4 Δεκ 2009

Χρησιμοποιούν τα δυσχερή οικονομικά μας ως μοχλό πίεσης για τα Εθνικά

Ανάλυση του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η τελευταία «παρτίδα» αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών παραδόθηκε στην χώρα μας από τον πτέραρχο Σπέκχαρντ, εξάδελφο του εν Αθήναις πρέσβη των Η. Π. Α. Λίγο αργότερα έγιναν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου μεσούσης μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης που αρχίσαμε να την κατανοούμε στο πετσί μας, όταν οι «ισχυροί» εταίροι άρχισαν το «πυρ ομαδόν» έχοντας βάλει την χώρα μας στο κέντρο του κύκλου. Τα βέλη τους δηλητηριώδη, βγαλμένα από την φαρέτρα της Οικονομίας και η επίθεση, κατ' αρχήν, ανεξήγητη. Το καλεντάρι ωστόσο των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα, κατάφορτο για το προσεχές χρονικό διάστημα, λύνει απορίες, αν κάποιος διαβάσει «πίσω από τις γραμμές».

Την ίδια ώρα που ο «σοβαρός τύπος» του Λονδίνου και Ευρωπαίοι παράγοντες παρομοιάζουν την Ελλάδα με «Ισλανδία της Μεσογείου»- έτοιμη, δηλαδή, να καταρρεύσει- , ο Νίκολα Γκρούεφσκι ζητά ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του κρατιδίου των Σκοπίων και τρεις χώρες, η Αγγλία, η Φιλανδία και η Αυστρία βρίσκονται άμεσα στο πλάι της νοτιότερης πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, υποβαθμίζοντας το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού μας κρατιδίου και μάλιστα σε τόνο προκλητικό. Κάποιοι τα συνδέουν όλα αυτά θυμίζοντας, ανάμεσα σε όλα τα άλλα πως τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και ο βραχίονας τους στην Ευρώπη, οι Βρετανοί επιδιώκουν να κλείσουν όπως - όπως το Κυπριακό και άλλα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Δεδομένης της εθνικής κόκκινης γραμμής που έχουν χαράξει τα δυο μεγάλα κόμματα για το Σκοπιανό, η στάση ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων γεννά ερωτηματικά, σύμφωνα με κάποιους διπλωματικούς κύκλους, οι οποίοι τονίζουν πως «επειδή η οικονομία είναι το αδύναμο σημείο της Ελλάδος, είναι πιθανόν να χρησιμοποιείται η δυσχερής οικονομική συγκυρία, την οποία βιώνουμε και ως μέσω πίεσης, για να ρίξουμε νερό στο κρασί μας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά». Η Αθήνα απαντά με τις πάγιες και ιστορικά στέρεες ελληνικές θέσεις. Και αυτό πρέπει να κάνει.
Η επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων με σύνθετη, από γεωγραφικό προσδιορισμό, ονομασία που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων είναι το «κλειδί» για την ευρωπαϊκή προοπτική της Π. Γ. Δ. Μ. όσο κι αν όπως λένε οι πληροφορίες Αμερικανοί και Βρετανοί πιέζουν φορτικά για να αποτρέψουν νέο ελληνικό βέτο, αν το θέμα δεν φτάσει σε αυτήν την λύση. Την ίδια στιγμή το Κυπριακό παραμένει εκκρεμές αν και το Λονδίνο προωθούσε, όπως λένε διπλωματικοί κύκλοι, από την αρχή του 2009 «λύση» με ασφυκτικό χρονικό ορίζοντα - τότε - τον Δεκέμβρη του έτους που διανύουμε. Σε αυτή την λογική ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης Μεχμέτ Αλή Ταλάτ κλιμακώνει την προκλητικότητα του και ο αποκαλούμενος και ως «αλεπού» της τουρκικής διπλωματίας, Νταβούντογλου ανεβοκατεβάζει κατά το δοκούν τους τόνους με την προκλητικότητα των γειτόνων μας να κλιμακώνεται στο Αρχιπέλαγος. Οι νέες «προτάσεις λύσης» αναμένονται σύντομα με την Αθήνα να βρίσκεται πιεζόμενη μεν αλλά υποχρεωμένη να απορρίψει «λύσεις» εκτός ιστορικής λογικής και διεθνούς δικαίου. Είναι ικανή όμως η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ένός ανθρώπου επιεικώς ελαστικού στο επίπεδο της εθνικής συνείδησης, να το πράξει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: