25 Δεκ 2009

Δεν υπάρχουν μονάχα οι καλοπληρωμένοι της ΕΡΤ, αλλά και οι πολυθεσίτες

Σοκ και δέος προκάλεσε η διαρροή των μισθών στην ΕΡΤ από το troktiko. Χιλιάδες Έλληνες μεροκαματιάρηδες, καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι που ασκούν βαριά κοινωνικά λειτουργήματα και πληρώνονται με 800 ευρώ καθαρά και 1000 μαζί με επιδόματα εξανέστησαν για τον πακτωλό αποδοχών που ρέει ετησίως στις τσέπες παρουσιαστών σαν τους κκ. Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, Τέρενς Κουίκ, Πόπη Τσαπανίδου κ.α., ενώ γενναία είναι τα συμβόλαια που πληρώνονται σε συμβούλους, παρασυμβούλους, αργόσχολους, αργόμισθους και εξαφανισμένους.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι οι παραπάνω απασχολούνται στην ΕΡΤ κατ' αποκλειστικότητα, ή σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα και κάνουν καθημερινές πολύωρες τηλεοπτικές εμφανίσεις, ενώ υπάρχουν και απίστευτες περιπτωσάρες σαν εκείνη της κα. Άννας Παναγιωταρέα, η οποία, φερόμενη ως αχόρταγο «Γκρέμλιν» της Δημοσιογραφίας, βάζει στην τσέπη κάπου 70.000 (αν θυμόμαστε σωστά) ευρώ για μία εβδομαδιαία εκπομπή, ενώ ταυτοχρόνως απασχολείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας δεύτερο μισθό από το κράτος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,83», στον «Ελεύθερο Τύπο» και στο Ίδρυμα Ωνάσση. Προφανώς, ή ίδια θα πιστεύει ότι όλα τα προηγούμενα όχι μόνο της αξίζουν δικαιωματικά, αλλά ενδεχομένως της πέφτουν και λίγα. Το λογικό ερώτημα όμως είναι το ακόλουθο: Αλήθεια πως τα προλαβαίνει;

Θα τα καταφέρει, μόνο αν μείνει ενωμένη, η ομάδα των συνεργατών Λαμπράκη

Ο θάνατος του Χρήστου Λαμπράκη αφήνει πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε επίπεδο εκδοτών, καθώς ήταν ο παραδοσιακότερος και ο πολιτικότερος από όλους. Σε εποχές που οι εργολάβοι στήνουν ή αγοράζουν εφημερίδες προκειμένου να πιέσουν για την ανάληψη εκ μέρους τους μεγάλων δημόσιων έργων και διάφορα άγνωστα μέχρι πρότινος λαμόγια εκδίδουν κιτρινοφυλλάδες προκειμένου να εκβιάσουν γενικώς για ότι είναι δυνατό να τους κάτσει, ο εκλιπών εξακολουθούσε να περνά δημοσιογραφική-εκδοτική γραμμή με βάση την πολιτική αξιολόγηση που έκανε ο ίδιος μαζί με τους κορυφαίους συνεργάτες του.

Ευτυχώς, αφήνει πίσω του άξιους διαδόχους. Δεν ξέρουμε εάν τελικά αναλάβουν ο κος. Σταύρος Ψυχάρης συνολικά το ΔΟΛ, ο κος. Γιάννης Πρετεντέρης, ή ο κος. Αντώνης Καρακούσης το «Βήμα» και ο κος. Παντελώς Καψής «Τα Νέα», αλλά εκείνο που κρίνεται ως βέβαιο είναι ότι το επίπεδο πολιτικής ευθυκρισίας και δημοσιογραφικής ωριμότητας που έχουν αναπτύξει όλοι οι προηγούμενοι μαζί και ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά, συνεργαζόμενοι επί πολλά έτη με τον εκλιπόντα, αποτελεί ασφαλή εγγύηση ότι η παρέμβαση που ασκούσε και το έργο που επιτελούσε ο Χρ. Λαμπράκης θα συνεχιστούν. Αρκεί η παλιά ομάδα να μείνει ενωμένη εμπρός στην πρόκληση της νέας πραγματικότητας που δημιούργησε ο θάνατος του επικεφαλής της και η ισχύς της να μην αλλοιωθεί, ούτε από νιόφερτους στο χώρο που κομίζουν επιχειρηματικό κεφάλαιο, αλλά όχι εκδοτική πείρα, ούτε από τους ανταγωνιστές που θα επιχειρήσουν να καταλάβουν ζωτικό χώρο.

Στην κατάλληλη ώρα ήρθε η άρνηση του Καρ. Παπούλια να μεταβεί στα Σκόπια

Γράφει ο ΛΑοΚοΩΝ

Η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατία κου. Κάρολου Παπούλια να αποδεχτεί πρόσκληση του ομολόγου του της πΓΔΜ να επισκεφτεί τα Σκόπια όσο παραμένει αδιευθέτητη η διαφορά μας με τη γειτονική χώρα στο ζήτημα της ονομασίας της, εκφράζει ένα ικανοποιητικό μέτρο πολιτικής σοβαρότητας συνδυαζόμενης με το βαθμό φιλοπατρίας που οφείλει να επιδεικνύει ο αρχηγός του κράτους. Η κίνηση του κου. Παπούλια έγινε μάλιστα την πλέον κατάλληλη ώρα, καθώς οι διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κου. Δημήτρη Δρούτσα για την ύπαρξη της γνωστής «κόκκινης γραμμής» στο ζήτημα της ονομασίας δε φάνηκαν ικανές να αντισταθμίσουν τις αλγεινές, μην πούμε ιλαρές εντυπώσεις που είχε καλλιεργήσει η σπουδή του κου. Γιώργου Παπανδρέου να συναντήσει τον κο. Νίκολας Γκρουέφσκι στις Πρέσπες για να συζητήσουν για το περιβάλλον. Εντυπώσεις, οι οποίες επέτειναν την αδιαλλαξία των γειτόνων μας και του κου. Γκρούεφσκι προσωπικά, εάν κρίνουμε από το ξέσπασμά του προ ολίγων ημερών ότι «δεν κάνει βήμα πίσω στο ζήτημα της ονομασίας».

Με την απάντηση του κου. Παπούλια η κατάσταση στο Σκοπιανό επανέρχεται στη σωστή βάση τοποθέτησης. Ότι είχαμε να κάνουμε προς την κατεύθυνση μίας σύγκλισης απόψεων το κάναμε, ότι είχαμε να παραχωρήσουμε για το όφελος μίας οριστικής διευθέτησης, το παραχωρήσαμε και τώρα, είναι η σειρά των γειτόνων μας, να ανταποκριθούν στο δικό τους κομμάτι. Αν όχι, η στάση μας θα μείνει αυστηρή και απαράλλαχτη.

Πάει ο καιρός που ίσχυε το ρητό «το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς»

Μιας και αναφέραμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας τον κο. Πάνο Λειβαδά, να σας πληροφορήσουμε ότι η ανακοίνωση της τοποθέτησής του στη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κάπου «τρενάρει». Και φυσικά, όχι διότι ο κος. Λειβαδάς το μετάνιωσε ή δεν το επιθυμεί, ούτε διότι η Ρηγίλλης σκιάχτηκε επειδή τους βγάλαμε στο μεϊντάνι. Το μυστικό μάλλον βρίσκεται στο ότι οι θέσεις Αναπληρωτών Γραμματέων είναι άμισθες και απ’ ότι λέγεται, ο κος. Λειβαδάς έχει αποκτήσει πολυτελείς συνήθειες από τα χρόνια της δόξας του στην Γραμματεία Ενημέρωσης της κυβέρνησης, εξ ου και ακούγεται ότι τελικά προσανατολίζεται στο να καταλάβει θέση συμβούλου Πολιτικού Σχεδιασμού, αμειβόμενου φυσικά. Δεν έχουμε ιδέα αν είναι αληθής η φήμη αυτή. Έτσι μας ψιθύρισαν οι πηγές μας, αυτό σας μεταφέρουμε. Φανταζόμαστε ότι θα φανερώσουν οι ίδιες οι εξελίξεις την πραγματικότητα. Πάντως, κορόιδα σαν τους προηγούμενους, να αφιερώνουν δουλειά, χρόνο και ψυχή στο κόμμα, βάζοντάς κιόλας χρήματα από την τσέπη τους, δύσκολα θα βρει κανείς.

Υ.Γ.: Βέβαια υπάρχει και η λύση των «μαύρων αποδοχών» από τα «μαύρα ταμεία», τα οποία πάντοτε διέθεταν όλα τα κόμματα, ιδιαιτέρως δε τα δύο κυβερνητικά. Άλλωστε, τα παλιά χρόνια της δραχμής, κάποιοι κύριοι ενθυλάκωναν ακόμη και πεντακόσια χιλιαρικάκια το μήνα, πρόσθετα στο μισθό της κανονικής τους δουλειάς και αυτό, για να παριστάνουν συνήθως τους παράγοντες. Πιθανώς τα ίδια συνεχίστηκαν και στην εποχή του γιούρο για επιλεκτικές περιπτώσεις.

Έχει χώρο για πολλά στελέχη ο Καιάδας της αφάνειας και της απαξίωσης

Σε σημερινή του ανάρτηση ο καλά ενημερωμένος blogger Ληξιάρχος, αναφέρει ότι αμέσως αφότου είδε τον κο. Λευτέρη Ζαγορίτη σήμερα ο κος. Αντώνης Σαμαράς, διέρρευσε ότι τον προορίζει για «εκκαθάριση». Σύμφωνα με το blogger, αυτό σημαίνει δύο πράγματα, ότι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πουλάει τους φίλους του και επίσης ότι διαθέτει βραδυφλεγή αντανακλαστικά, διότι κατάλαβε κάτι, που το έχει εδώ και καιρό καταλάβει η Β’ Αθήνας.

Κατ’ αρχήν να πούμε στον Ληξίαρχο και σε όλους ένας θερμό καλωσορίσατε στον κόσμο των φιλιών του κου. Σαμαρά. Ένα κόσμο τόσο μαγικό, που επιτρέπει για παράδειγμα στο Μεσσήνιο πολιτικό να ενσωματώνει οργανικά στο σύστημα Ρηγίλλης τον τέως Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης κο. Πάνο Λειβαδά, αλλά να αφήνει στην απέξω κάποιον σαν τον κο. Άκη Γεροντόπουλο, ο οποίος, πέρα από το γεγονός ότι είναι πιστός στον πρόεδρο της ΝΔ από το 1993 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά έχει απομείνει χωρίς καμία πολιτική ενασχόληση αφού δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Έτσι, ο κος. Γεροντόπουλος περιφέρει την απογοήτευσή του στο Κολωνάκι. Ας πρόσεχε. Τα είχε εισπράξει τα δείγματα αναφορικά με το πώς μεταχειρίζεται τους φίλους του ο κος. Σαμαράς, με τον αποκλεισμό του από τα κεντρικά όργανα της Πολιτικής Άνοιξης, μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα που αναδείχτηκε το 1993, όταν τρία χρόνια μετά, το κόμμα δεν κατάφερε να μπει καν στη Βουλή. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη Πολιτική Άνοιξη, της περιόδου 1993-1996, ελάχιστοι ακολούθησαν τον κο. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Από την άλλη πλευρά, η εκκαθάριση του κου. Ζαγορίτη, εάν και εφόσον συμβεί, δε θα αποδείξει τίποτε περισσότερο ότι για το σύστημα Ρουσόπουλου, το οποίο εκφράζεται αυτή τη στιγμή στο περιβάλλον του κου. Σαμαρά διά μέσου των κκ. Μενέλαου Δασκαλάκη, Πάνου Λειβαδά, Διονύση Ζακυνθινού και Χρήστου Χατζηεμμανουήλ, ουδέποτε υπολόγισε σοβαρά, αλλά ούτε και εκτίμησε ανθρώπους που ανέκαθεν ήταν και εξακολουθούν να είναι βέροι καραμανλικοί, όπως ο κος. Ζαγορίτης. Το καινούργιο καθεστώς στο κόμμα, αφού μάθει κόλπα και μυστικά γύρω από τα εσωτερικά της Ρηγίλλης από παλιούς αξιωματούχους σαν τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, θα τους αδειάσει στον Καιάδα της αφάνειας και της απαξίωσης και αυτό, θεωρείστε το από τώρα ως δεδομένο.