25 Οκτ 2009

Κακός σύμβουλος αποβαίνει συνήθως ο ...Μεσσιανισμός

Σχόλιο του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η κοινή παραδοχή ότι ένα έθνος που δεν τιμά και δεν σέβεται το παρελθόν του και την ιστορία του δεν έχει ούτε μέλλον, ούτε ιστορική διαδρομή στο αύριο, δεν ισχύει μόνο για τα έθνη - ισχύει και για τις πολιτικές παρατάξεις.

Άκουσα την κ. Μπακογιάννη να λέει πως "κυβερνούσε μια παρέα" επί ΝΔ, έζησα τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να διακηρύττει στο παρελθόν πως "η Ν. Δ. έχει κλείσει τον βιοϊστορικό της κύκλο". Καμιά από τις δυο τοποθετήσεις δεν είναι εύστοχη. Αν θέλουμε μέσα σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο να παραμείνουμε στο πεδίο της προσφοράς οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην ανάδειξη της ηγεσίας βλέποντας την κάλπη που θα στηθεί, ως ιστορική ευκαιρία κι όχι ως αρένα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί "εχθρό" ούτε αντίπαλο βγαλμένο από την πένα του Θερβάντες. Κάνει λάθος επιλογές εις βάρος του τόπου και άρχισε να τις κάνει δίχως ίχνος κριτικής. Δεν κυνηγάμε ανεμόμυλους γι' αυτό και οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ν. Δ. ας μην προβάρουν ούτε για μια στιγμή το ρόλο του ... Δον Κιχώτη !

Άγνωστο τι θα πράξει ο Καραμανλής μετά την εκλογή προέδρου




Πολλή είναι η συζήτηση που γίνεται σχετικά με το τι ακριβώς προτίθεται να πράξει ο κος. Καραμανλής σχετικά με το μέλλον του, αμέσως μετά την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Η δική μας διαίσθηση λέει πως ο τέως πρωθυπουργός δε θα δεχθεί να μεγαλώσει τα παιδιά του σε έναν τόπο όπου δίνεται φιλόξενο βήμα για να λοιδορεί έναν πολιτικό της δικής του διαδρομής καθένας που έχει καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο για προσπάθεια αθώωσης εμπόρων ναρκωτικών και καθεμιά που αφού με το αντάρτικό της στέρησε από το κόμμα της τη νομαρχία στην Περιφέρεια όπου πολιτεύεται, στη συνέχεια έφαγε και η ίδια μαύρο από τους ψηφοφόρους δύο απανωτές φορές. Το πιθανότερο είναι να πάρει την σύζυγο και τα παιδιά του και να πάνε στη Νέα Αγγλία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για να κατοικήσουν για λίγα χρόνια.

Εκεί, η κα. Καραμανλή μπορεί να αφιερωθεί στην περαιτέρω πρόοδό της στην επιστήμη της, οι μικροί Αλέκος και Αλίκη μπορούν να λάβουν μία θαυμάσια μόρφωση και ο ίδιος, μπορεί να διδάξει στο πανεπιστήμιο Tufts όπου είναι επίτιμος διδάκτωρ και παράλληλα, να λάβει καινούργιες πολιτικές παραστάσεις και εμπειρίες από μία χώρα, που έχει ένα τόσο μοντέρνο πολιτικό σύστημα, όσο οι ΗΠΑ, ή να γράψει κάποια πολιτική πραγματεία.
Παράλληλα, ο τέως πρωθυπουργός μπορεί να περάσει και ευχάριστα στον ελεύθερο χρόνο που θα έχει, είτε παρακολουθώντας τους Boston Celtics, μία ομάδα ντυμένη στα πράσινα και με έμβλημα το τριφύλλι, είτε απολαμβάνοντας μοναδικά steaks στο βοστωνέζικο κατάστημα του περίφημου Smith and Wollensky που στεγάζεται στο κάστρο της διασταύρωσης των οδών Columbus και Arlington.

Δεν το βάζουν κάτω και ονειρεύονται τη θέση του γραμματέα Κ.Ε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φιλοδοξίες που αναπτύσσουν για τη δική τους πορεία στη συνέχεια, διάφορα στελέχη που έχουν ταχθεί υπέρ καθενός εκ των δύο προπορευομένων σε δημοσκοπήσεις υποψηφίων για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Περιζήτητη είναι για παράδειγμα, η θέση του γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής. Και δεν λείπουν οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη και αν απέτυχαν να συμμετέχουν στη νέα σύνθεση της Βουλής.

Στην περίπτωση που νέος πρόεδρος εκλεγεί η κα. Μπακογιάννη, εκείνη που θα ενδιαφερόταν για τη θέση του γραμματέα, λέγεται πως είναι η κα. Πετραλιά. Αν αληθεύει η πληροφορία, της το ευχόμαστε ολόψυχα, διότι πράγματι έχει πολύ μέλλον μπροστά της και είναι κρίμα να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική τόσο νωρίς.

Στην αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία εκλέγεται ο κος. Σαμαράς, ενδιαφέρον για τη θέση του γραμματέα έχει εκφράσει η κα. Παπακώστα. Μην πτοούμενη από την ήττα της από τον κο. Ζαγορίτη το 2006, η πρώην βουλευτής πιστεύει πως είναι ο φυσιολογικός ρόλος που της ταιριάζει να εκτοξεύει τις ριπές της επιχειρηματολογίας της καταπάνω στα μέλη της Κ.Ε., κάτι που της ευχόμαστε ολόψυχα επίσης.

Λάθος η λογική της συσπείρωσης "αντιμητσοτακικού" μετώπου

Σχολιάζοντας το πως κινείται ο κος. Σαμαράς, θα επισημαίναμε ότι παρότι οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να είναι δεύτερος σε ποσοστά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, ακολουθεί μία στρατηγική που το πιθανότερο είναι να μην οδηγήσει την προσπάθειά του σε ευτυχή έκβαση. Για τους ακόλουθους λόγους:

Πρώτον, περιγράφει μία ιδεολογία, με βάση την οποία, η Νέα Δημοκρατία θα περιοριστεί στα ποσοστά και στο ρόλο ενός μεγάλου Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Δεύτερον, είναι προφανές ότι κινείται πάνω σε ένα σχέδιο δημιουργίας αντιμητσοτακικού συσπειρωτικού μετώπου, ενώ είναι γνωστό ότι όποιος πολιτεύεται με την αρνητική λογική του "αντί" συνήθως αποτυγχάνει, καθώς ο πολίτης πιστεύει σε θετικές προτάσεις.

Τρίτον, το προφίλ του ήδη τραυματίζεται από ορισμένους θερμόαιμους φίλους και οπαδούς του, οι οποίοι, ήδη προβαίνουν σε ανοίκειους χαρακτηρισμούς σε βάρος όλων όσων θεωρούν αντιπάλους τους.

Τέταρτον, με τους τσαμπουκαλήδες και τους μπαχαλάκηδες που ήδη συναθροίζονται μέσα και γύρω από την καμπάνια του, το μυαλό μας πηγαίνει σε αυτό που θα συνέφερε τον κο. Σαμαρά να ξεχάσουμε, τις ημέρες του '93.
Το ζήτημα είναι εάν τα παραπάνω, έχει αρχίσει να τα αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, ή όχι.

Τοποθετήσεις που εμπεριέχουν κάποιες (σκόπιμες;) αντιφάσεις

Η αναφορά της κας. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ ότι οι νεοδημοκράτες είχαν την αίσθηση πως κυβερνούσε μία "παρέα" ήρθε ως μία έμμεση απάντηση-βολή, όπως ήταν αναμενόμενο, στη μετακίνηση κάποιων στελεχών του παλαιού "πρωινού καφέ" του Μεγάρου Μαξίμου (κκ. Λιβαδάς, Χατζηεμμανουήλ, Δασκαλάκης) προς το στρατόπεδο του κου. Σαμαρά. Παράλληλα όμως, φρόντισε να προβεί σε ένα άνοιγμα προς την πλευρά των καραμανλικών στελεχών της Βορείου Ελλάδας, επισημαίνοντας κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας της στη Θεσσαλονίκη, πόσο λάθος είναι κάποιοι να στρέφονται κατά του τέως πρωθυπουργού κου. Καραμανλή, ενώ πριν τον εξυμνούσαν.

Βέβαια, οι τοποθετήσεις της κας. Μπακογιάννη εμπεριέχουν κάποια αδύναμα στοιχεία.

Το πρώτο είναι, ότι αποτελώντας η ίδια μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, δε θα μπορούσε να αποποιηθεί των δικών της ευθυνών για τη μορφή που ασκούσε τη διακυβέρνησή της η Νέα Δημοκρατία και να επιρρίψει ολόκληρη την ευθύνη στην γνωστή "παρέα", η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, όντως υπήρχε.

Από την άλλη πλευρά, αποτελεί αντίφαση να υποστηρίζει την υστεροφημία του κου. Καραμανλή, αλλά την ίδια ώρα να μιλάει για μία "παρέα" την οποία ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός συνέστησε εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Εκτός και αν ακολουθεί μία λογική σκωτσέζικου-ντουζ έναντι του κου. Καραμανλή, εμπρός στο ενδεχόμενο οι κύριοι της "παρέας" να έχουν με τη δική του συναίνεση προσεταιριστεί τον κο. Σαμαρά.

Ίδωμεν...

Εφόσον δε συμπονάει τα φτωχόπαιδα, ας σκεφτεί την αδελφή του

Μπορεί να μοιάζει εύκολο για κάποιον που είχε εξασφαλίσει από τη μέρα που γεννήθηκε κιόλας τη μαθητεία του σε ένα σχολείο σαν το Κολλέγιο Αθηνών, τις σπουδές του σε ένα πανεπιστήμιο σαν το Harvard, τις καλύτερες δουλειές σε κορυφαία ιδιωτικά ιδρύματα και οργανισμούς και την εκλογή του ως βουλευτή σε μία Περιφέρεια σαν εκείνη της Β’ Αθηνών, να μιλάει με τέτοια πολυπραγμοσύνη και αυστηρότητα για τα φτωχόπαιδα των πεντακοσίων ευρώ στα προγράμματα stage, αλλά μήπως θα έπρεπε να σκεφτεί ο κος. Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ακόμη και η αναλγησία και η προκλητικότητα πρέπει να έχουν κάποια όρια;

Στο κάτω-κάτω, αν δεν καταλαβαίνει τίποτα από τα προηγούμενα, ας σκεφτεί πως βλάπτει σοβαρά την υποψηφιότητα της αδελφής του κας. Μπακογιάννη.

Έχει ήδη αποκτήσει μία στρατιά εχθρών η κυβέρνηση ΠαΣοΚ

Αν αθροίσουμε στους συμβασιούχους στα προγράμματα stage που ο κος. Παπανδρέου τους πετάει μέσα στο πηγάδι της ανεργίας, για να διορίσει από την πίσω πόρτα ως μονίμους τα δικά του "πράσινα" παιδιά και όλους όσους έστειλαν βιογραφικά για γενικοί και ειδικοί γραμματείς για να διαπιστώσουν στη συνέχεια (και πάμε στοίχημα γι' αυτό) πως οι θέσεις αυτές θα καταληφθούν από κολλητούς και πρασινοφρουρούς, τότε το ΠαΣοΚ ήδη έχει κάνει εχθρούς καμιά εβδομηνταριά με ογδονταριά χιλιάδες Έλληνες. Βάλτε μαζί και τις οικογένειές τους και θα δείτε πως ο λογαριασμός έχει αρχίσει ήδη να φουσκώνει επικίνδυνα για το νέο πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Καλό το look σας, αλλά να καταλαβαίνουμε λιγάκι και τι λέτε

Την επόμενη φορά που θα βγει στις κάμερες για μία τηλεοπτική δήλωση η υφυπουργός Εσωτερικών κα. Τζάκρη, καλό θα ήταν μαζί με την κόμμωση και το make-up της, να προετοιμάσει λιγάκι και το τι πάνω-κάτω θέλει να πει. Διότι, παρακολουθώντας την χθες στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, είδαμε και πάθαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε. Στο τέλος μάλιστα, δεν ήμασταν και απολύτως σίγουροι ότι τα καταφέραμε.

Εντελώς τυχαία συνεργάτης της συζύγου Καστανίδη ο νέος γ.γ.

Από τα εφτακόσια βιογραφικά που εστάλησαν στο email της νέας διακυβέρνησης για τη θέση του γενικού γραμματέα υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κος. Καστανίδης επέλεξε ως καταλληλότερο εκείνο ενός συνεργάτη της συζύγου του. Δεν λέμε ότι ο νέος γραμματέας κος. Δημήτραινας δεν πληροί τα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια για τη θέση, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταλάβουν νωρίς ο κος. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του ότι δεν τρώμε κουτόχορτο από τα επικοινωνιακά τους τερτίπια για δήθεν διαφάνεια και αξιοκρατία στους ορισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων.

Τσιμουδιά στις εφημερίδες για το φιάσκο της εκλογής Ξυνίδη






















Δεν ξέρουμε εάν πληροφορηθήκατε ότι ο κος. Παπανδρέου παραλίγο να μην καταφέρει να εκλέξει στο ΠαΣοΚ το γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου της επιλογής του. Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική μας ανάρτηση κάνοντας κλικ εδώ.

Εκείνο που σίγουρα θα προσέξατε όμως, είναι ότι σε καμιά εφημερίδα δεν έπαιξε πρωτοσέλιδη αυτή η βαρυσήμαντη πολιτική είδηση. Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε τα σαββατιάτικα πρωτοσέλιδα. Και σε ότι αφορά "Τα Νέα", "Έθνος" και "Ελευθεροτυπία", είναι γεγονός ότι περιμέναμε πως για χατήρι της νέας διακυβέρνησης, οι εκδότες και οι διευθυντές τους θα καταπατούσαν κάθε έννοια αντικειμενικής δημοσιογραφικής αξιολόγησης. Αλλά για το ότι η είδηση απουσιάζει ακόμη και από τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων όπως οι "Αδέσμευτος", "Ελεύθερος", "Απογευματινή" τι να πούμε; Έχουν ατονίσει τόσο πολύ τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά τους, ή μήπως οι άνθρωποι που τις διαχειρίζονται μπαίνουν και εκείνοι τελευταίοι στην ουρά για να γλύψουν κανένα κοκαλάκι από κρατική διαφήμιση;

Μοναδική εξαίρεση, η εφημερίδα "Αυριανή" που το αναδεικνύει την είδηση στο πρώτο της θέμα. Εάν δεν το καταλάβατε, η διαφύλαξη της τιμής του ελληνικού Τύπου έχει περιέλθει στα χέρια του κου. Κουρή. Ω καιροί, ω ήθη!

Αδιευκρίνιστη παραμένει η απάντηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Αντιθέτως με τα γραφόμενα στην προηγούμενη ανάρτηση, φαίνεται να έχει κάθε λόγο να στραβοκοιτάζει η κα. Μπακογιάννη τον κο. Καραμανλή, διαπιστώνοντας ότι μεγάλο μέρος της παρέας του "πρωινού καφέ" εργάζεται για την πλευρά του βασικού ανθυποψήφιού της για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας.

Προκαλεί εντύπωση βέβαια, ότι οι "κύκλοι" της πρώην υπουργού Εξωτερικών μένουν σιωπηλοί απέναντι σε αυτή την κίνηση. Δε θέλουν να διογκώσουν τη σημασία της, ή ετοιμάζονται για μία πιο δυναμική απάντηση;

Πόσο οφελείται ο Σαμαράς από την υποστήριξη του "συστήματος";

Πάντως, με τους κκ. Λιβαδά, Χατζηεμμανουήλ, Δασκαλάκη, αλλά και Σταϊκούρα στο πλευρό του, όπως αναφέρουν τουλάχιστον οι πληροφορίες, ο κος. Σαμαράς δε θα είχε λόγο να ατενίζει τον κο. Καραμανλή τόσο προβληματισμένος, όσο εμφανιζόταν στην αίθουσα Τύπου του Ζαππείου το βράδυ των εκλογών, απ' όπου και η φωτογραφία.

Με μοναδική -ίσως- εξαίρεση τον κο. Ζαγορίτη η στάση του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστη και τον κο. Ζακυνθινό που διατηρεί φιλική σχέση με τον κο. Αβραμόπουλο, ολόκληρο το γνωστό "σύστημα" έχει επιβιβαστεί στο σκάφος του Μεσσήνιου πολιτικού. Το ερώτημα είναι, εάν θα του βγει σε καλό. Διότι στους περισσότερους από τους παραπάνω κυρίους έχει από πολύ κόσμο καταλογιστεί ότι φέρουν μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι το μεγάλο σκάφος, εκείνο της Νέας Δημοκρατίας, τσακίστηκε σε ξέρα.

Από μία κάστα κολλεγιοπαίδων θα οικοδομηθεί η Λαϊκή Δεξιά;

Καλά, οι κκ. Λιβαδάς και Χατζηεμμανουήλ εισχώρησαν στο στρατόπεδο του κου. Σαμαρά διότι ως γνωστόν, οι κολλεγιόπαιδες του Ψυχικού είναι ορκισμένοι να βαδίζουν αλληλέγγυοι ακόμη και στο δρόμο της κόλασης. Ο κος. Δασκαλάκης, τι δουλειά μπορεί να έχει με αυτή τη χρυσοπλούμιστη κάστα;

Παράπλευρη ερώτηση: Είναι λίγο οξύμωρο η Λαϊκή Δεξιά να οικοδομηθεί από αποφοίτους του Κολλεγίου και χρυσοκάνθαρους των τελευταίων κυβερνήσεων, ή προβαίνουμε σε λάθος συσχετισμούς;