4 Δεκ 2009

Χρησιμοποιούν τα δυσχερή οικονομικά μας ως μοχλό πίεσης για τα Εθνικά

Ανάλυση του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η τελευταία «παρτίδα» αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών παραδόθηκε στην χώρα μας από τον πτέραρχο Σπέκχαρντ, εξάδελφο του εν Αθήναις πρέσβη των Η. Π. Α. Λίγο αργότερα έγιναν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου μεσούσης μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης που αρχίσαμε να την κατανοούμε στο πετσί μας, όταν οι «ισχυροί» εταίροι άρχισαν το «πυρ ομαδόν» έχοντας βάλει την χώρα μας στο κέντρο του κύκλου. Τα βέλη τους δηλητηριώδη, βγαλμένα από την φαρέτρα της Οικονομίας και η επίθεση, κατ' αρχήν, ανεξήγητη. Το καλεντάρι ωστόσο των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα, κατάφορτο για το προσεχές χρονικό διάστημα, λύνει απορίες, αν κάποιος διαβάσει «πίσω από τις γραμμές».

Την ίδια ώρα που ο «σοβαρός τύπος» του Λονδίνου και Ευρωπαίοι παράγοντες παρομοιάζουν την Ελλάδα με «Ισλανδία της Μεσογείου»- έτοιμη, δηλαδή, να καταρρεύσει- , ο Νίκολα Γκρούεφσκι ζητά ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του κρατιδίου των Σκοπίων και τρεις χώρες, η Αγγλία, η Φιλανδία και η Αυστρία βρίσκονται άμεσα στο πλάι της νοτιότερης πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, υποβαθμίζοντας το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού μας κρατιδίου και μάλιστα σε τόνο προκλητικό. Κάποιοι τα συνδέουν όλα αυτά θυμίζοντας, ανάμεσα σε όλα τα άλλα πως τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και ο βραχίονας τους στην Ευρώπη, οι Βρετανοί επιδιώκουν να κλείσουν όπως - όπως το Κυπριακό και άλλα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Δεδομένης της εθνικής κόκκινης γραμμής που έχουν χαράξει τα δυο μεγάλα κόμματα για το Σκοπιανό, η στάση ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων γεννά ερωτηματικά, σύμφωνα με κάποιους διπλωματικούς κύκλους, οι οποίοι τονίζουν πως «επειδή η οικονομία είναι το αδύναμο σημείο της Ελλάδος, είναι πιθανόν να χρησιμοποιείται η δυσχερής οικονομική συγκυρία, την οποία βιώνουμε και ως μέσω πίεσης, για να ρίξουμε νερό στο κρασί μας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά». Η Αθήνα απαντά με τις πάγιες και ιστορικά στέρεες ελληνικές θέσεις. Και αυτό πρέπει να κάνει.
Η επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων με σύνθετη, από γεωγραφικό προσδιορισμό, ονομασία που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων είναι το «κλειδί» για την ευρωπαϊκή προοπτική της Π. Γ. Δ. Μ. όσο κι αν όπως λένε οι πληροφορίες Αμερικανοί και Βρετανοί πιέζουν φορτικά για να αποτρέψουν νέο ελληνικό βέτο, αν το θέμα δεν φτάσει σε αυτήν την λύση. Την ίδια στιγμή το Κυπριακό παραμένει εκκρεμές αν και το Λονδίνο προωθούσε, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι, από την αρχή του 2009 «λύση» με ασφυκτικό χρονικό ορίζοντα - τότε - τον Δεκέμβρη του έτους που διανύουμε. Σε αυτή την λογική ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης Μεχμέτ Αλή Ταλάτ κλιμακώνει την προκλητικότητα του και ο αποκαλούμενος και ως «αλεπού» της τουρκικής διπλωματίας, Νταβούντογλου ανεβοκατεβάζει κατά το δοκούν τους τόνους με την προκλητικότητα των γειτόνων μας να κλιμακώνεται στο Αρχιπέλαγος. Οι νέες «προτάσεις λύσης» αναμένονται σύντομα με την Αθήνα να βρίσκεται πιεζόμενη μεν αλλά υποχρεωμένη να απορρίψει «λύσεις» εκτός ιστορικής λογικής και διεθνούς δικαίου. Είναι ικανή όμως η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ένός ανθρώπου επιεικώς ελαστικού στο επίπεδο της εθνικής συνείδησης, να το πράξει;

Έπεσε στα χέρια μας τουρκικό τηλεγράφημα για την κίνηση Ιλχάν Αχμέτ

Επείγον τηλεγράφημα του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής προς το Πρακτορείο «Ανατόλια»:
“Ilhan Ahmet – partouz telekom, kardas politik – banistir dulap, firman sihtir barut – Samar Efent”

Και σε απόδοση από τον ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη,
«Ο Ιλχάν Αχμέτ, μετά από τηλεφωνική διάσκεψη με τους πολιτικούς του συντρόφους, βγήκε στην ελληνική τηλεόραση και έστειλε μήνυμα αποδοκιμασίας βόμβα προς τον Πρόεδρο Αντ. Σαμαρά».

Στείλαμε e-αίτηση, αλλά παραλείψαμε να τους βρίσουμε στο Facebook!

Ώστε για αυτό το λόγο δεν ενέκριναν οι Πασόκοι τα βιογραφικά μας, μέσα από τη διαδικασία του opengov.gr, για μία από τις θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων... Δεν είχαμε τονίσει μέσα από το λογαριασμό μας στο Facebook πόσο λαμόγια είναι! Την επόμενη φορά θα έχουμε το νου μας για να τους e-κουτουπώσουμε εγκαίρως και κατά πως τους αξίζει.

Προτάσεις για κυβερνητικά στελέχη εκτός πλαισίου opengov.gr δέχεστε;

Υφυπουργέ Προστασίας του Πολίτη κε. Σπύρο Βούγια, σε περίπτωση που διέλαθε της προσοχής σας, πολλά προσόντα για σύμβουλός σας στα θέματα μεταναστευτικών κοινοτήτων συγκεντρώνει και η Τσίλα.

Όταν ένας «στρατιώτης» χρησιμοποιείται ως (ο εύκολος;) στόχος

Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα, ανεπίσημα αποτελέσματα για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και η κα. Ντόρα Μπακογιάννη προετοιμαζόταν να προβεί στη δήλωση παραδοχής της επικράτησης του αντιπάλους της, κάποια στελέχη της είχαν ήδη ανακαλύψει το εξιλαστήριο θύμα. Είχαν ήδη βρει στόχο να πυροβολήσουν. «Μας γ…σε ο Βαγγέλης με τις μαλ…. του, αν δεν έμπαινε αυτός στη μέση, θα πηγαίναμε σε είκοσι μέρες σε Συνέδριο και θα το καθαρίζαμε το θεματάκι», ακούστηκε να λέει χαρακτηριστικά, με τη βαριά θεσσαλική προφορά του και τον χαρακτηριστικά «γλαφυρό» λόγο του, ένα παλαίμαχο στέλεχος της άμεσης πολιτικής επιρροής του κου. Γιώργου Σουφλιά, που εργάστηκε μεθοδικά για την εκλογή της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Στις ίδιες νότες και στους ίδιους ρυθμούς, κίνησαν να κελαηδούν και άλλα πουλιά, από καρδερίνες έως μπούφοι, που ίπτανται πέριξ της Πύλης του Αδριανού, των Στηλών Ολυμπίου Διός και της Ακρόπολης.

Τη σκυτάλη παρέλαβαν ορισμένοι δημοσιογράφοι που κινούνται εντός του κύκλου επιρροής της κας. Μπακογιάννη, οι οποίοι έσπευσαν να προβάλλουν τον κο. Ευάγγελο Μεϊμαράκη ως «πολιτικά τελειωμένο» με τη νέα ηγεσία, χρεώνοντάς του επιπρόσθετα, την ήττα της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα parapolitika σχόλια του δημοσιογράφου «Ρετσίνα», ο οποίος υπερέβαλλε μάλιστα σε κορώνες χαιρεκακίας, ασχέτως εάν μάζεψε όπως-όπως τους αρχικούς ισχυρισμούς του. Μαζί με τους δημοσιογράφους, κάποιοι δράστες του διαδικτύου, επώνυμοι και ανώνυμοι, ξεκίνησαν να κατασκευάζουν ιστορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο κος. Μεϊμαράκης έπαιζε παιχνίδι για τη δική του, ενδεχόμενη, υποψηφιότητα και όταν αυτή δεν «περπάτησε», στήριξε μεν επισήμως την κα. Μπακογιάννη, αλλά στην ουσία, της έσκαβε το λάκο - και αυτό καθαρά από κόμπλεξ!
Βέβαια, αυτή η «γραμμή» εμπεριέχει τόση αφέλεια μαζί με προχειρότητα, που αποκλείεται να προέρχεται από την πρώην υπουργό Εξωτερικών και το άμεσο επιτελείο της, καθώς οι άνθρωποι εκεί είναι σοβαροί και ευφυείς, ανεξαρτήτως εάν υπέπεσαν σε στρατηγικά λάθη. Το πιο πιθανό, είναι ότι προέρχεται από άτομα που προσπαθούν να πουλήσουν στην «Ψηλή» χείριστη υπηρεσία, αποπροσανατολίζοντάς την από το τι πραγματικά έφταιξε για την ήττα της και αυτό, διότι φέρουν ενδεχομένως και τα ίδια, μεγάλο κομμάτι ευθύνης. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πρώην και νυν βουλευτές, νομάρχες και δήμαρχοι, νομρχιακοί και δηοτικοί, σύμβουλοι οι οποίοι, αντί να βγουν έξω στις γειτονιές να κάνουν δουλειά βάσης, συνωστίζονταν στα γραφεία της «Ψηλής παριστάνοντας τους συμβούλους εκ του προχείρου και εκ του ασφαλούς, ενώ στο στρετόπεδο των αντιπάλων τους, είχαν επιστρατευτεί δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες εργατικά "μυρμήγκια" που πήγαιναν την καμπάνια τους πόρτα-πόρτα.

Τα πράγματα είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο απλά ακόμη και από όσο φαίνονται.
Ο κος. Μεϊμαράκης όντως προβληματίστηκε για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα. Και αυτό, διότι η πίεση που του ασκήθηκε από χιλιάδες μέλη του κόμματος, να κατέλθει ως ενωτικός υποψήφιος, έστω και με περιορισμένη θητεία μέχρι να ομαλοποιηθεί η εσωκομματική κατάσταση μετά το σοκ της 4ης Οκτωβρίου, ήταν στα όρια της ψυχικής εξόντωσης. Τελικά, υπερίσχυσε μέσα του το «σου μοιάζω εγώ για πατέρας;» (ατάκα Καφετζόπουλου σε ταινία), όπως είπε χαριτολογώντας ο ίδιος σε Λυριτζή και Οικονόμου στην «Πρωινή Γραμμή», καθώς και η πεποίθηση ότι την επόμενη μέρα, θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια στελέχη τα οποία θα γεφύρωναν το χάσμα ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Από ‘κει και πέρα, φρόντισε να μην πάει η εκλογή προέδρου σε διαδικασίες «ταχυφαγείου», αλλά απαίτησε και επέτυχε, ερχόμενος σε διαφωνία με τον ίδιο τον κο. Κώστα Καραμανλή, να συγκληθούν τα όργανα και να τηρηθεί το καταστατικό, αλλά την ίδια ώρα, στράφηκε κατά της περίπτωσης να πήγαινε το κόμμα σε μία μακρά προεκλογική περίοδο που θα απέβαινε ψυχοφθόρος και διχαστική.
Τα υπόλοιπα, είναι λίγο-πολύ γνωστά. Πρώτα, δέχτηκε από το στρατόπεδο του κου. Σαμαρά τον προσβλητικό χαρακτηρισμό του «λαγού». Στην Κεντρική Επιτροπή, έψεξε δημοσίως τον νυν πρόεδρο της ΝΔ για την πολιτική οικειοποίηση του ιδρυτή της Παράταξης, όπως και για το γεγονός της αποχώρησής του από τη ΝΔ το 1993. Ταυτόχρονα δήλωσε την προτίμησή του, εμμέσως στην αρχή, ευθέως στην συνέχεια, για την κα. Μπακογιάννη. Μία προτίμηση, που εξηγείτο για διάφορους λόγους: από το παρελθόν του στο κόμμα και το ότι επέλεξε να μένει «νομιμόφρων», έως και το γεγονός ότι οι άνθρωποι που τον πολεμούσαν λυσσωδώς και παντοιοτρόπως τα τελευταία χρόνια, τόσο ως γραμματέα του κόμματος, όσο και ως υπουργό, ανέλαβαν επιτελικά καθήκοντα στην προεκλογική καμπάνια του κου. Σαμαρά. Να σημειωθεί βέβαια, ότι σκοπίμως του καταλογιζόταν «μητσοτακική» ταυτότητα, τόσο από το ένα στρατόπεδο, όσο και από το άλλο. Οι υποστηρικτές της κας. Μπακογιάννη είχαν ως σκοπό να τον παρουσιάσουν ως δεδομένο φίλο και οι υποστηρικτές του κου. Σαμαρά, να τον εκθέσουν ως αποτρόπαιο αντίπαλο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε διατελέσει ενεργό στέλεχος της ΝΔ με διακριτή δράση από το 1974, ενώ ο πατέρας του ήταν βουλευτής με την ΕΡΕ του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Και τώρα; Προς τα που πηγαίνει το ζήτημα; Μερικοί, όπως αυτοί στους οποίους αναφερθήκαμε πριν, ισχυρίζονται ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας προσεταιρίζεται τη νέα ηγεσία για να μείνει ενεργός στο κομματικό παιχνίδι. «Είμαι στρατιώτης της παράταξης και παραμένω στην πρώτη γραμμή από το 1974. Το ίδιο θα κάνω και τώρα. Θα δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για να προχωρήσει η ΝΔ μπροστά» δηλώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως δεν κάνει παζάρια και μάλλον η ίδια η Ιστορία του στο κόμμα, τον δικαιώνει. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις που θα προκύψουν στη ΝΔ εντός των επομένων τριών μηνών, θα δώσουν σαφείς απαντήσεις σε όσα ερωτήματα έχουν μείνει «ξεκρέμαστα».

Αφήστε τις υπεκφυγές και πράξτε τα αυτονόητα για τη φοροδιαφυγή

Αν και δεν είμαστε οικονομολόγοι, να πούμε στους κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου ότι το κλειδί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων δε βρίσκεται στα πειράματα με αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης, αλλά στην πάταξη της μάστιγας της φοροδιαφυγής, η οποία, είναι δυνατό να επιτευχθεί με εντελώς αυτονόητα μέτρα, όπως είναι τα ακόλουθα δύο: Η επιβολή πολλαπλού και αυστηρού ελέγχου στα τεκμήρια διαβίωσης κάθε φορολογούμενου και νοικοκυριού, ούτως ώστε να αποκαλυφθούν επιτέλους οι... "πένητες" των 10.000 ευρώ ετησίως, που διαμένουν σε κατοικίες 1.000 τ.μ. και επίσης, η προσμέτρηση των αποδείξεων από όλες τις οικιακές και καταναλωτικές δαπάνες της οικογένειας, ούτως ώστε οι πολίτες να επιμένουν να λαμβάνουν απόδειξη για οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία και επιπλέον, να μην υποκύπτουν στο δέλεαρ να πληρώνουν με "μαύρο" χρήμα, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μία μικρή έκπτωση στις χρεώσεις.

Πρόεδρος, κυβέρνηση, ΕΡΤ έκλεισαν την υπόθεση του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ως «αποτρόπαια δολοφονία ενός νέου από όργανο της τάξης» παρουσίασε την απώλεια της ζωής του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κος. Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπροσωπεύοντας, ως αντιπρόεδρός της, την άποψη ολόκληρης της κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου του πρωθυπουργού, κου. Γιώργου Παπανδρέου. Για «απεχθή δολοφονία» έκανε λόγο και ο κος. Κάρολος Παπούλιας, αρχηγός του κράτους και εγγυητής της Δημοκρατίας, όχι απλά Πρόεδρός της. Σε «επέτειο δολοφονίας» αναφέρθηκε επανειλημμένως και η Δημόσια Τηλεόραση.

Κατόπιν αυτής της βαρυσήμαντης, κατηγορηματικής και απολύτως επίσημης τοποθέτησης της κυβέρνησης, του ΠτΔ και της ΕΡΤ, ενδεχομένως θα όφειλε η φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης να συνεδριάσει στα όργανά της και να αποφασίσει ότι είναι περιττό να τελεστεί η προγραμματισμένη για τις 15/12 δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη που θα κρίνει το κατηγορητήριο. Θα ήταν επίσης μία ενδιαφέρουσα ιδέα να καταργηθεί εντελώς η Δικαιοσύνη, τόσο ως θεσμός με αυτοτελή λειτουργία, όσο και ως πυλώνας του δημοκρατικού μας συστήματος.

Ο μαρασμός του ΛΑΟΣ οδηγεί τον Καρατζαφέρη να πετά μπανανόφλουδες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και ο κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος είναι δυο πολιτικές περιπτώσεις με πολλά κοινά να τους ενώνουν. Πρώτον, είναι πολιτικά τέκνα της φαμίλιας Μητσοτάκη. Δεύτερον, είναι και οι δυο εκτός ΝΔ από χρόνια, έχοντας υπηρετήσει και εξακολουθώντας να υπηρετούν το σύστημα ΠΑΣΟΚ από το οποίο εξυπηρετήθηκαν κατά καιρούς αμφότεροι. Τρίτον και πιο σημαντικό στήριξαν ολόθερμα την Ντόρα Μπακογιάννη, αν και -θεωρητικά - δεν τους αφορά το θέμα. Δεν τους "βγήκε" όμως το χαρτί κι άρχισαν- τουλάχιστον ο κ. Καρατζαφέρης - να πετούν μπανανόφλουδες. Τι είπε ο πρόεδρος του ΛΑ. Ο. Σ. ; Να παίξουμε με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να πάμε την χώρα σε εκλογές. Το πρότεινε σε έναν άνθρωπο που δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν τους θυσιάζει στον βωμό του μικροκομματικού συμφέροντος. Το λέει σε έναν άνθρωπο που μπροστά στο εθνικό συμφέρον, παθαίνει "κομματική αχρωματοψία"- και αυτό ο Αντώνης Σαμαράς το έχει αποδείξει. Αυτό φοβάται ο Καρατζαφέρης. Το "κόμμα" του, οδηγείται σε πολιτικό μαρασμό, με τέτοιους ρυθμούς, που τα παιχνίδια με... πράκτορες δεν θα του φτάνουν για να... σώσει την παρτίδα