11 Νοε 2009

Ποιος είναι κατάλληλος για ιδεολογική κυριαρχία και ενότητα

Σχόλιο του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Έβαλα πριν μέρες μιαν υπογραφή. Φαίνεται - κι αυτό θέλει μάλλον, μπόλικο αντρισμό, για να το παραδεχτεί κανείς- ότι βιάστηκα. Πίστευα πως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα με καλύψει στο ιδεολογικό πεδίο, αυτό που κουβαλάω ως δεξιός δημοσιογράφος και προβληματιζόμενος πολίτης. Είχα την προσδοκία να ακούσω πράγματα για το μέλλον και, αντίθετα, άκουσα συνεργάτες της να εγκλωβίζουν την κ. Μπακογιάννη στους σχεδιασμούς τους για κατάληψη θέσεων βασίζοντας την κριτική τους προς τον Αντώνη Σαμαρά σε μια άγονη κουβέντα για το χθες. Δεν άκουσα την κ. Μπακογιάννη να αρθρώνει την λέξη Έθνος- που, ο Αντώνης Σαμαράς δεν δίστασε να την πει-, ενώ αντίθετα την άκουσα να μιλά για ένα απροσδιόριστο κοινωνικό άνοιγμα λες και τα πολιτικά κόμματα δεν είναι πεδία συναντίληψης ιδεών. Άκουσα πολλούς "Ντορικούς" να μιλούν για τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους, ως απρόθυμοι να συνυπάρξουν μαζί τους την επόμενη ημέρα. Κι αυτό θέτει σε κίνδυνο την ενότητα, κλονίζει την θεσμική ισχύ της παράταξης απέναντι στο ΠΑ. ΣΟ. Κ. της ήδη ασυνεπούς άσκησης της εξουσίας. Μένω πιστός σε αρχές- την ιδεολογική μου τοποθέτηση, την άποψη μου για ανάγκη ιδεολογικής κυριαρχίας και την ενότητα. Μόνο που όλα αυτά, δυστυχώς, δε φαίνεται να μπορεί να τα εκφράσει η κ. Μπακογιάννη.

Προφητικό μυθιστόρημα που μας προειδοποιούσε για τη λαίλαπα

Οι κκ. Παπανδρέου, Δρούτσας, ενισχυμένοι και από την παρασκηνιακή συμβολή του κου. Ρόντου, κινούνται στη λογική της πακετοποίησης των εθνικών θεμάτων, με σκοπό να τα κλείσουν τους προσεχείς μήνες. Πρώτη μέριμνα του νέου πρωθυπουργού ήταν να εξαφανίσει τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης, Αιγαίου και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στην Παιδεία, αναλαμβάνει καθήκοντα η κα. Διαμαντοπούλου, η οποία είχε προκαλέσει παλιότερα με την πρότασή της να γίνουν τα αγγλικά δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους και η πρώτη κίνηση που αφορούσε σε αλλαγές στο υπουργείο της, ήταν να καταργηθεί η λέξη "Εθνική" από τον τίτλο του. Γραμματέας στο υπουργείο διορίζεται η κα. Δραγώνα,γνωστή για τον πόλεμό της κατά του "εθνοκεντρισμού" στον οποίο προσδίδει χαρακτήρα ρατσισμού.

Ο κος. Ραγκούσης, τελώντας υπό τις εντολές του κου. Παπανδρέου, ετοιμάζεται για χορήγηση υπηκοότητας σε πλήθη μεταναστών και ο κος. Χρυσοχοϊδης προαναγγέλλει ότι θα τους προσλάβει και στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ την ίδια ώρα διαπραγματεύεται την ασφάλεια του πολίτη με τις εξτρεμιστικές παραφυάδες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διάφοροι Δημητράδες των "προοδευτικών" ΜΚΟ. ξεκινούν αγώνα για απόσυρση κάθε θρησκευτικού (σύντομα και εθνικού υποθέτουμε) συμβόλου από δικαστήρια και σχολεία.

Όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα και όλα αυτά που θα ακολουθήσουν αργότερα, τα έχει ήδη γράψει εδώ και ενάμισι χρόνο, ο δημοσιογράφος κος. Νίκος Χιδίρογλου, στο πολιτικό του μυθιστόρημα (ή μήπως στην πολιτική του προφητεία;;;) με τίτλο "Όχι στην Παλιά Πόλη" - Εκδόσεις Ερωδιός, η δεύτερη έκδοση του οποίου, γίνεται ήδη ανάρπαστη.

Βρείτε το, αγοράστε το και διαβάστε το. Θα πάθετε σοκ!!!

Ένα καλό λεξικό στους λογογράφους της Ντόρας και γρήγορα!!!


Ακούγοντας την πρώτη ομιλία της κας. Μπακογιάννη στο ΣΕΦ σιγουρευτήκαμε πως πρέπει να κάνει δώρο στους λογογράφους της ένα καλό και εύχρηστο λεξικό (συνιστούμε εκείνο των Τεγόπουλου - Φυτράκη). Ενδεχομένως εκεί να έβλεπαν ότι υπάρχουν οι λέξεις "προπάντων" και "προπαντός", αλλά πουθενά η λέξη ..."προπάντως".

Εμείς γράφαμε είκοσι μέρες πριν τις εκλογές για την επάνοδο Ρόντου


Σε πρωτοσέλιδο "χτύπημά" της η κυριακάτικη εφημερίδα "Το Παρόν" αποκαλύπτει ότι έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα ο γνωστός Ελληνοαμερικανός Άλεξ Ρόντος, στενός προσωπικός φίλος και παλιός συνεργάτης του κου. Παπανδρέου την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του κου. Σημίτη και αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο στην εξέλιξη των ζητημάτων αιχμής της εξωτερικής μας πολιτικής και φυσικά στα εθνικά μας θέματα.

Δε θέλουμε να βαυκαλιζόμαστε φίλες και φίλοι, αλλά εμείς σας τα είχαμε γράψει σε ανάρτησή μας στις 14 Σεπτεμβρίου, είκοσι ολόκληρες μέρες πριν από τις εκλογές, με τίτλο "Έρχονται οι μη κοινοβουλευτικοί από τις ΗΠΑ". Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο, μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη ανάρτησή μας, καθώς και τις επισημάνσεις μας για το ενδεχόμενο να ερχόταν ο κος. Ρόντος στην Ελλάδα και τι θα σήμαινε αυτό για τα εθνικά μας θέματα.

Υποσημείωση: Κάποιοι φίλοι, σαν τον Mediakia διαφημίζουν ότι έχουμε καλή πληροφόρηση στα νεοδημοκρατικά πράγματα, αλλά εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι τα πιο λαμπρά, αλλά κρυμένα κάποιες φορές μαργαριτάρια, θα τα βρείτε σε θέματα που αφορούν στην παρούσα κυβέρνηση και ειδικά σε ότι αφορά τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Γι' αυτό έχετε το νου σας, για ποιους, πότε και πως γράφουμε...

Υπάρχει κανείς που να μην ξέρει την απάντηση σε αυτό το γρίφο;


Εάν όλες οι παρεμβάσεις του κου. Μεϊμαράκη, με βάση τις οποίες συνεκλήθησαν κανονικά τα όργανα, όπως προέβλεπε το καταστατικό και έγινε κάποιος στοιχειώδης διάλογος, τον καθιστούσαν λαγό της Ντόρας, τότε η συνολική τακτική που ακολούθησε από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του μέχρι και χθές ο κος. Αβραμόπουλος, τι ακριβώς τον καθιστούν για λογαριασμό του κου. Σαμαρά;

Οι "Κατίνες" της ΝΔ και τα τηλεοπτικά μαλλιοτραβήγματά τους


Γαλάζιες Κατίνες στα κανάλια
(Αναδημοσίευση από το blog του εξαιρετικού πολιτικού περιοδικού "Τα Πράγματα" που κυκλοφορεί κάθε μήνα στα περίπτερα)

Δεν μας έφταναν τα μεσημεριανά (που αρχίζουν από νωρίς…) σκουπίδια της τηλεόρασης, εσχάτως μας προέκυψε νέα γενιά Κατίνων από τα δυο στρατόπεδα της Νέας Δημοκρατίας. Διευκρινίζω εδώ ότι δεν έχω τίποτα με το συγκεκριμένο όνομα (έχω και πολύ δικό μου πρόσωπο που το βάπτισαν έτσι), κι εδώ το χρησιμοποιώ με το συμβολισμό του κουτσομπολιού, όπως το έχει κατοχυρώσει η σύγχρονη χρήση της ελληνικής.

Νέες Κατίνες στα κανάλια, λοιπόν. Πολιτικές. Αρσενικές και θηλυκές. Που ξεκατινιάζονται κάθε μέρα και περισσότερο. Χωρίς τελειωμό του κακού η σκάλα για τους εκλεκτούς -ή και μαυρισμένους- των πρόσφατων εκλογών. Ξεκατινιάζονται, αλλά για να κρατούν τα προσχήματα ενώπιον των (αφελών, όπως αφελώς πιστεύουν) ψηφοφόρων τους, αποκαλούν τους “άλλους” με το αγαπησιάρικο “μου”. Γιώργο μου δεν έχεις δίκιο. Τι είναι αυτά που λές Μάκη μου. Μα τα πιστεύεις αυτά Πάνο μου; Ασε βρε Κατερίνα μου…. και τα τοιαύτα.

Μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα που ατυχώς έχει εκλέξει αυτή η κοινωνία, τώρα ή στο παρελθόν. Χωρίς το παραμικρό ψύγμα πρωτογενούς πολιτικού λόγου. Που αναμασούν, άλλοτε περίτεχνα κι άλλοτε αμάσητα, τα επιχειρήματα που έχει πει η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Αντώνης Σαμαράς. Αν άκουσες τους δυο μονομάχους στο Συνέδριο, αν συνέβη να διαβάσεις τις ομιλίες τους, αν με κάποιο τρόπο ενημερώθηκες για τα όσα προτείνουν, μόνο ασυγκράτητο γέλιο, ή αληθινή μελαγχολία μπορούν να σου προκαλέσουν οι γαλάζιες Κατίνες των καναλιών. Κανένα νέο επιχείρημα. Καμία δυνατότητα να μιλήσουν για το ουσιώδες. Αναλίσκονται μόνο στο αν “πρέπει πρώτα να κερδίσουμε τους δεδομένους ψηφοφόρους μας” (οι Κατίνες του Σαμαρά) ή “να επιδιώξουμε να κερδίσουμε τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους” (οι Κατίνες της Μπακογιάννη). Και με το θλιβερό αυτό θέαμα, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τους χάνουν και τους δυο. Με την εικόνα περιοδεύοντος ερασιτεχνικού θιάσου που δίνουν από τα κανάλια, στην πραγματικότητα οι Κατίνες της Μπακογιάννη δουλεύουν για το Σαμαρά κι οι Κατίνες του Σαμαρά για την Μπακογιάννη.

Νομίζετε ότι αν το παρόν κείμενο διαβαστεί από πολλούς και φτάσει στα δυο επιτελεία, θα τραβήξει κανείς το αυτί των ποικιλώνυμων Κατίνων που αλωνίζουν τα κανάλια; Όχι βέβαια, μην αυταπατάσθε. Πριν από δυο χρόνια το ίδιο έκαναν οι αντίστοιχες πράσινες Κατίνες πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Νοέμβριο του 2007, όπου επανεξελέγη ο Παπανδρέου. Οι περισσότερες από τις Κατίνες που τότε ξεκαντινιάζονταν στα κανάλια, εξελέγησαν βουλευτές φέτος τον Οκτώβριο. Αλλά κανείς τους δεν μπήκε στην Κυβέρνηση. Ούτε ένας. Ίσως αυτό το ξέρουν καλύτερα από μένα η Ντόρα Μπακογιάννη κι ο Αντώνης Σαμαράς, που αφήνουν τις εκατέρωθεν αρσενικές και θηλυκές Κατίνες να γελοιοποιούνται στα κανάλια, για να μπορούν ευκολότερα να απαλλαγούν από αυτές μετά τις 29 Νοεμβρίου.

Φαντάζομαι τον Καραμανλή στο καθιστικό του στη Ραφήνα να βλέπει τις νέες Κατίνες της τηλεόρασης, κρατώντας ένα ουίσκι στο ένα χέρι και μια χούφτα ξηρούς καρπούς στο άλλο, και να ξεκαρδίζεται στα γέλια. Μάλλον να κλαίει θα έπρεπε. Δικά του δημιουργήματα είναι και οι μεν και οι δε.-

Η Γενική Γραμματέας με τα λειψά πτυχία, αλλά τις ...σωστές ιδέες


Επικίνδυνα παιχνίδια με την παιδεία!
(Αναδημοσίευση από το εξαιρετικά ενημερωμένο στις πληροφορίες του και εύστοχο στις τοποθετήσεις του blog του politis-gr )

Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα της περίφημης... ανοιχτής και διαφανούς (;) αξιολόγησης της κυβέρνησης για την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, ως γνωστόν έχει καταντήσει... ανέκδοτο.

Εχθές μάλιστα το είδα να μεταφέρεται και στα T-shirt ! «Έστειλα και εγώ βιογραφικό» έγραφε το ένα T-shirt , ενώ το άλλο ήταν πιο καυστικό και ακροβατούσε ως παιχνίδι με λέξεις ...πολλαπλών σημασιών …. «Με βιο-Γράψανε» !

Πέραν όμως της χιουμοριστικής πλευράς του θέματος θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά σε ένα πρόσωπο εκ των έξι (δύο ειδικών και τέσσερα γενικών γραμματέων) που ανακοινώθηκαν προχθές.
Πρόκειται για την κυρία Θάλεια Δραγώνα η οποία τοποθετήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων (στο υπουργείο Παιδείας).

Η κ.Θ. Δραγώνα -πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ με το ψηφοδέλτιο επικρατείας ,σύμβουλος σήμερα του κ. Γ. Παπανδρέου σχετικά με τη μετανάστευση - είναι και καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών . Κατέχει μάλιστα το εξής ....προνόμιο. Είναι Πανεπιστημιακή καθηγήτρια χωρίς να έχει βασικό τίτλο σπουδών (πτυχίο)!!!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Το μόνο που διαθέτει (όπως αναφέρουν και παλαιότερα δημοσιεύματα) είναι κάποιο πτυχίο του Κολεγίου Deree, ενός παραρτήματος αμερικανικού πανεπιστημίου που λειτουργούσε στην εδώ… αμερικανική βάση ….πριν κλείσει !!!

Για να ξεπεραστεί το ....πρόβλημα (sic!) και να αναγνωριστεί το διδακτορικό της σε κάποιο ίδρυμα του εξωτερικού , το ΔΙΚΑΤΣΑ είχε καταφύγει στην... διασταλτική ερμηνεία!
Η ίδια «μεθόδευση»(αυτό που ο απλός πολίτης ονομάζει νομιμοποιημένη κομπίνα), της… διασταλτικής ερμηνείας δηλαδή, χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να εκλεγεί καθηγήτρια και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μια και δεν διαθέτει βασικό τίτλο σπουδών!

Όλα αυτά τα… γραφειοκρατικά εμπόδια που έφραζαν τον δρόμο στην κυρία Θάλεια Δραγώνα τα ήξερε ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου, ο οποίος ως γνωστόν έχει θητεύσει στο υπουργείο Παιδείας.
Αποκαλυπτικό ήταν παλαιότερο σχετικό «παραπολιτικό» που είχε ένθετο του "Βήματος":« Ο πρόεδρος είχε ανέκαθεν σε μεγάλη εκτίμηση τη Θάλεια. Στο υπουργείο Παιδείας θυμούνται ακόμη πως ξεπεράστηκαν κάποια ....γραφειοκρατικά εμπόδια για να ανοίξει ο δρόμος της προς μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα».

Αυτόματα το ερώτημα που προβάλλει και ζητάει απάντηση είναι ποια ήταν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετώπιζε η κυρία Θάλεια και πώς ξεπεράστηκαν; Έχουν σχέση με την ... διασταλτική ερμηνεία ;

Κι ένα δεύτερο ερώτημα; Τι θυμούνται στο υπουργείο Παιδείας; Έχει σχέση με τις απόψεις της κ. Δραγώνα περί εθνοκεντρισμού , πολυπολιτισμικότητας, εθνικής ταυτότητας κλπ;

Η κυρία Δραγώνα βλέπετε είναι «μέλος» της ομάδας των καθηγητών όπως π.χ. η κα Ρεπούση, Φραγκουδάκη, Α. Λιάκος, και ...Σια , που με την σεχταριστική μεταπρατική επιστήμη τους (!) επιδιώκουν σήμερα να μας πείσουν ότι το νέο κράτος του 1830 δημιούργησε εκ του μηδενός το ....ελληνικό έθνος!!!

Η ύπαρξη τέτοιων «ομάδων» αποτελεί μνημείο των μεθόδων αποσάθρωσης της εθνικής αρχής, όπως αυτές υπό τον όρο «soft power» των ΗΠΑ περιγράφονται διεξοδικά από τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο.

Το βιβλίο της κυρίας Δραγώνα που έχει τίτλο «Τι είν΄ η Πατρίδα μας;» και υπότιτλο «Ο Εθνοκεντρισμός στην Εκπαίδευση»,προδίδει τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε: Θέλει να πείσει τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στην στοιχειώδη και στην μέση εκπαίδευση ότι ο Εθνοκεντρισμός (το να επιμένουμε δηλαδή πως είμαστε Έλληνες και να υπερηφανευόμαστε γι΄ αυτό) ισοδυναμεί με ...Ρατσισμό! (κάποια στιγμή θα κάνω αναλυτική αναφορά σ` αυτό το βιβλίο ,όπως και στα υπόλοιπα συγγράμματα της κ. Δραγώνα για να ....καταλάβετε πολλά! ....Πάρα πολλά!).

Προς το παρόν ας αναλογιστούμε πόσο δίκιο ή άδικο είχε ο Ίων Δραγούμης όταν παρατηρούσε («Όσοι Ζωντανοί»σελ. 100) ότι «οι αρχηγοί του έθνους είναι πολλές φορές οι μεγαλύτεροι μισέλληνες και εχθροί του» !!