15 Νοε 2009

Αν την στηρίξει, δικαιούται να του κάνει ως μήνυση για δυσφήμηση

Δε θα μπορούσε να προκύψει χειρότερη εξέλιξη για την εκστρατεία της κας. Ντόρας Μπακογιάννη σε αυτή τη φάση της (αλλά και γενικότερα), από το να έβγαινε δημοσίως ο κος. Γιώργος Σουφλιάς και να ελάμβανε θέση υπέρ της υποψηφιότητάς της.

Μπορεί ο κος. Σουφλιάς, μέσα στη δίνη του εγωκεντρισμού που τον διακρίνει, να πιστεύει πως θεωρείται Νέστωρ της παράταξης και ότι ο λόγος του έχει πέραση.
Μπορεί να πιστεύει πως η βάση του κόμματος αποτελείται από αφελείς ή επιλήσμονες και ότι τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ αγνοούν ή έχουν ξεχάσει πόσα και ποια προβλήματα προκάλεσε στην κυβέρνηση του κου. Καραμανλή, από την ημέρα που ορκίστηκε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μέχρι και την ημέρα που κατόρθωσε να πείσει τον τέως πρωθυπουργό να βγει δημόσια και να αναγγείλλει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Τέλος, είναι πιθανό ότι εφόσον κατάφερε να λάβει την εκδίκησή του έναντι του κου. Καραμανλή για τη δεινή ήττα που γνώρισε το 1997 και τη διαγραφή που εισέπραξε ένα χρόνο μετά, οδηγώντας τον με τις συμβουλές του στην ταπείνωση της 4ης Οκτωβρίου, να επιδιώκει τώρα να εκτονώσει και τα τελευταία αποθέματα μνησικακίας, εκδικούμενος και την οικογένεια Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, θα συμβουλεύαμε την κα. Μπακογιάννη να τον προειδοποιήσει ότι αν διανοηθεί να βγει δημοσίως και να της παράσχει στήριξη, θα δικαιούται και εκείνη ως και να του υποβάλλει μήνυση για δυσφήμηση. Δεν είναι και λίγο να σε προτείνει κάποιος που αποτελεί "κόκκινο πανί" σε τέτοιο βαθμό!

Η επιλογή Άρη και ποιες παράμετροι ενδέχεται να την καθορίσουν

Κάποιος που το λέει η ψυχή του να πάει για αρχηγός, δεν το "λιβανίζει" μέχρι και το μεσημέρι της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής υποψηφιοτήτων. Ούτε και παρουσιάζει αντί για πλατφόρμα ιδεολογικών αρχών και πολιτικών θέσεων, ένα γενικόλογο οργανωτικό περίγραμμα είκοσι σημείων. Απογοητεύοντας όλους όσους αναζητούσαν εναγωνίως μία υποψηφιότητα, ανταγωνιστική ως προς εκείνες των κκ. Μπακογιάννη και Σαμαρά και εναλλακτική ως προς το ύφος, τη γλώσσα, το επιχείρημα και την προοπτική της, ο κος. Σπηλιωτόπουλος δεν έκανε το μεγάλο βήμα τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη Νέα Δημοκρατία.

Και τώρα; Ποιος είναι ο ρόλος που του αναλογεί στις εξελίξεις; Προφανώς, ο ρόλος του ανθρώπου που νιώθει πως διαθέτει το ειδικό πολιτικό βάρος, προκειμένου να διαπραγματευτεί προς τα που θα προσφέρει την πολιτική στήριξή του. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η ιστορία των συμμαχιών στη μάχη για την προεδρία, είναι μία ιστορία συναλλαγών και ανταλλαγμάτων. Κάπως έτσι ο κεντρώος κος. Αβραμόπουλος, που ισχυριζόταν ότι η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ευρύτερες συμμαχίες και δεσμευόταν από την τηλεόραση ότι δεν θα έπαιρνε θέση στο θέμα της εκλογής, κατέληξε να ταχθεί ανοικτά υπέρ ενός δεξιού υποψηφίου που έχει ως προτεραιότητα να περιχαρακώσει τον δεξιό κομματικό πυρήνα.

Διαθέτει ο κος. Σπηλιωτόπουλος το ειδικό βάρος όμως; Κάνοντας πίσω στην υπόθεση της υποβολής υποψηφιοτήτων, όχι. Θεωρείται απλά, ένα, από τα πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος αν και η πρωτιά του στη Β' Αθηνών στις τελευταίες εκλογές, εκτιμάται ως ένα στοιχείο ενισχυτικό του πολιτικού του κύρους.
Και αν επιλέξει υποψήφιο, με βάση ποια κριτήρια θα το πράξει;
Ιδεολογικά, θα λέγαμε ότι πιο πολύ συγκλίνει προς το κεντρώο προφίλ της κας. Μπακογιάννη, παρά το δεξιό του κου. Σαμαρά. Εξάλλου, ήταν από τους βασικούς "παίκτες" στο εγχείρημα του ανοίγματος προς τους ψηφοφόρους του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Επιπλέον, στον κύκλο των εκλεκτών γύρω από τον κο. Σαμαρά, που έχουν σιγουρέψει θέσεις και προνόμια, επικρατεί ήδη συνωστισμός: Αβραμόπουλος για αντιπρόεδρος, Παναγιωτόπουλος για γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής, Λυκουρέντζος για γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Μαρκόπουλος ή Χρ. Σταϊκούραςγια γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού (ή το αντίστροφο) είναι κάποια από τα σενάρια που συζητούνται, ενώ υπάρχουν και άλλα μη κοινοβουλευτικά -αυτή τη στιγμή- στελέχη όπως οι κκ. Γεροντόπουλος, Παπακώστα, Βερναδάκης, Λειβαδάς, Ζωντανός, Αναγνωστάκος, Μπέσης, και πρόσωπα από το κύκλο των διαχρονικών συνεργατών του όπως οι κκ. Μπούρας και Λαζαρίδης, οι οποίοι ενδέχεται να νιώθουντο ενδιαφέρον, ή να έχουν λάβει ακόμη και τη δέσμευση για την ανάληψη κάποιων σημαντικών κομματικών ρόλων μετεκλογικά. Είναι αμφίβολο, εάν σε αυτό το συνωστισμό, υπάρχει χώρος για τις πληθωρικές φιλοδοξίες του κου. Σπηλιωτόπουλου, ενώ η κα. Μπακογιάννη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από το δικό της στρατόπεδο, δεν έχει αναλάβει ακόμη παρόμοιες δεσμεύσεις και κρατά το παιχνίδι των θέσεων και των αξιωμάτων για την επόμενη μέρα, ανοικτό, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι στελέχη όπως οι κκ. Χατζηδάκης, Μαν. Κεφαλογιάννης, Κεδίκογλου, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Μπεκίρης, Σκυλακάκης κ.α. θα τύχουν σημαντικής αξιοποίησης.
Επομένως και στην υπόθεση της μετεκλογικής αξιοποίησής του, τα συμφέροντα του κου. Σπηλιωτόπουλου μοιάζουν να ταυτίζονται με την προοπτική επικράτησης της κας. Μπακογιάννη, εκτός και αν μπορούν να θεωρηθούν ρεαλιστικά στην έκβασή τους, πέρα από προχωρημένα στη σύλληψή τους, σενάρια όπως εκείνο με βάση το οποίο ο κος. Σπηλιωτόπουλος θα μπορούσε να είναι ο εκλεκτός του κου. Σαμαρά για υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων του χρόνου τον Οκτώβριο, όπως ισχυρίζεται το pressonair.

Βέβαια, υπάρχει και ένα ακατανίκητο δέλεαρ για τον κο. Σπηλιωτόπουλο για να στραφεί υπέρ τής υποψηφιότητας του Μεσσήνιου πολιτικού και αυτό, δεν αφορά στο προβάδισμα που έχει αποκτήσει ο τελευταίος στις δημοσκοπήσεις.
Ποιο είναι αυτό;
Αν εκλεγεί η κα. Μπακογιάννη, θα θωρακίσει την προεδρία της με περαιτέρω ενίσχυση του μηχανισμού της σε στελέχη και ακόμη και σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας για τη ΝΔ, ίσως θα είναι δύσκολο να εκπέσει του αξιώματός της σε κάποια διαδικασία ψηφοφορίας, ή να αποχωρήσει οικειοθελώς. Αντιθέτως, ο κος. Σαμαράς θεωρείται από ρεαλιστική σκοπιά όχι μόνο ως ο πιθανότερος να υποστεί εκλογική ήττα στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, αλλά και ως "αναλώσιμος" στην ηγεσία, όπως είχε συμβεί με τον πολιτικό του Μέντορα, αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ. Δεδομένου μάλιστα ότι στην παρούσα μάχη διαδοχής ο κος. Αβραμόπουλος ζυγίστηκε, μετρήθηκε και βρέθηκε -για μία ακόμη φορά- λιποβαρής πολιτικά, ο κος. Σπηλιωτόπουλος μπορεί να επενδύσει στην ισχυρή πιθανότητα να είναι ο απολύτος πρωταγωνιστής στην υπόθεση εκλογής του επόμενου προέδρου.

Όλα αυτά βεβαίως, είναι παιχνίδια μακροχρόνιων εσωκομματικών στρατηγικών, τα οποία, μπορεί να ακούγονται υποθετικά τώρα, μπορεί όμως να αποδειχθούν αληθινά σε μία μεταγενέστερη φάση. Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιλογή του Άρη, όποια και αν είναι, αναμένεται να προκαλέσει νέο πόλεμο εντυπώσεων και αντιδράσεων.

Ακατανόητα κριτήρια έως και στη διανομή υπηρεσιακών κινητών

Ενδιαφέρον δεν έχει τόσο πολύ η είδηση ότι ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας κος. Μενέλαος Δασκαλάκης κοιτάζει να κόψει όπως-όπως τα υπηρεσιακά κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να εξοικονομήσει, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, έστω και λίγα ευρώ, μετά την οικονομική καθίζηση που υπέστη το κόμμα με την πολυδάπανη επικοινωνιακή καμπάνια του στις τελευταίες εκλογές.
Ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε ποιοι είχαν λάβει το προνόμιο να διατηρούν υπηρεσιακά κινητά. Επειδή, αυτή η λίστα δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, θα το ψάξουμε και θα σας ενημερώσουμε. Πρόσθετο κίνητρο για να "σκαλίσουμε" τα πράγματα λίγο προς αυτή την κατεύθυνση, μας δίνει το γεγονός ότι έχει τύχει να μάθουμε ποιοι, όχι μόνο δεν είχαν λάβει ποτέ υπηρεσιακά κινητά, αλλά αντιθέτως, αν και παντελώς άμισθοι, έβαζαν χρήμα (το οποίο δεν διέθεταν σε αφθονία μάλιστα) από τις τσέπες τους, προκειμένου να πληρώνουν αναρίθμητες υπηρεσιακές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν λόγω των απαιτήσεων που απέρρεαν από τα κομματικά τους καθήκοντα.

Σε αντικατάσταση Μίχα στις εκλογές 2010, αναφέρονται φήμες

Τα χαμόγελα που ανταλλάσσουν στη φωτογραφία οι κκ. Γιάννης Μίχας και Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει να είναι πολύ παλιά. Και αν δεν είναι παλιά, είναι σίγουρα πολύ προσποιητά.
Γιατί;
Απλά, κυκλοφορούν φήμες ότι εντείνονται οι φωνές στο ΠαΣοΚ για να αντικατασταθεί ο νομάρχης Πειραιά, κος. Γιάννης Μίχας, με ένα νέο υποψήφιο στις εκλογές του 2010, που θα δίνει άλλο χαρακτήρα και άλλο ύφος στην πολιτική μάχη για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το μεγάλο λιμάνι. Υπάρχουν αρκετοί δορυφόροι του συστήματος εξουσίας εντός της κυβέρνησης και του κόμματος, που εκτιμούν ότι ο κος. Μίχας δεν ταιριάζει με τα νέα ήθη και τις νέες συμπεριφορές που προάγει ο κος. Παπανδρέου. Επικαλούνται μάλιστα ως πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα του "πόσο ασύμβατα είναι ο παλιός Μίχας και το Νέο ΠαΣοΚ" τη στάση του νομάρχη στην απεργία του ΟΛΠ, η οποία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ήταν μάλλον παραινετική, παρά αποτρεπτική, προς την πλευρά των λιμενεργατών.

Βέβαια, τα πράγματα, κάθε άλλο, πάρα εύκολα είναι....
Πρώτον, ο κος. Μίχας έχει ήδη αποκτήσει ένα ισχυρό κύκλο δικής του επιρροής στο ΠαΣοΚ, τόσο σε τοπικό επίπεδο στον Πειραιά, όσο σε σε κεντρικό κομματικό επίπεδο.
Δεύτερον, διαθέτει ερείσματα και πέραν του κομματικού μηχανισμού του ΠαΣοΚ στον Πειραιά, διότι ως νομάρχης, έχει ταϊσει πολλά στόματα.
Τρίτον, όχι μόνο δεν βλέπει καν ως κοντινό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντιθέτως, καλλιεργεί βλέψεις για να τεθεί υποψήφιος για Περιφερειάρχης, αν ισχύσει ο νέος διοικητικός χάρτης στις προσεχείς εκλογές.

Οι εκδοχές για το τι μέλλει γενέσθαι είναι διάφορες, κάποιες από αυτές μάλιστα, αρκετά ρεαλιστικές.
Να πάει για υποψήφιος Περιφερειάρχης ο κος. Μίχας είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, διότι ο κος. Παπανδρέου θα προτιμήσει μία υποψηφιότητα με αυτοδιοικητική πείρα ανάλογη του κου. Μίχα, αλλά με ακόμη πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, για τη θέση του νομάρχη, υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες που προβάλλονται ως ενδιαφέρουσες, όπως για παράδειγμα εκείνη του πρώην δημάρχου Κορυδαλλού, κου. Στέφανου Χρήστου. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει απολύτως κατανοητό από το ΠαΣοΚ πόσο προβληματική έχει καταστεί η δημαρχεία του κου. Παναγιώτη Φασούλα, ο κος. Μίχας θα μπορούσε να "παίξει" ακόμη και για υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, αλλά και γι' αυτό, θα έπρεπε να αντιστραφούν οι εντυπώσεις που έχουν για το νομάρχη Πειραιά αυτή τη στιγμή, ο κος. Παπανδρέου και οι άνθρωποί του.

Πάντως, οι αμέσως προσεχείς μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για το πως θα κινηθεί το ΠαΣοΚ στον Πειραιά, ενώ, δεν πρέπει να αποκλειστούν ακόμη και οι εσωκομματικές εντάσεις.

Έστειλε βιογραφικό στο ΠαΣοΚ ο γ.γ. Ανταγωνιστικότητας επί ΝΔ;

Η εφημερίδα Veto του κου. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αναφέρει σήμερα ότι ο κύριος που εικονίζεται στη φωτογραφία, Λευτέρης Σταυροπουλος στο όνομα, "αποφάσισε να καταθέσει τα χαρτιά του για θέση στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ". "Μάλιστα" συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας, "μετά το πρώτο ξεσκαρτάρισμα έφτασε και στο δεύτερο στάδιο και πέρασε και από προσωπική συνέντευξη με την υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη". Ως εδώ, ουδέν πρόβλημα. Ουδείς ψόγος. Πάμε παρακάτω...

Στα χρόνια της ... νέας διακυβέρνησης, ο κος. Σταυρόπουλος εστάλη στη μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Πολιτικής (2005), ορίστηκε ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης (2007), ενώ στις τελευταίες εκλογές, κατέβηκε ως υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Αχαϊας. Εμφανίζεται δε, από την εφημερίδα Veto, ως έχων ιδιαίτερες πολιτικές σχέσεις με τους κκ. Μουσουρούλη και Βαληνάκη.

Αν είναι ακριβής η πληροφορία της εφημερίδας του Veto, τα θερμά μας συγχαρητήρια στο πρωθυπουργικό επιτελείο του κου. Καραμανλή, στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και στο κόμμα της ΝΔ. Για χατήρι αυτών των ..."αστέρων" του πολιτικού καιροσκοπισμού κύριοι, "ρίξατε" τόσα και τόσα πιστά και καταρτισμένα κομματικά στελέχη, καταδικάζοντάς τα στην αφάνεια και στην αδράνεια;

Αυτή τη βδομάδα θα τοποθετηθούμε για την εκλογή προέδρου της ΝΔ

Είναι εκπληκτικοί κάτι φίλοι -στον αγώνα κατά του ΠαΣοΚ προεκλογικά- bloggers που μας προσάπτουν ότι υποστηρίζουμε την κα. Μπακογιάννη, καταλογίζοντάς μας μάλιστα και ταπεινές σκοπιμότητες. Θα τους συμβουλεύαμε να μας διαβάζουν είτε πιο τακτικά, είτε πιο προσεκτικά, είτε χωρίς να φορούν τα μυωπικά ματογυάλια του δικού τους κομματικού φανατισμού και της δικής τους δέσμευσης έναντι κάποιου υποψηφίου.

Ναι, είναι αλήθεια ότι δεν υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του κου. Σαμαρά.

Όχι, δεν είναι αλήθεια ότι υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα της κας. Μπακογιάννη.

Ναι, είναι αλήθεια ότι έχουμε στηλιτεύσει την υποψηφιότητα του Μεσσήνιου πολιτικού.

Όχι, δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε εκθειάσει ούτε κατ' ελάχιστον την υποψηφιότητα της κας. Μπακογιάννη.

Φαίνεται, πως σύμφωνα με τα μυαλά κάποιων, όταν δεν είσαι μαζί με τον έναν, αναγκαστικά είσαι μαζί με τον άλλον.

Για κάποιους, ο κόσμος είναι άσπρος, ή μαύρος.

Η ζωή είναι μέρα, ή νύχτα.

Οφείλεις να είσαι έτσι, ή αλλιώς.

Είσαι υποχρεωμένος να πάς είτε με τους δικούς, είτε με τους άλλους.

Σου θέτουν το εκβιαστικό δίλημμα, λες και ζεις στην εποχή του Εμφυλίου, αν θα πάς στο βουνό με τον ΕΛΑΣ, ή στον κάμπο με τον ΕΔΕΣ και σου βάζουν την κάνη του πιστολιού στον κρόταφο, για να γίνεις σύγχρονος δηλωσσίας, είτε για λογαριασμό του ενός, είτε για λογαριασμό της άλλης.

Φίλοι, τη βδομάδα που αρχίζει αύριο, το Poleatics θα λάβει ξεκάθαρη, κρυστάλλινη θέση για την υπόθεση της διαδοχής στη ΝΔ. Και τότε, θα δείτε με ποιους δεν είμαστε και γιατί. Διότι δεν φοβόμαστε ούτε την άποψή μας να εκφράσουμε στα ίσια, χωρίς υπεκφυγές και κομπορρημοσύνες, ούτε ενάντια στο μένος των οπαδών και στη λογική των στρατοπέδων να σταθούμε.

Quiz: Τι καινούργιο προσωνύμιο πάει μαζί με το "Καλαπόδης";


Μετά τη νέα στροφή, προς την πλευρά του κου. Αντώνη Σαμαρά αυτή τη φορά, που έκανε μέσω του blog του fimotro, ο πολιτικός συντάκτης "Καλαπόδης" (δε σας βάζουμε τη μακρομουτσουνάρα του διότι θα τρομάξουν τα παιδιά και θα αποβάλλουν οι έγκυοι) πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ορθότερα από εδώ και πέρα:

- Καλαπόδης ο Κωλοτούμπας;
- Καλαπόδης ο Ψυχάκιας
- Καλαπόδης ο Λαμόγιας;
- Καλαπόδης ο Χταπόδης;
- Όλα τα παραπάνω;
- Τίποτα από αυτά;
- Ξέρω, αλλά δεν απαντώ;