1 Δεκ 2009

Το ποτάμι των 800.000 ανθρώπων, δεν συγχωρεί προσωπικές στρατηγικές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η νέα εποχή ξεκίνησε για την Ν. Δ. Οι πρώτες γραμμές της καινούριας σελίδας μου φαίνονται εξαιρετικά καλογραμμένες, τόσο σε σχέση με τον νέο ηγέτη της παράταξης, όσο και με τον συμβολισμό που, ο Αντώνης Σαμαράς, κουβαλάει.
Το ζήτημα με το οποίο θέλω να καταπιαστώ είναι άλλο και νομίζω πως αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Όλοι όσοι στηρίξαμε την κούρσα του νέου προέδρου της Ν. Δ. μη έχοντας θεσμικό ρόλο, μέσω των γραπτών μας, το κάναμε σε μια συγκεκριμένη λογική. Είχαμε ως γνώμονα από την μια την ιδεολογική και πολιτική ταύτιση με τον πυρήνα των ιδεών του Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη πήγαμε κόντρα στους ψευδομονόδρομους του δήθεν αυτονόητου και της οικογενειοκρατείας. Θέλω απλά να ξέρω πως διάβολο "διάβασαν" την συγκυρία, βουλευτές, δήμαρχοι και νομάρχες οι οποίοι ευρισκόμενοι σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από το όνομα της κ. Μπακογιάννη.
Ποιος ξέρει γιατί; Ίσως για να εξασφαλίσουν την δική τους "θεσούλα" μέσω της ετσιθελικής επιβολής μιας παραδοσιακά μειοψηφικής τάσης όχι μόνο στην Ν. Δ. αλλά και στους κόλπους της Ελληνικής κοινωνίας. Ίσως πάλι δεν μπορούν να "διαβάσουν" την κοινωνία.
Αυτά τα στελέχη χωρούν αναμφίβολα στην Ν. Δ. Κανείς δεν περισσεύει. Αρκεί να καταλάβουν, γρήγορα, πως ένα ποτάμι 800 χιλιάδων ανθρώπων δεν συγχωρεί προσωπικές στρατηγικές. Αυτοί που, παρόλα αυτά, θα επιμείνουν σε αυτές, απλώς θα περιθωριοποιηθούν από την ίδια την κοινωνία. Και αυτό θα είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη όσο κι αν κουβαλούν την ετικέτα του "κορυφαίου"...

Θετικά σχόλια για τις πρώτες επιλογές Σαμαρά σε επίπεδο συνεργατών

Θετικά χαρακτηριστικά έχουν οι πρώτοι διορισμοί συνεργατών στο κόμμα που επέλεξε να κάνει ο κος. Αντώνης Σαμαράς.

Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου Προέδρου διόρισε τον πανεπιστημιακό καθηγητή κο. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, επιστημονικό υπεύθυνο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο κος. Αρβανιτόπουλος, έχει διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στα πανεπιστημιακά έδρανα, έχει διαχειριστεί ικανοποιητικά το ΙΔΚΚ, είναι κατά γενική παραδοχή ένα πιστό στέλεχος της καραμανλικής φρουράς που έφερε σε πέρας δύσκολες αποστολές, χωρίς να εγείρει ποτέ απαιτήσεις ή προαπαιτούμενα και πάνω απ' όλα είναι ένας εξαιρετικά σεμνός άνθρωπος. Θεωρείται από τους αδικημένους του συστήματος, διότι ουδέποτε βρέθηκε για εκείνον μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ή στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αλλά τώρα δικαιώνεται για την υπομονή και την επιμονή του.

Ο κος. Αρβανιτόπουλος αντικαθιστά τον κο. Κώστα Σταϊκούρα, πιστό συνεργάτη επί σειρά ετών του κου. Κώστα Καραμανλή, που μάλλον τερματίζει την πορεία του ως διοικητικός παράγων στη ΝΔ, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι παραδίδει τη σκυτάλη στον γιο του, κο. Χρήστο Σταϊκούρα, βουλευτή Φθιώτιδας, ο οποίος και αναμένεται να αξιοποιηθεί από τον κο. Σαμαρά σε κάποια εξαιρετικά σημαντική θέση. Πιθανότερες, εκείνες του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, ή του Τομεάρχη Οικονομίας, στη μορφή σκιώδους υπουργού. Ο γιος Σταϊκούρας θεωρείται επιστημονικά καταρτισμένος σε θέματα Οικονομίας και σε αυτό τον τομέα, εκπροσωπεί το κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποσπώντας τα πλέον κολακευτικά σχόλια για την παρουσία του.

Στη θέση του Γενικού Διευθυντή του κόμματος, ο κος. Σαμαράς διατήρησε τον κο. Μενέλαο Δασκαλάκη, στέλεχος του σκληρού καραμανλικού πυρήνα επίσης, που διαδέχτηκε στη συγκεκριμένη θέση τον κο. Κώστα Σημαιοφορίδη. Ο κος. Δασκαλάκης δεν βρίσκεται πολλά χρόνια στην κορυφή της κεντρικής διοικητικής διαχείρισης και του αναγνωρίζονται ως προσόντα η πρακτικότητα, η μεθοδικότητα και η αποτελεσματικότητά του, στην εφαρμογή ακόμη και του πιο δύσκολου σχεδιασμού. Επιπλέον, έχει άποψη και λόγο και στο κομμάτι της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης. Θεωρείται άνθρωπος εχέμυθος και χαμηλών τόνων για κάποιους και του παρασκηνίου για άλλους, χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως αρνητικό για τις ανάγκες ενός κόμματος. Στην εκλογή προέδρου ετάχθη υπέρ του κου. Σαμαρά, όπως αποκάλυψε και τη νύχτα της δημοσιοποίησης των επίσημων αποτελεσμάτων ο δημοσιογράφος κος. Παύλος Τσίμας.

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, διορίστηκε ο κος. Θοδωρής Δραβίλλας. Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος του ΕΜΠ, ο κος. Δραβίλλας διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθώς και Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού στις κυβερνήσεις του κου. Καραμανλή. Στο ΥΠΠΟ, συνεργάστηκε στενά με τον κο. Σαμαρά ως υπουργό και θεωρείται άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του κου. Γιάννη Τουσιάκη, που διορίζεται κάποιος στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή.

Εύστοχες οι πρώτες τοποθετήσεις συνεργατών και καλό ξεκίνημα για τον κο. Σαμαρά.

Δύο οι πιθανές ερμηνείες του παρατσουκλιού, αλλά μία η επικρατέστερη

Με αφορμή τη φημολογία για την εντελώς λάθος, έως εξαιρετικά επιζήμια, επικοινωνιακή συμβουλή που επέφερε το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό κάζο και τους ηθικούς αυτουργούς, κάποιος "ψείρας" φίλος και αναγνώστης, του οποίου μάλλον δεν του έχει ξεφύγει τίποτα απ' όσα γράφουμε, έσπευσε να μας θυμίσει την ιστορία του Panos-Τhe-Penis (κάνετε κλικ), που είχαμε δημοσιεύσει στις 2/11/2009, ένα μήνα πριν δηλαδή. Απορία του δε, είναι πως ερμηνεύεται, ή εξηγείτε το παρατσούκλι Penis...
Χμ, εδώ αγαπητέ, χρειάζεται να έχετε εντρυφήσει στην αμερικανική αργκώ. Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι η έκφραση αποδίδει δύο μεταφορικές έννοιες, του "χοντροκέφαλου", ή του "καθάρματος". Δεδομένου όμως, ότι είναι σύνηθης η έκφραση Penis-head (ή αλλιώς Dick-head) για τους "χοντροκέφαλους" υποθέτουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συμμαθητές ήθελαν να πουν για τον Panos, απλά ότι δεν ήταν και κανένας genious. Εξάλλου, εάν ήθελαν να του αποδώσουν την ιδιότητα του -μικρού έστω- "καθάρματος", η έκφραση που θα χρησιμοποιούσαν θα ήταν ενδεχομένως η Panos-The-Prick. Δεν ξέρουμε αν σας καλύψαμε...

Πως να αντιμετωπίσετε όσους καβαντζώνουν θέσεις πάρκινγκ στο δρόμο

Κατ' εξαίρεση γι' αυτό το blog, δεν θα γράψουμε για πολιτικό ζήτημα, αλλά πάντως, είναι ζήτημα. Ζήτημα καθημερινότητας και κυρίως, ζήτημα πολιτισμού. Και επειδή, πλέον είναι απαραίτητος ο πολιτισμός στις μεταξύ μας σχέσεις, όπως μας διδάσκουν και οι επικεφαλής της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρέπει να ευαισθητοποιείστε και να αντιδράτε.
Την ιδέα την πήραμε από μία ανάρτηση αναγνώστη στο troktiko (κάνετε κλικ να την δείτε). Αφορά στην απόγνωσή του, γύρω από το πως είναι δυνατό να αντιμετωπίσει διάφορους "εξυπνάκηδες" κατοίκους και καταστηματάρχες της γειτονιάς του, οι οποίοι ως άρχοντες και κυρίαρχοι πάνω σε δημόσιους χώρους, βάζουν καρεκλίτσες, σίδερα, κουβάδες, τενεκέδες, τελάρα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, προκειμένου να καταλάβουν για λογαριασμό δικό τους ή κάποιου άλλου δικού τους προσώπου, μία θέση στάθμευσης, την οποία εσείς στερείστε φυσικά. Πρόκειται για μία μάστιγα, όπως και οι ίδιοι αντιλαμβάνεστε καθημερινά.

Είναι απλό. Ο ένας τρόπος, είναι να κάνετε καταγγελία στο "100" για να έρθει στον τόπο της αυθαιρεσίας, να μετακινήσει το αντικείμενο και να αναζητήσει το δράστη, χωρίς εσείς να εμφανίζεστε πουθενά στην ιστορία.

Ο άλλος τρόπος, τον οποίο, εμείς προτιμούμε, είναι να βρείτε το δράστη, να του ζητήσετε να μετακινήσει οικειοθελώς το αντικείμενο για να σταθμεύσετε, όπως άλλωστε δικαιούστε και αν εισπράξετε άρνηση, εκνευρισμό, ή προειδοποίηση του τύπου "εγώ θα το βγάλω το αντικείμενο, αλλά αν πάθει κάτι το αμάξι σου, μετά εγώ δεν θα φταίω", να καλέσετε το "100", να κάνετε καταγγελία και να ζητήσετε να καταγράψουν οι αστυνομικοί και φραστικό επεισόδιο εμπεριέχον προειδοποιήσεις σαν την προηγούμενη.

Αποτέλεσμα; Θα παρκάρετε, όπως δικαιούστε. Το αυτοκίνητό σας θα είναι ασφαλές από φθορές, διότι εφόσον υπάρχει σχετική καταγγελία, ο άλλος θα μείνει σκοπιά να σας το φυλάει, μη τυχόν και συμβεί καμιά στραβή. Θα υποχρεωθεί να καταβάλλει πρόστιμο 400 ευρώ, όπως προβλέπει ο ΚΟΚ. Θα βάλει μυαλό και δεν θα ξανακάνει τα ίδια σε σας, ή σε άλλους συμπολίτες.

Χρειάζεται χρόνο. Αλλά είναι γεγονός πως το νομικό πλαίσιο προστασίας των καθημερινών μας δικαιωμάτων υφίσταται, αλλά εναπόκειται σε μας τους ίδιους να το υπερασπιζόμαστε και να επιβάλλουμε την εφαρμογή του. Γενικά πάντως να γνωρίζετε, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να καλείτε πάντοτε την Άμεσο Δράση. Ακόμη και αν καθυστερήσει λίγο να φτάσει το περιπολικό, τα παιδιά που θα έρθουν θα είναι ευγενέστατα και 99,99% θα βρείτε απολύτως το δίκιο σας.

Ένα πολιτικό μήνυμα του Poleatics αναφορικά με τις προθέσεις Παπανδρέου


Σκέψεις του Γ. Πρετεντέρη για την ιδεολογική ανάλυση του αποτελέσματος

"Η βαθιά Δεξιά"

Αναδημοσίευση
από τη στήλη "Εμπιστευτικά"
του ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ
στην εφημερίδα "Το Βήμα"

Αν κάτι προέκυψε από την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ είναι ότι επιτέλους αποκτήσαμε Δεξιά. Ως τώρα, να το υπενθυμίσω, είχαμε μια Κεντροδεξιά, έναν «μεσαίο χώρο», μια «φιλελεύθερη παράταξη», μια «Δεξιά της Δεξιάς» αλλά Δεξιά γιοκ. Ημασταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης που την είχε εξαφανίσει.

Ε, λοιπόν, η Δεξιά πήρε την εκδίκησή της. Αυτή η «βαθιά Δεξιά» που στριμώχθηκε κατά δεκάδες χιλιάδες σε κάλπες και εκλογικά τμήματα για να εκλέξει τον αρχηγό της. Μια «βαθιά Δεξιά» όπως όλες οι Δεξιές που σέβονται το όνομά τους: συντηρητική και εθνικόφρων, λαϊκή και φοβική, υποκριτική και ηθικολόγα.

Μια Δεξιά από τα παλιά. Ομολογώ ότι είχα χρόνια να ακούσω να χειροκροτούν τον... Ευάγγελο Αβέρωφ (!) ή να συγκινούνται με δηλώσεις περί «καθαρότητος της παρατάξεως» - από διάφορα «μιάσματα», υποθέτω... Μύρισε ΕΡΕ. Ακροατήρια, συμβολισμοί και ρητορικές που νομίζαμε ότι είχαν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου ξαναβγήκαν στο μπαλκόνι. Ε, λοιπόν, δεν είχαν χαθεί. Ακριβώς όπως ο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς», η Δεξιά ξεμαρμάρωσε από μια κυβερνητική χρεοκοπία και από μια εκλογική ήττα, ας ελπίσουμε να μην ξεμαρμαρώσει μαζί της και κανένας πραγματικός άναξ! Και ξυπνώντας χρέωσε την ντροπή της ήττας σε όποιον θεώρησε ότι συμμετείχε περισσότερο στη χρεοκοπία. Οι χθεσινοί ψηφοφόροι του Καραμανλή καταψήφισαν τα τζάκια και την οικογενειοκρατία, άπαιχτο...

Όπως με το ΠαΣοΚ του 2007, τις εσωκομματικές διαδικασίες κρίνει το σκληρό παραταξιακό ακροατήριο. Σε αυτό το επίπεδο δεν νομίζω ότι η εκλογή Σαμαρά αποτελεί έκπληξηυποψιάζομαι πως, αν δεν υπήρχε ο Σαμαράς, θα ψήφιζαν με το ίδιο πάθος Παναγιωτόπουλο ή Μιχαλολιάκο... Εκπληξη δεν είναι ούτε καν η αξιολογότατη επίδοση του Ψωμιάδη. Εκπληξη αποτελεί μόνο η εκστρατεία της Μπακογιάννη: επέμενε μέχρι τελευταίας στιγμής να απευθύνεται σε κάποιους άλλους.

Στο ΠαΣοΚ τρίβουν τα χέρια τους. Θεωρητικά μια πραγματική Δεξιά είναι ο καλύτερος αντίπαλος που μπορείς να τους δωρίσεις. Οικειοποιούνται το Κέντρο και τον «μεσαίο χώρο», ολόκληρη τη μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική προοπτική, ενώ ενεργοποιούν και όλα τα αντιδεξιά ανακλαστικά που υπάρχουν στο DΝΑ της δημοκρατικής παράταξης. Μια και τον θυμηθήκαμε, δεν νομίζω ότι το ΠαΣοΚ είχε ποτέ ευκολότερο αντίπαλο από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Αλλά ας μετριάσουν τους πανηγυρισμούς: αν ο Σαμαράς κάνει πράξη τη λαϊκή και ακομπλεξάριστη Δεξιά που υποσχέθηκε, μπορεί να βρει ακροατήριο στο ΠαΣοΚ ευκολότερα απ΄ όσο νομίζουν ορισμένοι. Διότι ούτε το «λαϊκό» ούτε το «δεξιό» έχουν συγκεκριμένο χρώμα.

Παράθεση μίας σειράς γεγονότων, σκέτων, χωρίς κανένα σχόλιο δικό μας


Θα σας παραθέσουμε μία σειρά γεγονότων. Αληθινών. Αδιαμφισβήτητων. Όποιος βρει έναν «κόκκο» ανακρίβειας να μας το πει. Δεν κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο. Αποποιούμαστε το δικαίωμά μας να σχολιάσουμε. Μόνο μία σειρά γεγονότων. Τίποτα άλλο. Πάμε…

- To Veto είναι η κυριακάτικη εφημερίδα του κου. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

- Το Veto, στην κορύφωση της προεκλογικής φάσης για ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στις 15/11, δημοσίευσε στο ένθετο περιοδικό του Vetomag, ένα δημοσίευμα για την κα. Ντόρα Μπακογιάννη, το οποίο βλέπετε στη φωτογραφία. Αν δεν το θυμάστε, ως προς το περιεχόμενό του, κάνετε κλικ πάνω του, ανοίξτε το και διαβάστε το προσεκτικά. Δεν το χαρακτηρίζουμε. Απλά, σπανίως δημοσιεύεται τέτοιο κείμενο για γυναίκα -έστω πολιτικό. Δεν αποτελεί κρίση αυτό. Γεγονός είναι.

- Η κα. Μπακογιάννη προέβη στην ακόλουθη δήλωση την επόμενη μέρα:
«Στην πολιτική μου πορεία έχω υποστεί κάθε είδους επιθέσεις. Σήμερα όμως η χυδαιότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Προφανώς μη βρίσκοντας πολιτικά επιχειρήματα, επιτίθενται άνανδρα στη γυναικεία μου υπόσταση, στην προσωπική μου ζωή, στη σχέση μου με τα παιδιά μου.
Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο ενάντια σε μένα. Προσβάλει κάθε γυναίκα, κάθε μητέρα, κάθε εργαζόμενη.
Γι' αυτό προσφεύγω στη Δικαιοσύνη και στην ΕΣΗΕΑ προκειμένου να προστατεύσω την οικογένειά μου. Θέλω να ξέρουν όμως ότι δεν με φοβίζουν.Πρέπει να ντρέπονται οι αυτουργοί αυτών των επιθέσεων, φυσικοί και ηθικοί, αλλά και όσοι επιχαίρουν με αυτές.Καλώ όλες τις νέες και τους νέους, όλες τις γυναίκες, όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις αθλιότητες. Τους καλώ με τη συμμετοχή τους να δώσουν μια ηχηρή απάντηση. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει».

- Τις μέρες που ακολούθησαν, η κα. Μπακογιάννη προσέφυγε στην ΕΣΗΕΑ, υπέβαλλε αγωγή κατά του κου. Τριανταφυλλόπουλου και των άλλων εκδοτών και κάλεσε τον κο. Σαμαρά να «καταδικάσει αυτές τις αθλιότητες».

- Προχθές Κυριακή, ο κος. Σαμαράς κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές με σαρωτική διαφορά και η κα. Μπακογιάννη του αναγνώρισε τη νίκη πριν την άθροιση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων.

- Σήμερα, Τρίτη, στις 12.00 το μεσημέρι, ο κος. Σαμαράς θα δεχτεί την ηττημένη των εκλογών, στο πρώτο προγραμματισμένο τους ραντεβού.

- Ενδιάμεσα, χθες, βράδυ Δευτέρας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο κος. Σαμαράς επέλεξε να παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη ως νεοεκλεγείς πρόεδρος, στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του κου. Τριανταφυλλόπουλου.

Αυτά. Χωρίς σχόλια. Χωρίς καν να bold-άρουμε οτιδήποτε. Καλό ύπνο φίλες/οι. Τα λέμε και αύριο, Θεού θέλοντος.