11 Δεκ 2009

Επικίνδυνη η θεωρία περί χρισμάτων που διαδίδουν τα γνωστά "χόμπιτ"

Να επιστρέψουμε λίγο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και στα λεγόμενα κομματικά χρίσματα, για να σας πληροφορήσουμε για μία απίστευτη θεωρία που έχει κατασκευαστεί το τελευταίο διάστημα και κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα. Τι αναφέρει η θεωρία; Ότι οι Νεοδημοκράτες δήμαρχοι που υποστήριξαν την κα. Ντόρα Μπακογιάννη στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, δεν αντιλήφθηκαν προς τα πού κινείτο το «ρεύμα» και γι’ αυτό το λόγο, βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση της λαϊκής βάσης και επομένως, είναι αβέβαιο εάν όχι αμφίβολο ότι θα τους δοθεί χρίσμα από τη Ρηγίλλης.

Ποιοι έχουν κατασκευάσει αυτή τη θεωρία;
Βεβαιώνουμε πως όχι εμείς στο Poleatics.
Εικάζουμε πως όχι οι ίδιοι οι δήμαρχοι.
Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως όχι ο κος. Σαμαράς και οι άμεσοι συνεργάτες του.
Υποψιαζόμαστε πως ναι, σε ότι αφορά τα περίεργα πολιτικά «χόμπιτ», που έχουν μαζευτεί στο δεύτερο κύκλο προσκολλημένων και περιφερομένων στη Ρηγίλλης αυτό τον καιρό.

Επί της ουσίας όμως, εύλογα μπορούμε να διερωτηθούμε:
Τι λέτε ωρέ κλεφτόπουλα;
Τι σχέση έχει η εκλογή ενός δημάρχου από το ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα της πόλης του, με την επιλογή του να υποστηρίξει στο κόμμα του έναν προεδρικό υποψήφιο άλλο από εκείνον που ψήφισε ένα τμήμα μόνο της κομματικής βάσης ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του δήμου;
Τι σχέση έχει η δημοτική κάλπη, με την κομματική κάλπη;
Τι σχέση έχει η δημοτική-αυτοδιοικητική ατζέντα, με την εσωκομματική ατζέντα;
Που ακούστηκε σε μία παντελώς άσχετη με τη δημοτική-αυτοδιοικητική διαχείριση διαδικασία, ο εκλεγμένος δήμαρχος να αγωνιά μήπως εκδηλώσει προτίμηση προς ένα πρόσωπο, με το οποίο πιθανώς δε συμφωνούν οι άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως τον είχαν ψηφίσει;

Το αστείο είναι, ότι παρόμοια θεωρία έχει κατασκευαστεί και κυκλοφορεί ακόμη και για τους βουλευτές, με πρώτους φυσικά, εκείνους της Β’ Αθήνας.

Πάτε καλά, ή να σας κοιτάξει κανένας γιατρός; Για συμμαζευτείτε λίγο, διότι κάνετε κακό στον πρόεδρο, στο κόμμα, στην ψυχική ενότητα της κομματικής βάσης στους δημάρχους και στην προοπτική μίας σωστής και αποτελεσματικής παρουσίας της ΝΔ στις εκλογές του χρόνου τον Οκτώβριο.

Πάντως, καλό θα ήταν πριν ξεφύγει εντελώς η κατάσταση, κάποιος να μαζέψει αυτά τα «χόμπιτ», βουτώντας τα από το αυτί.

Το "ποτάμι" παρασέρνει και το τοπίο συνεργασιών της ΝΔ με εταιρείες;

Μιλώντας για συμβούλους, έχει ενδιαφέρον να μάθετε πως αλλάζουν και οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τις εταιρείες Επικοινωνίας, Διαφήμισης, Μετρήσεων κ.α.

Η Civitas του κου. Γιώργου Φλέσσα, ο οποίος ανέκαθεν διατηρούσε στενότατες σχέσεις με το πολιτικό σύστημα Μητσοτάκη και συμβούλευε τη κα. Ντόρα Μπακογιάννη για την αναμέτρηση της 29ης Νοεμβρίου, πρέπει να θεωρείται «κομμένη» από τη ΝΔ. Το ίδιο και η θυγατρική της, η Stratcom, εταιρεία Στρατηγικής Επικοινωνίας, με επικεφαλής τους κκ. Κάβαλο και Παπαδημητρίου. Σημειωτέον, ότι οι τελευταίοι, μέχρι ενός χρονικού σημείου τουλάχιστον, χρέωναν το κόμμα με το ποσό των 8.500-9.000 ευρώ μηνιαίως, για να πωλούν κυρίως την άποψή τους σε σποραδικές συναντήσεις και συσκέψεις με κομματικούς αξιωματούχους. Να σημειωθεί ότι Civitas και Stratcom έκαναν σπουδαίες δουλειές και με το ευρύτερο Δημόσιο, επί ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ. Πάντως, ο κος. Φλέσσας διαθέτει εγνωσμένη πείρα και ικανό αριθμό διασυνδέσεων και επομένως, δεν είναι εύκολο να εξαιρεθεί από το "παιχνίδι"
«Κομμένη» ενδεχομένως θεωρείται και η MRB, εταιρεία ερευνών, του κου. Γιώργου Μαύρου, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με την Spot Thomson, η οποία μονοπωλεί το κομμάτι της εκλογικής διαφήμισης από … αμνημονεύτων ετών, ενώ τελευταία, είχε αναλάβει και τα φυλλάδια του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να διεκδικήσει ένα μεγάλο κομμάτι συνεργασίας η Ashley του κου. Μάκη Σεριάτου, του ανθρώπου που το σύστημα ΠαΣοΚ είχε αναγάγει σε «εθνικό διαφημιστή» με τις αναρίθμητες κρατικές δουλειές που ελάμβανε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και επί ΝΔ δεν πήρε ένα σημαντικό κομμάτι της πίττας, συνεργαζόμενος έστω με άλλες εταιρείες, που είχαν καλύτερες προσβάσεις στο σύστημα Μαξίμου, ή σε υπουργούς. Συνδετικό κρίκο, ανάμεσα στον κο. Σεριάτο και τη ΝΔ, είναι λογικό να αποτελέσει ο κος. Γρηγόρης Τσιμογιάννης, σύμβουλος στρατηγικής, επικεφαλής της εταιρείας Politics, η οποία αποτελεί το βραχίονα της Ashley στο χώρο της Πολιτικής Επικοινωνίας. Ο κος. Τσιμογιάννης συμμετείχε παλαιότερα στην Πολιτική Άνοιξη, διατηρούσε πάντα έναν ανοικτό δίαυλο σχέσεων, επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με τον κο. Σαμαρά, στις εσωκομματικές εκλογές στάθηκε δίπλα του ως σύμβουλός του και σίγουρα, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο στρατηγικό σχεδιασμό και στο σχέδιο επικοινωνίας του κόμματος. Ο κος. Τσιμογιάννης είχε δοκιμάσει να μπει γερά στην επικοινωνία της ΝΔ ως συνεργάτης του συνδυασμού Υπερνομαρχία Δράσης Αθήνας - Πειραιά στις εκλογές του νομαρχιακές εκλογές του 2006, αλλά οι φιλοδοξίες του περιορίστηκαν εμπρός στην παρουσία του διδύμου Civitas-Stratcom.
Αναγνωριστικού τύπου επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μέσω κάποιων μεσολαβητών, έχει γίνει και με ανθρώπους του ομίλου της Bold, η οποία, σε πολλές από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (π.χ. εθνικές εκλογές 2007 και 2009, ευρωεκλογές 2009), έχει τρέξει τις καμπάνιες του ΠαΣοΚ. Ρόλο στις έρευνες και στις μετρήσεις, αναμένεται να αναλάβει και η εταιρεία Alco του κου. Κώστα Παναγόπουλου, ο οποίος κάποτε εθεωρείτο άνθρωπος του νεοδημοκρατικού χώρου, που περιθωριοποιήθηκε κάποια εποχή επαγγελματικά από τους κρατούντες τα ηνία στη Ρηγίλλης και αναπόφευκτα στράφηκε προς την αντίθετη πολιτική κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι και η Alco είναι θυγατρική της Ashley

Σε ότι αφορά άλλες εταιρείες του χώρου, αυτές αναμένεται να περιοριστούν στο «κυνήγι» μεμονωμένων υποψηφίων, σε μεγάλους, ή μικρότερους δήμους, ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών, ή να επιχειρήσουν να λάβουν ένα κομμάτι της κρατικής πίττας, η οποία μοιράζεται από το ΠαΣοΚ αυτή την εποχή.

«Όχι θα κάτσω να σκάσω» σκέφτηκε ο Λούλης και συνάντησε τον Ομπάμα

Απογοητεύτηκε από την αποτυχία της εισήγησής του στον κο. Κώστα Καραμανλή να προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Στενοχωρήθηκε από την ήττα της φιλελεύθερης κας. Ντόρας Μπακογιάννη στην εσωκομματική αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας. Και τέλος, απηύδησε με την απόφαση του κου. Αντώνη Σαμαρά να εμπιστευτεί ως γκουρού της πολιτικής ανάλυσης τον επί σειρά ετών σύμβουλό του κο. Χρύσανθο Λαζαρίδη και όχι τον ίδιο.

Είδε κι απόειδε λοιπόν ο γνωστός, αλλά πάντοτε μυστηριώδης, πολιτικός αναλυτής κος. Γιάννης Λούλης, ότι εδώ στην Ελλάδα δεν εκτιμώνται δεόντως, ούτε και αναγνωρίζονται αρκούντως τόσο η φιλοσοφική του σκέψη, όσο και η πολιτική του σοφία και αποφάσισε να αποτραβηχτεί για τα καλά στην Ινδία και να περάσει το περισσότερο διάστημα υποδυόμενος το δεύτερο μεγάλο ρόλο της ζωής του, εκείνον του Σιχ πρωθυπουργού Μανμόχαν Σινγκ.

Για να σκάσουν οι οχτροί του μάλιστα, ο κος. Λούλης-Σινγκ προγραμμάτισε και πραγματοποίησε μία ιστορικής σημασίας πολιτική συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κο. Μπάρακ Ομπάμα. «Τι να τον κάνω τον imitation κινηματία Αντώνη, όταν συνομιλώ με τον αυθεντικό, τον φίλο μου το Μπάρακ;» σκέφτηκε ο σοφός Σιχ πρωθυπουργός και αποφάσισε να απουσιάσει ένα διάστημα από την Αθήνα. Έτσι για να νιώσουν όλοι την αξία του!

Ίσως δεν πάρουν, αλλά δικαιούνται να δώσουν απαντήσεις Νικ και Φένη

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Ή για να το θέσουμε πιο απλά… Εδώ διαπομπεύουν τον ίδιο τον κο. Κώστα Καραμανλή για τις ημέρες και τα έργα του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, οι αξιωματούχοι που είχε ορίσει σε διάφορες κομματικές θέσεις θα γλύτωναν; Και όμως, μερικές φορές η κριτική δεν είναι απλά άστοχη, άλλα άδικη. Όχι απλά άδικη, αλλά άνανδρη. Αναφερόμαστε στα παραπολιτικά σχόλια που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στις εφημερίδες «Έθνος» και «Τα Νέα» για τους προκατόχους του κου. Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, δηλαδή για τους κκ. Νίκο Καραχάλιο και Φεβρωνία Πατριανάκου.

Μπορεί ο κος. Καραχάλιος να μην ήταν αποτέλεσε πρότυπο οργανωτικής και διαχειριστικής επιμέλειας, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του στην Πολιτική Επικοινωνία, καθώς και το γεγονός ότι το πολιτικό του αισθητήριο και κριτήριο λειτουργούσε προς την σωστή κατεύθυνση και κατέληγε στα σωστά συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι ότι όσες επισημάνσεις, παρατηρήσεις, εισηγήσεις και αν υπέβαλε ο Big Nick, οι περισσότερες, αν όχι όλες αποδείχτηκαν εύστοχες, ανεξαρτήτως αν το σύστημα Ρουσόπουλου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιολογούνται ως ακατάλληλες και σε κάποιες περιπτώσεις ως αφελείς. Το ζήτημα είναι ότι το «σύστημα», κάθεται αυτή τη στιγμή πάνω στα χρήματα που απέκτησε ή στα αξιώματα που διατήρησε, ο κος. Καραμανλής από εθνικός ηγέτης μετετράπη σε αποδιοπομπαίο τράγο και ο κος. Καραχάλιος αξίζει μία -καθυστερημένη έστω- επιβεβαίωση που ουδείς φαίνεται να έχει το θάρρος, ή την εντιμότητα να του προσφέρει.

Από την άλλη πλευρά, η κα. Πατριανάκου μπορεί να μην είχε τις εμπνεύσεις του κου. Καραχάλιου, αλλά επρόκειτο για μία αξιωματούχο που τίμησε την εντολή που έλαβε από τον κο. Καραμανλή, τόσο με την αφοσίωσή της στην εκτέλεση των καθηκόντων της, όσο και με τις ατέλειωτες ώρες εργασίας που διέθεσε στη ΝΔ. Η Φένη -όπως την ήξεραν οι παλιοί και την έμαθαν οι νέοι- έμπαινε στο γραφείο της οδού Λυκείου νωρίς το πρωί και το εγκατέλειπε τα χαράματα της επομένης, κάτι που λίγοι άλλοι έχουν κάνει σε αυτό το κόμμα. Δυστυχώς, είχε να επωμιστεί το βάρος μίας αναμενόμενης ήττας, οι διαστάσεις της οποίας έλαβαν το μέγεθος συντριβής, χωρίς να μπορεί η ίδια να πράξει το παραμικρό για να την αποσοβήσει. Ταυτόχρονα, είχε να αντιμετωπίσει την εσωκομματική υπονόμευση ανθρώπων που δε μπορούσαν να της συγχωρήσουν την ραγδαία ανέλιξή της τα τελευταία χρόνια, καθώς και δημοσιεύματα εγκαθέτων που παρουσίαζαν κάποιες παλιές της επιχειρηματικές δράσεις που ήταν ομαλές, ως προϊόντα αδιαφανούς συνδιαλλαγής.

Ο Big Nick χτίζει μεθοδικά το Forum2020, ένα σύγχρονο πολιτικό think tank και προβαίνει σε καίριες πολιτικές παρεμβάσεις. Η Φένη θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να συνέλθει από το σοκ της αχαριστίας και της υποκρισίας που γνώρισε. Το σύστημα Ρουσόπουλου στέρησε από τον πρώτο τη δυνατότητα να πολιτευτεί και να εκλεγεί στην Περιφέρεια Αττικής το 2007 και εξοστράκισε τη δεύτερη να κάνει προεκλογική καμπάνια δύο εβδομάδων στη μακρινή Λακωνία το 2009.
Οι δύο πρώην γραμματείς, μπορεί να μη λάβουν ποτέ τις απαντήσεις που δικαιούνται από κάποιους, αλλά ενδέχεται να δώσουν τις απαντήσεις που αξίζουν να δώσουν εκείνοι. Εξάλλου, η πολιτική επιφυλάσσει διάφορα ενδιαφέροντα come-back και σημειωτέον, όσοι επιστρέφουν, το κάνουν δικαιωμένοι.