13 Οκτ 2009

Παίρνει πάνω της το βάρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης


Αν και είναι δύσκολο να εξοικειωθούμε με τη σκέψη ότι η κα. Μπακογιάννη διεκδικεί την προεδρεία σαν να πρόκειται για δικαίωμα πατρικής κληρονομιάς και όχι για βραβείο πολιτικής αριστείας, δε μπορούμε να της αμφισβητήσουμε ότι σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, όπου η Νέα Δημοκρατία βουλιάζει μέσα σε μία δίνη εσωστρέφειας και το ΠαΣοΚ δρα ανεξέλεγκτο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, παίρνει εντελώς πάνω της το παιχνίδι και προβάλλει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, αναφορικά με το σκάνδαλο που εκτυλίσσεται στο λιμάνι του Πειραιά με την παραβίαση της συμφωνίας με την Cosco από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ η ΝΔ παραμένει "μουγγή", η κα. Μπακογιάννη προέβη στην ακόλουθη αυστηρή δήλωση:

«Είχα επανειλημμένα επισημάνει προεκλογικά ότι τα ανεύθυνα λόγια και οι διακηρύξεις έχουν συνέπειες όταν ένα κόμμα κληθεί να κυβερνήσει. Λυπάμαι πολύ που επαληθεύτηκα.

Ήδη εξαιτίας των ανεύθυνων διακηρύξεων περί επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την COSCO αναφορικά με την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένος Πειραιώς, έχουμε τις εξής αρνητικές συνέπειες:

• Μια απεργία των λιμενεργατών που ξεπέρασε ήδη τις 12 ημέρες.

• Κίνδυνο να επεκταθεί και στους λιμένες Ελευσίνας και Λαυρίου.

• Αναστάτωση και έντονες διαμαρτυρίες των παραγωγικών τάξεων.

• Απώλεια έργου του λιμένος Πειραιώς προς όφελος άλλων, ανταγωνιστικών, ευρωπαϊκών λιμένων.

• Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

• Τις πρώτες τριβές και διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης.

Η κυριότερη, όμως, συνέπεια είναι το πλήγμα στην επενδυτική αξιοπιστία της χώρας. Ήδη, προ των εκλογών, είχε καταστεί ευρύτερα γνωστό ότι το θέμα προκάλεσε την αυτόβουλη παρέμβαση του Αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις αυτές στο λιμάνι και οι συνέπειες, που είναι ήδη πολύ σοβαρές σε συνδυασμό με την εσπευσμένη και χωρίς μελέτη κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που προκαλεί απορία -για να το θέσω ήπια - των φορέων της Ναυτιλίας, δίνουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον ζωτικό τομέα της οικονομίας.

Ελπίζω ότι η κατάσταση αυτή θα δώσει έγκαιρα το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα, ώστε να αποφύγουμε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον, ιδίως δε κάποια δραματική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος».

Ενώ η κα. Μπακογιάννη μονομαχεί με το ΠαΣοΚ λοιπόν, κάποιοι άλλοι συνομιλούν με τον εαυτό τους στον καθρέφτη ή σχεδιάζουν μπάχαλα. Μήπως είναι καιρός να δούμε λίγο σοβαρό ανταγωνισμό μεταξύ πραγματικών πολιτικών προσώπων σε αυτή την κούρσα της διαδοχής;

Από τη συμφωνία με την Cosco άρχισαν το μεγάλο ξεχαρβάλωμα







Τελικά οι άνθρωποι σοβαρολογούσαν. Δεν έκαναν καθόλου πλάκα. Πηγαίνουν να τινάξουν στον αέρα όλες τις συμφωνίες στρατηγικής σημασίας που συνήψε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα με μεγάλους εταίρους του εξωτερικού.

Την πολιτική αυτή εγκαινίασε η κα. Κατσέλη βάζοντας δυναμίτιδα στη συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της κινεζικής Cosco, κάνοντας λόγο για επαναδιαπραγμάτευση, ενώ, ενθαρρυμένοι από την αλλαγή κυβέρνησης, οι προνομιούχοι λιμενεργάτες (με τις αμοιβές των 100.000 και 150.000 ευρώ ετησίως αν θυμάστε) έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας, αξιώνοντας τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική ακύρωση της συμφωνίας.

Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται παράλογα, πλήττοντας ευθέως το συμφέρον και το κύρος της χώρας.

Οι Κινέζοι επενδυτές ήδη νιώθουν αφόρητο εκνευρισμό μπρος στην ασυνέχεια και στην ασυνέπεια της πολιτικής ενός κράτους, το οποίο, κυβερνήσεις σαν τη σημερινή, το κάνουν να φαίνεται ως αφερέγγυο στις συναλλαγές του και τριτοκοσμικό στις αντιλήψεις του.

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι προϊόντων μένουν στοιβαγμένα στον Πειραιά, οι επιχειρήσεις που τα εμπορεύονται υφίστανται ανεπανόρθωτη ζημία, η αγορά στραγγίζει από αγαθά και ήδη, δρομολόγια πλοίων με containers κατευθύνονται προς άλλα ξένα, ανταγωνιστικά προς τα δικά μας, λιμάνια.

Οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, βρίσκοντας ξανά το κυβερνητικό καθεστώς που ταιριάζει γάντι με τις δικές τους συνήθειες και πρακτικές, έχουν ήδη ξεσαλώσει.

Να το θυμηθείτε, ότι το επόμενο βήμα σε αυτή την πρωτοφανή παρεκτροπή που επιχειρείται, θα γίνει με τη συμφωνία του Δημοσίου με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

Ακόμη δεν έκλεισαν μία βδομάδα στην κυβέρνηση, έχουν βαλθεί να μας πάνε ως χώρα δεακετίες πίσω. Ας προσέχαμε...

Βρε κάτι διλήμματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος!

Ένα κακομαθημένο, ένα ψώνιο, ένας παλιοχαρακτήρας και ένα σούργελο. Είμαι εγώ τρελός γιατρέ μου, ή έχουν βαλθεί να με τρελάνουν όλοι οι άλλοι;