6 Δεκ 2009

Πνιγμένος στις καταγγελίες για σκάνδαλα και ανεπάρκεια ο Φασούλας


Για ένα ακόμη χρόνο πρόκειται να βρίσκεται η πόλη του Πειραιά υπό την ομηρεία του χειρότερου δήμαρχου που είχε ποτέ. Διότι ανεξαρτήτως του ποιος υποψήφιος θα εκλεγεί τον Οκτώβριο του 2010, είναι βέβαιο ότι οι Πειραιώτες δε θα δώσουν ούτε μισή ευκαιρία ακόμη σε έναν άνθρωπο που ως ξένος ήρθε κάποτε στην πόλη και ως ξένος πρόκειται σύντομα να φύγει.

Ο κος. Παναγιώτης Φασούλας εξελέγη το 2000 βουλευτής Α’ Πειραιά. Με την ίδια άνεση που είχε αποκτήσει ως μισθοφόρος στην καλαθοσφαίριση να μεταπηδά από τον ΠΑΟΚ στον «μισητό» στους Παοκτζήδες Ολυμπιακό, δεν είχε κανένα πρόβλημα να μεταπηδήσει από το ΚΚΕ, το κόμμα της επαναστημένης νιότης του, στο ΠαΣοΚ, το κόμμα της πολιτικής καριέρας του και από τα γήπεδα με το ξύλινο παρκέ, στο Κοινοβούλιο με το κόκκινο χαλί. Έχοντας την ευλογία του κου. Σωκράτη Κόκκαλη και την ψήφο ενός άβουλου οπαδικού κοινού που υπακούει στην ψύχωση της εξέδρας και όχι στη φωνή της λογικής, ο κος. Φασούλας στρίμωξε τα δύο μέτρα και δέκα-τέσσερα εκατοστά του κορμιού του σε ένα βουλευτικό έδρανο, από το οποίο, μέσα σε τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σηκώθηκε μονάχα μία φορά για να ανεβεί στο βήμα του ομιλητή και μάλιστα, για θέμα που δεν αφορούσε καν στον Πειραιά.
Η συντριβή του ΠαΣοΚ στις εκλογές του 2004 και η επιμονή του κου. Κώστα Σημίτη να εκλέγεται, χωρίς σταυρό ως τέως πρωθυπουργός, στην Α’ Πειραιά, άφησαν τον κο. Φασούλα εκτός Βουλής. Τον επιστράτευσε όμως ξανά στη μάχη της πειραϊκής πολιτικής αρένας η ανάγκη του ΠαΣοΚ να βρει τον Οκτώβριο του 2006 μία light υποψηφιότητα, με life-style χαρακτηριστικά, προκειμένου να καταγάγει μία εύκολη νίκη κατά του αποδυναμωμένου πολιτικά και αυτοδιοικητικά, δις εκλεγμένου δημάρχου, κου. Χρήστου Αγραπίδη. Έξυπνα σκεπτόμενο το ΠαΣοΚ, δεν προσέφυγε στην σκληρή πολιτικοποίηση της δημοτικής αναμέτρησης στον Πειραιά, καθώς, όπως αποδείχτηκε στις εθνικές εκλογές του 2007, η ΝΔ διατηρούσε ακόμη ισχυρά αποθέματα πολιτικής δύναμης και εκλογικής δυναμικής.

Από την εκλογή του και μετά, ο κος. Φασούλας έλαμψε δια της αποχής του σε σχέση με το καθήκον του να υπηρετεί την πόλη που τον εξέλεξε δήμαρχο. Μένει κλεισμένος στο γραφείο του, που απέκτησε και εσωτερική κλειδαριά από ένα σημείο και πέρα σύμφωνα με φήμες που διαδίδει το ίδιο το προσωπικό του Δήμου, αλλά δεν παρουσιάζεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αποκαλύπτει η μαχητική διαδικτυακή εφημερίδα PiraeusPress και ο κεντρικός συντελεστής παραγωγής της, κος. Σαράντος Ευσταθόπουλος. Εξάλλου και ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης στα νεανικά του χρόνια, γέμιζε το παρουσιολόγιο των συνεδριάσεων με τις απουσίες του!

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικτυακή εφημερίδα ασκεί δημοσιογραφικό έλεγχο τον κο. Φασούλα για μία ολόκληρη σειρά διαχειριστικών ζητημάτων για τα οποία πολύς κόσμος μέσα από την κοινωνία του Πειραιά, ισχυρίζεται πως εκπέμπουν οσμή σκανδάλου: από την ανάθεση της αγοράς ρομποτικών κάδων απορριμμάτων σε μία εταιρεία κατ’ αποκλειστικότητα και μάλιστα σε ασύμφορες τιμές, όπως αποκαλύπτουν σε απανωτά δημοσιεύματά τους η διαδικτυακή εφημερίδα PiraeusPress και το blog του Mediakia, έως και την ανάθεση είσπραξης δημοτικών τελών σε ιδιώτες, όπως καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Ηλίας Κατσαφάδος και Τάσος Κάρλες.

Μετά από όλα αυτά, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσες, ίσως και απρόβλεπτες. Θα θέσει υποψηφιότητα ξανά ο κος. Φασούλας; Το ΠαΣοΚ συναινεί στο ρίσκο μίας τέτοιας υποψηφιότητας; Η Νέα Δημοκρατία πως θα αντιδράσει; Θα επιλέξει τον κο. Βασίλη Μιχαλολιάκο ως δικό της υποψήφιο; Οι σκληροί δεξιοί, οι σκληροί κομματικοί και οι σκληροί τοπικιστές από τα Μανιάτικα που αποτελούν τη δύναμη υποστηρικτών του κου. Μιχαλολιάκου, είναι δυνατό να προσφέρουν σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά του πλειοψηφική δυναμική; Θα κατέλθει ο κος. Πέτρος Μαντούβαλος, υποστηρικτής της κας. Μπακογιάννη στην προεδρική μάχη, ως ανεξάρτητος υποψήφιος και τι θα καταφέρει στον α' γύρο; Θα αναζητήσει το κόμμα τη ΝΔ την προοπτική μίας εναλλακτικής υποψηφιότητας όπως εκείνης του καθηγητή κου. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, διευθυντή του προεδρικού γραφείου του κου. Σαμαρά και αν ναι, πέρα από σοβαρότητα και κύρος, μία τέτοια υποψηφιότητα μπορεί να εμπνεύσει το μήνυμα μίας σαρωτικής αλλαγής στα δημοτικά πράγματα του Πειραιά, που θα σημάνει την ουσιαστική αναγέννηση μίας τόσο παραμελημένης πόλης; Είναι δυνατό ΠαΣοΚ και ΣΥΝ να ανακοινώσουν μία κοινή υποψηφιότητα, που θα έχει πολιτικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, για να διασφαλίσουν ότι ο δήμος δεν θα περιέλθει στην πολιτική κυριότητα της ΝΔ;

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, απομένει λιγότερο από ένα έτος και δεδομένου ότι ο πολιτικός χρόνος τρέχει γρήγορα, σύντομα θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τον κο. Φασούλα και τι θα γίνει με τον Πειραιά.