11 Δεκ 2009

Ίσως δεν πάρουν, αλλά δικαιούνται να δώσουν απαντήσεις Νικ και Φένη

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται. Ή για να το θέσουμε πιο απλά… Εδώ διαπομπεύουν τον ίδιο τον κο. Κώστα Καραμανλή για τις ημέρες και τα έργα του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, οι αξιωματούχοι που είχε ορίσει σε διάφορες κομματικές θέσεις θα γλύτωναν; Και όμως, μερικές φορές η κριτική δεν είναι απλά άστοχη, άλλα άδικη. Όχι απλά άδικη, αλλά άνανδρη. Αναφερόμαστε στα παραπολιτικά σχόλια που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες στις εφημερίδες «Έθνος» και «Τα Νέα» για τους προκατόχους του κου. Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, δηλαδή για τους κκ. Νίκο Καραχάλιο και Φεβρωνία Πατριανάκου.

Μπορεί ο κος. Καραχάλιος να μην ήταν αποτέλεσε πρότυπο οργανωτικής και διαχειριστικής επιμέλειας, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του στην Πολιτική Επικοινωνία, καθώς και το γεγονός ότι το πολιτικό του αισθητήριο και κριτήριο λειτουργούσε προς την σωστή κατεύθυνση και κατέληγε στα σωστά συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι ότι όσες επισημάνσεις, παρατηρήσεις, εισηγήσεις και αν υπέβαλε ο Big Nick, οι περισσότερες, αν όχι όλες αποδείχτηκαν εύστοχες, ανεξαρτήτως αν το σύστημα Ρουσόπουλου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αξιολογούνται ως ακατάλληλες και σε κάποιες περιπτώσεις ως αφελείς. Το ζήτημα είναι ότι το «σύστημα», κάθεται αυτή τη στιγμή πάνω στα χρήματα που απέκτησε ή στα αξιώματα που διατήρησε, ο κος. Καραμανλής από εθνικός ηγέτης μετετράπη σε αποδιοπομπαίο τράγο και ο κος. Καραχάλιος αξίζει μία -καθυστερημένη έστω- επιβεβαίωση που ουδείς φαίνεται να έχει το θάρρος, ή την εντιμότητα να του προσφέρει.

Από την άλλη πλευρά, η κα. Πατριανάκου μπορεί να μην είχε τις εμπνεύσεις του κου. Καραχάλιου, αλλά επρόκειτο για μία αξιωματούχο που τίμησε την εντολή που έλαβε από τον κο. Καραμανλή, τόσο με την αφοσίωσή της στην εκτέλεση των καθηκόντων της, όσο και με τις ατέλειωτες ώρες εργασίας που διέθεσε στη ΝΔ. Η Φένη -όπως την ήξεραν οι παλιοί και την έμαθαν οι νέοι- έμπαινε στο γραφείο της οδού Λυκείου νωρίς το πρωί και το εγκατέλειπε τα χαράματα της επομένης, κάτι που λίγοι άλλοι έχουν κάνει σε αυτό το κόμμα. Δυστυχώς, είχε να επωμιστεί το βάρος μίας αναμενόμενης ήττας, οι διαστάσεις της οποίας έλαβαν το μέγεθος συντριβής, χωρίς να μπορεί η ίδια να πράξει το παραμικρό για να την αποσοβήσει. Ταυτόχρονα, είχε να αντιμετωπίσει την εσωκομματική υπονόμευση ανθρώπων που δε μπορούσαν να της συγχωρήσουν την ραγδαία ανέλιξή της τα τελευταία χρόνια, καθώς και δημοσιεύματα εγκαθέτων που παρουσίαζαν κάποιες παλιές της επιχειρηματικές δράσεις που ήταν ομαλές, ως προϊόντα αδιαφανούς συνδιαλλαγής.

Ο Big Nick χτίζει μεθοδικά το Forum2020, ένα σύγχρονο πολιτικό think tank και προβαίνει σε καίριες πολιτικές παρεμβάσεις. Η Φένη θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να συνέλθει από το σοκ της αχαριστίας και της υποκρισίας που γνώρισε. Το σύστημα Ρουσόπουλου στέρησε από τον πρώτο τη δυνατότητα να πολιτευτεί και να εκλεγεί στην Περιφέρεια Αττικής το 2007 και εξοστράκισε τη δεύτερη να κάνει προεκλογική καμπάνια δύο εβδομάδων στη μακρινή Λακωνία το 2009.
Οι δύο πρώην γραμματείς, μπορεί να μη λάβουν ποτέ τις απαντήσεις που δικαιούνται από κάποιους, αλλά ενδέχεται να δώσουν τις απαντήσεις που αξίζουν να δώσουν εκείνοι. Εξάλλου, η πολιτική επιφυλάσσει διάφορα ενδιαφέροντα come-back και σημειωτέον, όσοι επιστρέφουν, το κάνουν δικαιωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: