13 Οκτ 2009

Παίρνει πάνω της το βάρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης


Αν και είναι δύσκολο να εξοικειωθούμε με τη σκέψη ότι η κα. Μπακογιάννη διεκδικεί την προεδρεία σαν να πρόκειται για δικαίωμα πατρικής κληρονομιάς και όχι για βραβείο πολιτικής αριστείας, δε μπορούμε να της αμφισβητήσουμε ότι σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, όπου η Νέα Δημοκρατία βουλιάζει μέσα σε μία δίνη εσωστρέφειας και το ΠαΣοΚ δρα ανεξέλεγκτο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, παίρνει εντελώς πάνω της το παιχνίδι και προβάλλει ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, αναφορικά με το σκάνδαλο που εκτυλίσσεται στο λιμάνι του Πειραιά με την παραβίαση της συμφωνίας με την Cosco από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ η ΝΔ παραμένει "μουγγή", η κα. Μπακογιάννη προέβη στην ακόλουθη αυστηρή δήλωση:

«Είχα επανειλημμένα επισημάνει προεκλογικά ότι τα ανεύθυνα λόγια και οι διακηρύξεις έχουν συνέπειες όταν ένα κόμμα κληθεί να κυβερνήσει. Λυπάμαι πολύ που επαληθεύτηκα.

Ήδη εξαιτίας των ανεύθυνων διακηρύξεων περί επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με την COSCO αναφορικά με την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένος Πειραιώς, έχουμε τις εξής αρνητικές συνέπειες:

• Μια απεργία των λιμενεργατών που ξεπέρασε ήδη τις 12 ημέρες.

• Κίνδυνο να επεκταθεί και στους λιμένες Ελευσίνας και Λαυρίου.

• Αναστάτωση και έντονες διαμαρτυρίες των παραγωγικών τάξεων.

• Απώλεια έργου του λιμένος Πειραιώς προς όφελος άλλων, ανταγωνιστικών, ευρωπαϊκών λιμένων.

• Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

• Τις πρώτες τριβές και διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης.

Η κυριότερη, όμως, συνέπεια είναι το πλήγμα στην επενδυτική αξιοπιστία της χώρας. Ήδη, προ των εκλογών, είχε καταστεί ευρύτερα γνωστό ότι το θέμα προκάλεσε την αυτόβουλη παρέμβαση του Αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις αυτές στο λιμάνι και οι συνέπειες, που είναι ήδη πολύ σοβαρές σε συνδυασμό με την εσπευσμένη και χωρίς μελέτη κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που προκαλεί απορία -για να το θέσω ήπια - των φορέων της Ναυτιλίας, δίνουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον ζωτικό τομέα της οικονομίας.

Ελπίζω ότι η κατάσταση αυτή θα δώσει έγκαιρα το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα, ώστε να αποφύγουμε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον, ιδίως δε κάποια δραματική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος».

Ενώ η κα. Μπακογιάννη μονομαχεί με το ΠαΣοΚ λοιπόν, κάποιοι άλλοι συνομιλούν με τον εαυτό τους στον καθρέφτη ή σχεδιάζουν μπάχαλα. Μήπως είναι καιρός να δούμε λίγο σοβαρό ανταγωνισμό μεταξύ πραγματικών πολιτικών προσώπων σε αυτή την κούρσα της διαδοχής;

Δεν υπάρχουν σχόλια: