11 Νοε 2009

Οι "Κατίνες" της ΝΔ και τα τηλεοπτικά μαλλιοτραβήγματά τους


Γαλάζιες Κατίνες στα κανάλια
(Αναδημοσίευση από το blog του εξαιρετικού πολιτικού περιοδικού "Τα Πράγματα" που κυκλοφορεί κάθε μήνα στα περίπτερα)

Δεν μας έφταναν τα μεσημεριανά (που αρχίζουν από νωρίς…) σκουπίδια της τηλεόρασης, εσχάτως μας προέκυψε νέα γενιά Κατίνων από τα δυο στρατόπεδα της Νέας Δημοκρατίας. Διευκρινίζω εδώ ότι δεν έχω τίποτα με το συγκεκριμένο όνομα (έχω και πολύ δικό μου πρόσωπο που το βάπτισαν έτσι), κι εδώ το χρησιμοποιώ με το συμβολισμό του κουτσομπολιού, όπως το έχει κατοχυρώσει η σύγχρονη χρήση της ελληνικής.

Νέες Κατίνες στα κανάλια, λοιπόν. Πολιτικές. Αρσενικές και θηλυκές. Που ξεκατινιάζονται κάθε μέρα και περισσότερο. Χωρίς τελειωμό του κακού η σκάλα για τους εκλεκτούς -ή και μαυρισμένους- των πρόσφατων εκλογών. Ξεκατινιάζονται, αλλά για να κρατούν τα προσχήματα ενώπιον των (αφελών, όπως αφελώς πιστεύουν) ψηφοφόρων τους, αποκαλούν τους “άλλους” με το αγαπησιάρικο “μου”. Γιώργο μου δεν έχεις δίκιο. Τι είναι αυτά που λές Μάκη μου. Μα τα πιστεύεις αυτά Πάνο μου; Ασε βρε Κατερίνα μου…. και τα τοιαύτα.

Μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα που ατυχώς έχει εκλέξει αυτή η κοινωνία, τώρα ή στο παρελθόν. Χωρίς το παραμικρό ψύγμα πρωτογενούς πολιτικού λόγου. Που αναμασούν, άλλοτε περίτεχνα κι άλλοτε αμάσητα, τα επιχειρήματα που έχει πει η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Αντώνης Σαμαράς. Αν άκουσες τους δυο μονομάχους στο Συνέδριο, αν συνέβη να διαβάσεις τις ομιλίες τους, αν με κάποιο τρόπο ενημερώθηκες για τα όσα προτείνουν, μόνο ασυγκράτητο γέλιο, ή αληθινή μελαγχολία μπορούν να σου προκαλέσουν οι γαλάζιες Κατίνες των καναλιών. Κανένα νέο επιχείρημα. Καμία δυνατότητα να μιλήσουν για το ουσιώδες. Αναλίσκονται μόνο στο αν “πρέπει πρώτα να κερδίσουμε τους δεδομένους ψηφοφόρους μας” (οι Κατίνες του Σαμαρά) ή “να επιδιώξουμε να κερδίσουμε τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους” (οι Κατίνες της Μπακογιάννη). Και με το θλιβερό αυτό θέαμα, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τους χάνουν και τους δυο. Με την εικόνα περιοδεύοντος ερασιτεχνικού θιάσου που δίνουν από τα κανάλια, στην πραγματικότητα οι Κατίνες της Μπακογιάννη δουλεύουν για το Σαμαρά κι οι Κατίνες του Σαμαρά για την Μπακογιάννη.

Νομίζετε ότι αν το παρόν κείμενο διαβαστεί από πολλούς και φτάσει στα δυο επιτελεία, θα τραβήξει κανείς το αυτί των ποικιλώνυμων Κατίνων που αλωνίζουν τα κανάλια; Όχι βέβαια, μην αυταπατάσθε. Πριν από δυο χρόνια το ίδιο έκαναν οι αντίστοιχες πράσινες Κατίνες πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Νοέμβριο του 2007, όπου επανεξελέγη ο Παπανδρέου. Οι περισσότερες από τις Κατίνες που τότε ξεκαντινιάζονταν στα κανάλια, εξελέγησαν βουλευτές φέτος τον Οκτώβριο. Αλλά κανείς τους δεν μπήκε στην Κυβέρνηση. Ούτε ένας. Ίσως αυτό το ξέρουν καλύτερα από μένα η Ντόρα Μπακογιάννη κι ο Αντώνης Σαμαράς, που αφήνουν τις εκατέρωθεν αρσενικές και θηλυκές Κατίνες να γελοιοποιούνται στα κανάλια, για να μπορούν ευκολότερα να απαλλαγούν από αυτές μετά τις 29 Νοεμβρίου.

Φαντάζομαι τον Καραμανλή στο καθιστικό του στη Ραφήνα να βλέπει τις νέες Κατίνες της τηλεόρασης, κρατώντας ένα ουίσκι στο ένα χέρι και μια χούφτα ξηρούς καρπούς στο άλλο, και να ξεκαρδίζεται στα γέλια. Μάλλον να κλαίει θα έπρεπε. Δικά του δημιουργήματα είναι και οι μεν και οι δε.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: