12 Νοε 2009

Μετριοπάθεια - Αμετροέπεια: Σημειώσατε 2.

Σχόλιο του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
Επικοινωνιολόγου
Διευθυντή της εταιρείας Think Politics

Πριν λίγες μέρες, σε μία βραδινή ενημερωτική εκπομπή, συζητούσαν για την υπόθεση ανάδειξης νέου προέδρου, δύο νέοι σε ηλικία βουλευτές της ΝΔ. Ήταν πασίδηλο ότι ο ένας υποστήριζε την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά και ο άλλος, την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη.
Οι βουλευτές, μορφωμένοι, ευγενείς και τηλεοπτικά ευπαρουσίαστοι και οι δυο, διεξήγαγαν μεταξύ τους μία κουβέντα σε ήρεμους τόνους και μέριμνά τους, ήταν να διαφημίσουν τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας της προτίμησής τους και όχι να δυσφημήσουν τα χαρακτηριστικά της αντίπαλης υποψηφιότητας.
Επιπλέον, επιχείρησαν να καταστήσουν ευκρινέστερο το στίγμα της διαφοροποίησής τους ως προς την προτίμησή τους για νέο αρχηγό του κόμματός τους, χρησιμοποιώντας ιδεολογικούς όρους, πολιτικά επιχειρήματα και ενδιαφέρουσες σκέψεις αναφορικά με το πώς υποχρεούται ή δύναται να ασκήσει η ΝΔ το αντιπολιτευτικό της ρόλο από εδώ και εμπρός, καθώς και ποια πρέπει να είναι η τοποθέτηση του κόμματος στον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Επρόκειτο για μία συζήτηση που ήταν πραγματική διαφήμιση: για τους ίδιους τους βουλευτές που συμμετείχαν, για τους δύο υποψηφίους αρχηγούς, αλλά και για τη ΝΔ γενικότερα.
Δυστυχώς όμως, αυτή η συζήτηση δεν αποτελεί τον κανόνα στη δημόσια αναμέτρηση μεταξύ των υποστηρικτών της κ. Μπακογιάννη και του κ. Σαμαρά, αλλά την εξαίρεση. Η συνήθης περίπτωση είναι να βγαίνουν διάφοροι «μεχμετζίκ» των δύο υποψηφίων, να ανταλλάσσουν προσωπικές μομφές και πολιτικές ύβρεις, να καταφέρνουν χαμηλά χτυπήματα ο ένας απέναντι στον άλλον και κυρίως, να επιχειρούν να αποδομήσουν την προσωπικότητα του αντίπαλου υποψηφίου άλλοτε με υποκειμενικούς ισχυρισμούς και άλλοτε με εξόφθαλμες διαβολές. Φυσικά, την επόμενη μέρα το πρόβλημα θα το έχουν οι υποψήφιοι της προτίμησής τους, διότι θα έχουν συγκεντρώσει πάνω τους τόση λάσπη, που ούτε οι καταρράκτες του Νιαγάρα δε θα μπορούσαν να ξεπλύνουν, αλλά και οι ίδιοι, διότι ενδέχεται να βρεθούν στο δίλημμα είτε να δοξάσουν τον αρχηγό που προηγουμένως λοιδορούσαν ως υποψήφιο, είτε να εγκαταλείψουν τη ΝΔ, ενδεχομένως και την ίδια την πολιτική και να πάνε σπίτια τους. Επιπλέον, αναλαμβάνουν το ρίσκο να προκαλέσουν τον ψηφοφόρο της ΝΔ να σκεφτεί ότι δικαίως τους μαύρισε, ή αδίκως τους ψήφισε στις τελευταίες εκλογές.
Γενικά, τα ήθη και οι συμπεριφορές που επικρατούν σε αυτή την αντιπαράθεση στη μέχρι τώρα εξέλιξή της, δε μπορούν να εκληφθούν ως μία μετριοπαθής έκφραση του τι πρεσβεύει ο καθένας στην υπόθεση της διαδοχής του κ. Καραμανλή, αλλά αντιθέτως, στιγματίζονται από μία αίσθηση αμετροέπειας, που το πιο πιθανό είναι να εξοργίζει τη βάση της ΝΔ και να προβληματίζει ακόμη και τους πολίτες που δεν είναι ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκηνές "Όλιβερ Τουίστ" αρχίζει να θυμίζει η κατάσταση στη Ρηγίλλης

Σας παραθέτουμε αυτούσια την ανάρτηση ενός εκ των δημοφιλέστερων bloggers που υποστηρίζουν με συνέπεια τη Νέα Δημοκρατία, του γνωστού σε όλους Exastal, με τίτλο Καθεστώς τρόμου στη Ρηγίλλης. Οι μηχανισμοί που ευθύνονται για την ήττα της ΝΔ στο πλευρό του Σαμαρά!, αφού σας διευκρινίσουμε ότι έχει ταχτεί υπέρ της υποψηφιότητας της κα. Μπακογιάννη, πράγμα που φαίνεται εξάλλου διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο...

"Κλίμα τρομοκρατίας στα κεντρικά του κόμματος. Γι’ αυτό "καταλογίζει" η πλευρά Σαμαρά, μηχανισμούς και συμφέροντα στη Ντόρα. Επειδή έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Γιατί και οι μηχανισμοί και τα συμφέροντα (Βγενοπουλαίοι, Κοκάλληδες. Μπομπολαίοι και σία) έχουν προ πολλού επιλέξει Σαμαρά. Και οι μηχανισμοί αποκαλύπτονται αργά αλλά σταθερά. Καταρχάς οι μηχανισμοί της Ρηγίλλης, αυτοί που ηττήθηκαν. Αυτοί που είχαν βάλει σε μια γυάλα τον Καραμανλή, μην τυχόν και τον πειράξει ο «αέρας της κοινωνίας»! Αυτοί που έχουν βάλει τις καρέκλες πάνω από το κόμμα και τις φιλοδοξίες τους υπεράνω της παράταξης.Αυτοί που σήμερα απειλούν θεούς και δαίμονες αν υποψιαστούν ότι κάποιος στα κεντρικά κλίνει λίγο προς Ντόρα. Απαγορεύεται. Απειλούν με πογκρόμ και διώξεις οι εσωκομματικοί μηχανισμοί του Σαμαρά που ελέγχουν …. και τα κεντρικά. Επιβάλλουν την απόλυτη σιωπή και τρομοκρατούν τους «διαφωνούντες», τους «αποστάτες» και τους «παρείσακτους»! Έτσι αντιμετωπίζουν όποιον δεν έχει υποκύψει στον Αντώνη! Εγκαλείται στην τάξη όποιος αποκαλυφθεί για «αποκλίνουσα» κομματική συμπεριφορά …. δηλαδή στηρίζει Ντόρα! Η καταγγελία αφορά συγκεκριμένο εσωκομματικό μηχανισμό και συγκεκριμένα πρόσωπα στη Ρηγίλλης που έχουν ξεσαλώσει τελευταία. Θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες για να κατονομάσουμε τους κυρίους που θεωρούν τη Ρηγίλλης ιδιοκτησία τους και μαγαζάκι τους. Γιατί οι απειλές φυσικά και δεν περνούν ενώ παραβλέπουν ότι γνωρίζουμε τα έργα τους τα «θαυμαστά»!Να μην σας πούμε φυσικά ότι και αυτοί οι «μαχόμενοι» μηχανισμοί πήραν σβάρνα τα γραφεία για να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο μετά την 29η Νοεμβρίου. Εννοείται… Όπως επίσης καταλαβαίνεται ποια δεν μπορούσε να τους εγγυηθεί τίποτα και ποιος τους εγγυήθηκε.«Ευκαιριακές συμμαχίες» για τις καρέκλες και τα οφίτσια!"

Εμείς στο Poleatics, γνωρίζοντας μέσες-άκρες τι συμβαίνει στη Ρηγίλλης (αλλά και την Ιπποκράτους, αν δώσετε βάση στις αναρτήσεις μας για ΠαΣοΚ και κυβέρνηση), θα επιβεβαιώσουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος τις αποκαλύψεις του Exastal. Πράγματι, πρέπει να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα, σε ότι αφορά τα κεντρικά του, είναι "σαμαρικό" και αυτό, όχι κατόπιν ελεύθερης βούλησης των στελεχών και υπαλλήλων, αλλά κάτω από τη μέγγενη του πειθαναγκασμού και τη σκιά του φόβου.

Μπορεί οι κκ. Ζαγορίτης, Δασκαλάκης, Σταϊκούρας και άλλοι να προβάλλουν προς τα έξω μία τυπική, αθώα φαινομενικά, ουδετερότητα, αλλά είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν είτε στο στενό, είτε στο ευρύτερο περιβάλλον των πολιτικών συνεργατών και φίλων τους, αλωνίζουν στην κυριολεξία εντός του κόμματος, προπαγανδίζοντας υπέρ του Μεσσήνιου πολιτικού και κατά της "Ψηλής", ενώ δε διστάζουν να φέρουν σε κατάσταση δυσάρεστης αμηχανίας, όποιον συνομιλητή τους εκφράζεται υπέρ της δεύτερης. Σημαντική είναι επίσης η ισχύς της παρέμβασης εντός του κόμματος, έστω μέσω τρίτων-παρένθετων προσώπων και διάφορων άλλων υποστηρικτών του κου. Σαμαρά, όπως είναι οι κκ. Λυκουρέντζος, Βερναδάκης, ενώ μην λησμονούμε ότι έχει βγει σε όλες τις ρούγες της Β' Αθηνών και σε όλα τα τηλεπαράθυρα και φωνασκεί ως "μουτζαχεντίν" του κου. Σαμαρά, η κα. Παπακώστα, η οποία είναι γραμματέας γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. Λογικά, θα όφειλε ο κος. Ζαγορίτης να καλέσει την κα. Παπακώστα και να της ζητήσει, είτε να είναι πιο εγκρατής στις εκδηλώσεις της (διότι είναι γραμματέας ενός ολόκληρου συνόλου γυναικών-μελών, οι οποίες ανήκουν προφανώς και στα δύο στρατόπεδα), είτε να παραιτηθεί από τη θέση της και μετά να φωνάζει όσο θέλει, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Τέλος, παρότι η ομάδα του κου. Σαμαρά έχει διαπιστώσει πόσο βλαπτική είναι η ανάμιξη των ανθρώπων του πρώην "πρωινού καφέ" του Μεγάρου Μαξίμου (που είχαν εγκλωβίσει τον κο. Καραμανλή σε μία κατάσταση άγνοιας αναφορικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε για καιρό στη βάση του κόμματος και στην κοινωνία) στην καμπάνια του Μεσσήνιου πολιτικού και γι' αυτό το λόγο εξάλλου σκορπίζει διαψεύσεις ανεπισήμως, εμείς σας εκφράζουμε την εκτίμησή μας ότι πράγματι οι κκ. Αγγέλου, Σταϊκούρας, Λιβαδάς, Χατζηεμμανουήλ και κατά πάσα πιθανότητα και οι κκ. Ζαγορίτης και Δασκαλάκης, τον στηρίζουν και μάλιστα, με μεθόδους που υπερβαίνουν τα όρια μίας εσωκομματικής ομαλότητας. Όποιος από αυτούς εκτιμά πως κάνουμε λάθος, ας μας στείλει μία διάψευση στο poleatics@gmail.com και θα την δημοσιεύσουμε ολόκληρη, όση έκταση και αν καταλαμβάνει.

Εκεί που θα διαφωνήσουμε με τον Exastal, είναι σχετικά όχι με τη στάση, αλλά με τα κίνητρα των διαπλεκομένων που κλείνουν το μάτι προς τον κο. Σαμαρά. Έίναι παδίσηλο ότι οι κκ. Μπόμπολας, Κόκκαλης, Βγενόπουλος δεν έγιναν ξαφνικά δεξιοί, ούτε και νεοδημοκράτες για να έχουν άποψη για τη νέα ηγεσία του κόμματος και επίσης, ότι το επιχειρηματικό συμφέρον τους είναι να μείνουν το ΠαΣοΚ και ο κος. Παπανδρέου στη διακυβέρνηση της χώρας, όχι για μία, αλλά για δύο τετραετίες.

Έμπειροι πολιτικά, οι επιχειρηματίες καταλαβαίνουν ότι ενώ με την κα. Μπακογιάννη η ΝΔ θα καταστεί ξανά άμεσα ανταγωνιστική στο πολιτικό στερέωμα, με τον κο. Σαμαρά το κόμμα θα ξαναδεί εξουσία μετά από μία αιωνιότητα. Πιο αναλυτικά. ενώ ΠαΣοΚ και Διαπλοκή θα κάνουν πραγματικό πάρτυ συναλλαγών και εργολαβιών, ο κος. Σαμαράς ως αρχηγός θα καταγάγει αγώνα εσωκομματικού εξαγνισμού, ιδεολογικής κάθαρσης, οργανωτικού ελέγχου και στελεχιακής διαλογής με εξοστρακισμό των ανεπιθύμητων, θα απομονώσει τη ΝΔ σε ένα "αυτιστικό" πολιτικά κόσμο της σιωπής και θα αποφύγει να εισέλθει σε μία διαπροσωπικού τύπου αρχηγική αντιπαράθεση μέχρι εσχάτων με τον κο. Παπανδρέου, λόγω της παλιάς νεανικής φιλίας που τους συνδέει. Επιπλέον, οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι θεωρητικά τουλάχιστον, η κα. Μπακογιάννη διαθέτει την ισχύ να διαπραγματευτεί με σκληρούς όρους το ενδεχόμενο να σταθεί πίσω από τις γραμμές διεκδίκησης της εξουσίας για κάποιο διάστημα, ενώ στην άλλη περίπτωση, ο κος. Σαμαράς θα τα καταφέρει μια χαρά να μείνει μακριά από την εξουσία και από μόνος του.

Καλή η κάθε οικογένεια, αλλά μακριά από τις δουλειές των παιδιών της

Πρέπον και ηθικό είναι να τιμάς την οικογένειά σου, αλλά αν είναι να σου προκαλεί η εμφάνισή της προβλήματα στον προσωπικό αγώνα που καταγάγεις, καλό είναι να της ζητάς να μείνει διακριτικά παρασκήνιο. Αυτό, πάει στην κα. Μπακογιάννη.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ενώ οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας καταλογίζουν ως βαρύτερο μειονέκτημα στον κο. Σαμαρά το γεγονός ότι το 1993 έριξε την κυβέρνηση του κόμματός του, δηλαδή μία καθαρά δική του επιλογή και πράξη, από την άλλη πλευρά, στην κα. Μπακογιάννη της καταλογίζουν ότι προέρχεται από την οικογένεια Μητσοτάκη, κάτι το οποίο σίγουρα δε μπορεί και δε θέλει να αλλάξει.

Δεν λέμε στην υποψήφια πρόεδρο της ΝΔ, να αποποιηθεί την οικογενειακή καταγωγή της, για την οποία δηλώνει υπερήφανη και πολύ ορθώς πράττει. Αλλά αυτό απέχει από το εμφανίζει στην χθεσινοβραδινή, εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη των πραγμάτων, συγκέντρωσή της στο Περιστέρι, τη μητέρα της Μαρίκα στην πρώτη θέση μπροστά στο πόδιο. Δηλαδή στην επόμενη συγκέντρωση, τι ακριβώς θα επιλέξει; Να βγάλει μαζί της πάνω στο βήμα τον επίτιμο πρόεδρο;

Απογαλακτιστείτε ακόμη παραπάνω αγαπητή κυρία και αυτό, μόνο σε καλό θα σας βγει.