18 Σεπ 2009

Quiz (προχωρημένης σημειολογίας)

Με ποιο τρόπο εξηγείται στην πραγματικότητα η πρωτοφανής επιλογή του κου. Παπανδρέου να αφήσει για τρεις ημέρες την Ελλάδα στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου και να μεταβεί στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς οφείλει να προεδρεύσει της Επιροπής Στίνγκλιτς;

α.- Ενόψει του ενδεχομένου να εκλεγεί πρωθυπουργός, επιδιώκει να κάνει προπαρασκευαστικές συνεννοήσεις με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες αναφορικά με το νέο σχέδιο του κου. Νίμιτς για το Σκοπιανό, την επανεξέταση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την προώθηση του ζητήματος απόδοσης στην πΓΔΜ καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, την τουρκική αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τους αγωγούς κ.α.

β.- Αποσκοπεί να κάνει επαφές ανωτάτου επιπέδου στις ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχύσει προεκλογικά ακόμη περισσότερο τα χαρακτηριστικά της πρωθυπουργικής καταλληλότητάς του.

γ.- Περιφρονώντας τα αισθήματα έντονης επιφύλαξης που έχει διαχρονικά αναπτύξει ο λαός μας έναντι των ΗΠΑ, συμμετέχει εκούσια σε μία εμφανή εκστρατεία σημειολογίας σχετικά με το ποιος καθορίζει και επιβάλει τελικά τις πολιτικές εξελίξεις σε αυτό τον τόπο.

δ.- Αδιαφορεί για τη συνέχεια της προεκλογικής αντιπαραθεσης, δηλώνονας έτσι απερίφραστα ότι αυτές εδώ τις εκλογές δεν τις έχει κερδίσει στα σίγουρα, αλλά του τις έχουν χαρίσει στα σίγουρα.

ε.- Όλα τα προηγούμενα μαζί.

στ.- Τίποτα από τα προηγούμενα, απλά πάει να προεδρεύσει στην Επιτροπή Στίνγκλιτς και αυτό είναι όλο.

Καταλαβαίνουν τι λένε, ή τα έχουν εντελώς χαμμένα;

Είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο κος. Καραμανλής είχε δηλώσει στη ΔΕΘ πως η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται μόνο για την επανεκλογή του κου. Παπούλια και επίσης, πως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα εξέταζε το ζήτημα από την αρχή.

Αλλά το να συνδέουν οι άνθρωποι που εκπροσωπούν κυβέρνηση και κόμμα σε επαφές με δημοσιογράφους αυτή την πρωθυπουργική τοποθέτηση, με σενάρια πρόκλησης νέων εκλογών το Μάρτιο, ειδικά αν το ΠαΣοΚ διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία λίγων εδρών και υποστεί φθορά λόγω της Οικονομίας, ειναι κάτι που εκθέτει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και υπονομεύει τη ΝΔ σχετικά με το αποτέλεσμα της 4 Οκτωβρίου.

Γιατί;

Απλό...

Κατ' αρχήν, ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως προσέφυγε σε εκλογές για να απελευθερώσει τη χώρα και την Οικονομία από την απειλή μίας εξάμηνης προεκλογικής περιόδου την οποία επεδίωκε να επιβάλει το ΠαΣοΚ λέγοντας πως δε θα συνεργαστεί στο ζήτημα επανεκλογής του κου. Παπούλια. Ωστόσο, η διαρροή των ανθρώπων της κυβέρνησης και της ΝΔ, στην ουσία επισημαίνει, ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, ούτως ή άλλως υπάρχουν ανοικτά περιθώρια για πρόκληση καινούργιων εκλογών το Μάρτιο. Με άλλα λόγια απεργάζονται σχέδια πρόκλησης εξάμηνης προεκλογικής περιόδου, κάτι για το οποίο κατηγορεί τον κο. Παπανδρέου ο πρωθυπουργός!

Επιπλέον, προτάσσοντας στην κοινή γώμη εκλογικά σενάρια τα οποία στηρίζονται στο ενδεχόμενο αδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΠαΣοΚ και που θα οδηγούσαν τάχιστα σε νέες εκλογές, μπορεί να αναπτερώνουν τις ελπίδες του σκληρού πυρήνα της οργανωμένης βάσης ότι επίκειται νέα μάχη η οποία, ενδεχομένως, εμπεριέχει ελπίδες νέας νίκης, αλλά τρέπουν σε φυγή ρεαλιστές ψηφοφόρους από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο που σαφώς θα προτιμήσουν να πριμοδοτήσουν έτι περαιτέρω το κόμμα που φαίνεται να προπορεύεται δημοσκοπικά, προκειμένου να έχει μία ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πόσο άλλο οφείλει η ΝΔ να πληρώσει τις αφελείς επινοήσεις αυτών των ερασιτεχνών μάγων της πολιτικής στρατηγικής και επικοινωνίας;