καθηγητικού κατεστημένου μέσα στα πανεπιστήμια.

Οι ειδικοί και οι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία θα έχουν επίσης την όψη και το βιογραφικό τεχνοκρατών, ούτως ώστε να δίνουν τον αέρα και τον χαρακτήρα μίας νέας διακυβέρνησης. Δεν θα πρόκειται βεβαίως για ακομμάτιστους, ή υπερκομματικούς παράγοντες, αλλά για όλα εκείνα τα στελέχη τα οποία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβερνητικής κυριαρχίας του ΠαΣοΚ είχαν καταλάβει θέσεις συμβούλων σε υπουργεία, υφυπουργεία, γενικές και ειδικές γραμματείες, δημοσίους οργανισμούς και ΔΕΚΟ, ενώ παράλληλα, με κομματική σύσταση γίνονταν δεκτοί σε πανεπιστημιακές σχολές για μεταπτυχιακά και διδακτορικά, σε μία εποχή που τα πτυχία ήταν πράσινα και μοιράζονταν σα μαρουλόφυλλα.

Τη βρώμικη δουλειά, θα την κάνουν αυτή τη φορά οι σύμβουλοι κάτω από υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς, προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους οι οποίοι, θα είναι όλοι σταλμένοι και διορισμένοι απευθείας από την Ιπποκράτους, χωρίς να υπάρχουν έστω και ελάχιστες εξαιρέσεις. Αποστολή αυτών των στελεχών θα είναι να αναλάβουν ρόλο και δράση κομματικού κομισάριου, απομονώνοντας κάθε νεοδημοκράτη ή ανώτερο και κατώτερο υπάλληλο που δεν θα υπακούει στα κελεύσματα του νέου συστήματος, φακελώνοντας όλο το προσωπικό του κράτους, σπρώχνοντας στη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και στα συμβούλια και στις επιτροπές νεοπρασινοφρουρούς, κάνοντας εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια από το κόμμα και για το κόμμα.

Εάν και εφόσον κερδίσει αυτοδυναμία το ΠαΣοΚ, το σχέδιο αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός ελαχίστου διαστήματος, θυμίζοντας τρόπον τινά ημέρες του '81, με τη μόνη διαφορά ότι έχει δοθεί αυστηρή οδηγία να είναι συγκεκαλυμμένη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αγριότητα της κομματικής εφόδου και των διώξεων των αντιπάλων.

Hint: Εάν έχετε την έγνοια ή την απορία για το ποιος είναι ο ιθύνων νους και ο συντονιστής του όλου εγχειρήματος, απλά θα σας πούμε ότι ακούγεται έντονα πως πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο ουδέποτε έχει λείψει από προεκλογική εκστρατεία του ΠαΣοΚ, αναλαμβάνοντας πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σε αυτές εδώ τις εκλογές είναι εντελώς εξαφανισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: