15 Νοε 2009

Σε αντικατάσταση Μίχα στις εκλογές 2010, αναφέρονται φήμες

Τα χαμόγελα που ανταλλάσσουν στη φωτογραφία οι κκ. Γιάννης Μίχας και Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει να είναι πολύ παλιά. Και αν δεν είναι παλιά, είναι σίγουρα πολύ προσποιητά.
Γιατί;
Απλά, κυκλοφορούν φήμες ότι εντείνονται οι φωνές στο ΠαΣοΚ για να αντικατασταθεί ο νομάρχης Πειραιά, κος. Γιάννης Μίχας, με ένα νέο υποψήφιο στις εκλογές του 2010, που θα δίνει άλλο χαρακτήρα και άλλο ύφος στην πολιτική μάχη για το ποιο κόμμα θα επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το μεγάλο λιμάνι. Υπάρχουν αρκετοί δορυφόροι του συστήματος εξουσίας εντός της κυβέρνησης και του κόμματος, που εκτιμούν ότι ο κος. Μίχας δεν ταιριάζει με τα νέα ήθη και τις νέες συμπεριφορές που προάγει ο κος. Παπανδρέου. Επικαλούνται μάλιστα ως πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα του "πόσο ασύμβατα είναι ο παλιός Μίχας και το Νέο ΠαΣοΚ" τη στάση του νομάρχη στην απεργία του ΟΛΠ, η οποία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ήταν μάλλον παραινετική, παρά αποτρεπτική, προς την πλευρά των λιμενεργατών.

Βέβαια, τα πράγματα, κάθε άλλο, πάρα εύκολα είναι....
Πρώτον, ο κος. Μίχας έχει ήδη αποκτήσει ένα ισχυρό κύκλο δικής του επιρροής στο ΠαΣοΚ, τόσο σε τοπικό επίπεδο στον Πειραιά, όσο σε σε κεντρικό κομματικό επίπεδο.
Δεύτερον, διαθέτει ερείσματα και πέραν του κομματικού μηχανισμού του ΠαΣοΚ στον Πειραιά, διότι ως νομάρχης, έχει ταϊσει πολλά στόματα.
Τρίτον, όχι μόνο δεν βλέπει καν ως κοντινό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντιθέτως, καλλιεργεί βλέψεις για να τεθεί υποψήφιος για Περιφερειάρχης, αν ισχύσει ο νέος διοικητικός χάρτης στις προσεχείς εκλογές.

Οι εκδοχές για το τι μέλλει γενέσθαι είναι διάφορες, κάποιες από αυτές μάλιστα, αρκετά ρεαλιστικές.
Να πάει για υποψήφιος Περιφερειάρχης ο κος. Μίχας είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, διότι ο κος. Παπανδρέου θα προτιμήσει μία υποψηφιότητα με αυτοδιοικητική πείρα ανάλογη του κου. Μίχα, αλλά με ακόμη πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, για τη θέση του νομάρχη, υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες που προβάλλονται ως ενδιαφέρουσες, όπως για παράδειγμα εκείνη του πρώην δημάρχου Κορυδαλλού, κου. Στέφανου Χρήστου. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει απολύτως κατανοητό από το ΠαΣοΚ πόσο προβληματική έχει καταστεί η δημαρχεία του κου. Παναγιώτη Φασούλα, ο κος. Μίχας θα μπορούσε να "παίξει" ακόμη και για υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, αλλά και γι' αυτό, θα έπρεπε να αντιστραφούν οι εντυπώσεις που έχουν για το νομάρχη Πειραιά αυτή τη στιγμή, ο κος. Παπανδρέου και οι άνθρωποί του.

Πάντως, οι αμέσως προσεχείς μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για το πως θα κινηθεί το ΠαΣοΚ στον Πειραιά, ενώ, δεν πρέπει να αποκλειστούν ακόμη και οι εσωκομματικές εντάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: