18 Νοε 2009

Mήνυμα Αντώνη Σαμαρά στους Έλληνες Bloggers

"Με την ευκαιρία αυτής της πρώτης απευθείας επικοινωνίας μαζί σας, επιτρέψτε μου να σας πώ τα εξής:
Πρώτον, να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για τη μεγάλη υπηρεσία που προσφέρετε στην ενημέρωση του κοινού. Για την ακρίβεια στην ενημέρωση του πιο ανήσυχου και πιο απαιτητικού κοινού της Ελλάδας.

Να σας ευχαριστήσω, επίσης, για το γεγονός ότι εκτος απο «δίαυλος» ενημέρωσης, είστε και πολύτιμος «κρίκος» επαφής των πολιτικών με την κοινωνία. Πολύτιμος κρίκος, ζωντανής επαφής. Σε μιαν εποχή όπου η «επικοινωνία» προσπαθεί να γίνει χειραγώγηση και να υποκαταστήσει την Πολιτική.

Ακόμα, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω κι εκείνους που δεν στάθηκαν στο πλευρό μου. Γιατί αυτό που κάνετε, ξεπερνά τις θέσεις και τις προθέσεις σας.

Δίνετε ερεθίσματα προβληματισμού και βήμα έκφρασης σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά. Κι όταν μιλάει η κοινωνία, όλοι οι υπόλοιποι ωφείλουμε να ακούμε προσεκτικά.

Εκπροσωπείτε κάτι αληθινά επαναστατικό. Την πιο πρωτοποριακή έκφραση της κοινωνίας, που είναι αμφίδρομη και αδιαμεσολάβητη ταυτόχρονα. Δεν νοθεύεται απ’ όσα φίλτρα κι αν περνάει. Είναι ελεύθερη επειδή είναι άμεση. Κι είναι δημοκρατική, επειδή όλοι έχουν την ίδια πρόσβαση. Οξύνει την κρίση όλων, αλλά και την υπευθυνότητα καθενός χωριστά…

Την επαναστατικότητα του μέσου που χρησιμοποιείτε, όλοι την έχουμε αντιληφθεί. Το πόσο μακριά μπορεί να μας πάει, ίσως δεν το υποπτευόμαστε ακόμα. Αλλά επειδή έχω στο νού μου να πάμε μακριά την Ελλάδα, σας θέλω στο πλαϊ μου. Με τις αντιρρήσεις σας, με την κριτική σας. Αλλά και με τη στήριξή σας.

Θέλω να μιλήσω στην ψυχή της Ελληνικής κοινωνίας. Θέλω να απευθυνθώ στη συνείδησή της. Και εσείς τείνετε να γίνετε ο «καθρέφτης» αυτής της συνείδησης.

Όπως γνωρίζετε, δεν είμαι ο πολιτικός που διαλέγει τους εύκολους δρόμους της ανέλιξης. Με ενδιαφέρει περισσότερο, ο δύσκολος δρόμος. Αυτόν ακολούθησα πάντα. Είναι συχνά ολισθηρός. Είναι συχνότερα άχαρος. Αλλά είναι πάντα συναρπαστικός. Κι αν έχεις περίσσευμα καρδιάς, σε γεμίζει…

Σε γεμίζει το ταξίδι. Αλλά σε γεμίζει και η «Ιθάκη».Που πάντα την προσδοκάς. Πάντα την αναζητάς. Κι ας μην τη φτάνεις πάντα…

Στην περίπτωσή μου, η «Ιθάκη» είναι μια Ελλάδα πιο δημοκρατική, μια Ελλάδα που δεν τρώει τα παιδιά της…

Μια Ελλάδα που προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, αλλά απαιτεί και περισσότερη προσήλωση σε αρχές. Προσφέρει Δημοκρατία και Ισονομία, αλλά απαιτεί ευθύνη από Πολιτικούς και Πολίτες.

Σ’ αυτό το «ταξίδι» σας θεωρώ όλους συντρόφους μου.

Δεν ζητώ να συμμεριστείτε όλοι σας τις ιδέες μου…

Σας ζητώ όμως, να κάνετε τις ιδέες σας σημαίες. Και να πορευτούμε μαζί, προβάλλοντας αυτά που έχουμε μέσα μας, όχι αποσιωπώντας τα.

Να προχωρήσουμε με Λόγο, όχι με αποσιωπήσεις.

Με διάλογο, όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Με αντιπαραθέσεις, όχι με κραυγές.

Κάποτε, είπε ο Σαβόπουλος: «στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει». Σήμερα στα blogs η Ελλάδα απελευθερώνεται!

Κι υπάρχει ένα μόνο πράγμα πιο συναρπαστικό από την Ελευθερία.

Η Απελευθέρωση…"


Αντώνης Σαμαράς

17/11/2009

Κομματάκι-κομματάκι βγάζει την είδηση στο site του ο ... ρετσίνας

Απίστευτος; Πριν καλά-καλά φύγει η μέρα, ο ρετσίνας δημοσιογράφος έκανε αυτό που λέγαμε δύο αναρτήσεις, παρακάτω. Έβγαλε στο site του ως ..."είδηση", ότι σε περίπτωση προεδρείας του κου. Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, πάει για γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής ο κος. Παναγιωτόπουλος. Έχει τεμαχίσει την είδηση που βγάλαμε από την Κυριακή (την οποία σίγουρα έχει διαβάσει, διότι παρακολουθεί ανελλιπώς το blog μας) και τη βγάζει σε δόσεις, λες να πρόκειται για δικές του, αποσπασματικές ειδήσεις. Άντε ρετσίνα, ώρα είναι τώρα να γράψεις κάτι και για τους κκ. Λυκουρέντζο-Σταϊκούρα.

Σημείωση: Θα σου στέλναμε στο email του site σου ποια πρόσωπα θα "παίξει" αντίστοιχα και σε ποιες θέσεις η κα. Μπακογιάννη εάν καταφέρει φυσικά να εκλεγεί, έτσι για να έχεις να ανεβάσεις και κάτι αυθεντικό στο site σου, αλλά δεν θέλουμε να σε πληγώσουμε, διότι υποτίθεται πως ανήκεις στον κύκλο δημοσιογράφων της επιρροής της και έχεις πρωτογενή ενημέρωση.


Ο "Ελεύθερος Τύπος", η γραμμή του και η μάχη της διαδοχής στη ΝΔ

Γράφει ο ΛΑοΚοΩΝ

Όταν βρισκόταν στα σκαριά η επανέκδοση του «Ελεύθερου Τύπου», ερωτώμενος ένας από τους πολιτικούς συντάκτες του, πως θα ήταν στη νέα της εποχή η εφημερίδα, απάντησε: «παραταξιακή και ανεξάρτητη».

Ο προσδιορισμός «παραταξιακή» κατέπεσε από τη στιγμή που μάθαμε ποιοι θα εμφανίζονταν ως εκδότες της. Χρησιμοποιούμε την έκφραση «θα εμφανίζονταν ως…» διότι δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι δύο κύριοι στους οποίους θα αναφερθούμε αμέσως στη συνέχεια, διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια για να αποκτήσουν, ειδικότερα διαδεχόμενοι το ζεύγος των κκ. Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου στην ιδιοκτησία, μία τέτοια εφημερίδα. Ως εκδότες λοιπόν εμφανίστηκαν οι κκ. Μπενέκος και Σκαναβής, στελέχη του Τύπου και οι δυο τους, που ανδρώθηκαν και καταξιώθηκαν μέσα στον εκδοτικό όμιλο των συμφερόντων του κου. Γιώργου Μπόμπολα. Ο πρώτος ως δημοσιογραφικό στέλεχος, ο δεύτερος ως διοικητικό.
Εδώ, να αναφέρουμε ότι μία παραταξιακή εφημερίδα, πρέπει να βγαίνει από εκδότες που ανήκουν στην παράταξη, αλλιώς δεν είναι παραταξιακή. Γι’ αυτό το λόγο, ουδέποτε μπορούσε κανείς να αμφιβάλει για την αυθεντικότητα της πολιτικής γραμμής της «Απογευματινής» του Νίκου Μομφεράτου, της «Βραδυνής» του Τζώρτζη Αθανασιάδη, του «Ελεύθερου Τύπου» του Άρη Βουδούρη, του «Αδέσμευτου Τύπου» του Δημήτρη Ρίζου.
Στην περίπτωση των κκ. Μπενέκου και Σκαναβή, έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε για την παραταξιακή τους προέλευση ή ταυτότητα. Και τούτο, όχι μόνο λόγω του γεγονότος, ότι και οι δύο αποτελούν επαγγελματικά δημιουργήματα του κου. Μπόμπολα (τα εκδοτικά και εργολαβικά ενδιαφέροντα του οποίου ανέκαθεν βρίσκονταν απολύτως ταυτιζόμενα με την ανάγκη δημοσιογραφικής υποστήριξης του συστήματος ΠαΣοΚ). Αλλά και λόγω του γεγονότος, ότι έχουν στο παρελθόν καταθέσει απτά δείγματα της πολιτικής τους τοποθέτησης. Ειδικά ο κος. Μπενέκος, τόσο στο «Έθνος», όσο και στο «Ποντίκι», στο οποίο εμφανιζόταν μέχρι κάποια εποχή ως συνεκδότης με τον κο. Αντώνη Δελατόλα – «παιδί» του κου. Μπόμπολα επίσης.

Πάμε και στον προσδιορισμό «ανεξάρτητη», αν και καταλαβαίνετε ότι «παραταξιακή και ανεξάρτητη» είναι ασύμβατα, ακόμη και ως έννοιες.

Ούτε και το «ανεξάρτητη», ως προς την πολιτική γραμμή της, ισχύει για τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Θα ακουγόταν εν μέρει αυθαίρετο να ισχυριζόταν κανείς και μάλιστα μετά βεβαιότητος, ότι δεν μπορεί να ισχύει το «ανεξάρτητη» εφόσον ο νέος «Ελεύθερος Τύπος» κινείται στη γραμμή της προώθησης των ενδιαφερόντων του κου. Μπόμπολα, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να αποδειχτεί ως προς την αλήθεια του. Και όμως πρώιμες, αλλά πειστικές ενδείξεις, κατατείνουν προς μία τέτοια υπόθεση. Και οι ενδείξεις αυτές, προέρχονται από τη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος της διαδοχής του κου. Καραμανλή, στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.
Ας αναφέρουμε το πιο χαρακτηριστικό, πρόσφατο παράδειγμα, που είναι το χθεσινό.
Ο κος. Άρης Σπηλιωτόπουλος εκδηλώνει δημόσια την υποστήριξή του στην κα. Ντόρα Μπακογιάννη και αυτό, εκτιμάται από τους περισσότερους αναλυτές ως σημαντικό πολιτικό και προεκλογικό αντίβαρο έναντι της σύμπραξης ανάμεσα στους κκ. Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο «Ελεύθερος Τύπος» πως επιλέγει να αποδώσει στο πρωτοσέλιδό του (το οποίο βλέπετε και στη φωτογραφία) αυτή την εξέλιξη; Ως ένα γεγονός που έλαβε την ευλογία των κκ. Έβερτ, Σιούφα, Σουφλιά. Για τους έχοντες δημοσιογραφική γνώση και πείρα, αυτό αποτελούσε το πιο ύπουλο χτύπημα, διότι σε ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός που διατηρεί τη δική του αυτόνομη αξία, αποδόθηκε μία ευτελής αναγωγή ως προς την παρέμβαση τρίτων, παρένθετων προσώπων, όχι ελκυστικών μάλιστα (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας), στον απλό κόσμο της ευρύτερης παραταξιακής βάσης που περιβάλλει τη ΝΔ. Σε αντίστιξη όμως, ουδεμία παρόμοια προσπάθεια αναγωγών σε παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες έγινε στην περίπτωση της σύμπραξης ανάμεσα στους κκ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο.

Θα κρίναμε τη γραμμή του «Ελεύθερου Τύπου» απλά ως μεροληπτική, εάν δεν ταυτιζόταν με την προτίμηση που έχουν εκδηλώσει ως προς το θέμα της προεδρίας της ΝΔ, το «Έθνος», η «Ημερησία» και το «Πρώτο Θέμα» - όλες συμφερόντων του κου. Μπόμπολα. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτές το πράττουν απροκάλυπτα, διότι δεν έχουν καν να νοιαστούν εάν εξαγριώνονται οι δεξιοί αναγνώστες, τους οποίους ούτως ή άλλως δεν διαθέτουν στο αναγνωστικό κοινό τους, ενώ ο «Ελεύθερος Τύπος» το πράττει συγκεκαλυμμένα και επιδέξια –και αυτό είναι το χειρότερο, δημοσιογραφικά και δεοντολογικά.

Λογικό είναι να διερωτηθείτε, τι θα έβρισκε ως ελκυστικό στην υποψηφιότητα του κου. Σαμαρά, οποιοσδήποτε φορέας προώθησης των ενδιαφερόντων ενός επιχειρηματία σαν τον κο. Μπόμπολα, ανεξαρτήτως αν μιλάμε για τον "Ελεύθερο Τύπο" ή για οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα.

Πρώτα απ' όλα, αυτά τα ενδιαφέροντα, ταυτίζονται με το σύστημα ΠαΣοΚ και γι' αυτό το λόγο, το σύστημα ΠαΣοΚ πρέπει όχι απλά να επιβιώσει, αλλά να μακροημερεύσει. Με την κεντρώα διεύρυνση της κας. Μπακογιάννη, αλλά και με το επικοινωνιακό της απίλ, η ΝΔ θα καθίστατο άμεσα ανταγωνιστική, πολιτικά και εκλογικά. Με τον ιδεολογικό εξαγνισμό, την πολιτική αυτοκάθαρση και τον κομματική εκκαθάριση που θα επέλεγε ο κος. Σαμαράς, η ΝΔ δύσκολα θα διεκδικούσε τη διακυβέρνηση στα τέσσερα χρόνια, έχοντας διαμορφώσει μία καθαρή πλειοψηφική κοινωνικοπολιτική συμμαχία. Επιπλέον, ο κος. Σαμαράς δε θα ερχόταν σε άγρια προσωπική αντιπαράθεση με τον κο. Παπανδρέου, λόγω της παλιάς φιλίας που τους συνδέει και επομένως η αντίδρασή του σε σκανδαλώδεις συμφωνίες του συστήματος ΠαΣοΚ με τους εργολάβους, θα ήταν πιο άτονη από εκείνη της κας. Μπακογιάννη, η οικογένεια της οποίας έχει ανοικτούς λογαριασμούς από το παρελθόν με τη λεγόμενη Διαπλοκή, στα αίτια δημιουργίας των οποίων θα αναδιφήσουμε άλλη φορά.

Ως κατακλείδα, ας καταστεί απολύτως σαφές, ότι πρέπει να βάλουν για τα καλά στο μυαλό τους όλοι, εκδότες, «εκδότες» και δημοσιογράφοι, ότι στη σύγχρονη εποχή της υπερπληροφόρησης, ο κόσμος δεν μασάει πλέον «κουτόχορτο» και όλες οι σκοπιμότητες γίνονται αντιληπτές, αργά ή γρήγορα.

Και όσες δε γίνονται αντιληπτές, εμείς οι bloggers αρθρογράφοι εδώ είμαστε για να τις βγάζουμε στη φόρα.

Να του δίνουμε "παραπολιτικά", να τον κερνάμε και καμιά ...ρετσίνα

Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, έχουμε βεβαίως και αναφορικά με τις εξελίξεις μέσα στα κόμματα. Προσφέρουμε μάλιστα "τροφή" για την πληροφόρηση και άλλων sites και blogs, ανεξαρτήτως εάν κάποιοι εκ των διαχειριστών τους, δεν μας αναφέρουν ως πηγές, στα όσα (ανα)δημοσιεύουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χθεσινή αναφορά ενός site που ειδικεύεται (κατά δήλωσή του) στα ..."παραπολιτικά", στο ενδεχόμενο ο κος. Κώστας Μαρκόπουλος να οριστεί γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας από τον κο. Αντώνη Σαμαρά, εάν και εφόσον ο τελευταίος καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος φυσικά. Γνωρίζουμε ότι ο κεντρικός συντελεστής στην ανάρτηση πληροφοριών του συγκεκριμένου site μας διαβάζει καθημερινά και μάλιστα φανατικά (διότι του έχει γίνει έμμονη ιδέα πως του την... "χωνόμαστε") και επομένως, είμαστε σίγουροι ότι θα έχει διαβάσει σε ανάρτησή μας την περασμένη Κυριακή 15/11 με την οποία αναλύαμε τα κριτήρια επιλογής του κου. Άρη Σπηλιωτόπουλου για την επιλογή στήριξης κάποιου/ας εκ των υποψηφίων, μία πλήρη καταγραφή των πιθανών αξιωματούχων του κόμματος στην περίπτωση εκλογής του κου. Σαμαρά. Γράφαμε συγκεκριμένα ... "στον κύκλο των εκλεκτών γύρω από τον κο. Σαμαρά, που έχουν σιγουρέψει θέσεις και προνόμια, επικρατεί ήδη συνωστισμός: Αβραμόπουλος για αντιπρόεδρος, Παναγιωτόπουλος για γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής, Λυκουρέντζος για γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Μαρκόπουλος ή Χρ. Σταϊκούρας για γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού (ή το αντίστροφο) είναι κάποια από τα σενάρια που συζητούνται..." Παραθέτουμε ξανά ολόκληρη την αναφορά μας, με το σύνολο των ονομάτων, διότι ο εν λόγω "εξυπνάκιας" είναι ικανός να τεμαχίσει την παραπάνω πληροφορία και να επανέλθει με πολλές, μικρές, δικές του τάχα, καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από ονόματα και θέσεις.

Δεδομένου ότι δεν διακατεχόμαστε από εμπάθεια και επειδή γνωρίζουμε ότι ο εν λόγω "εξυπνάκιας" δεν έχει τα περιθώρια να κάνει πραγματικό ρεπορτάζ διότι καταναλώνει όλο του το χρόνο και την ενέργεια να εκτελεί πολιτικά "συμβολαιάκια" (όχι μεγάλα, ανάλογα του δικού του αναστήματος, δημοσιογραφικού και όχι μόνο), άλλοτε με σκοπό να ροκανίζει με τα "παραπολιτικά" του, σε δύο σαββατιάτικες εφημερίδες, κομματικά στελέχη προκειμένου να δημιουργεί ζωτικό χώρο για άλλα και άλλοτε με σκοπό να σκαλίζει προφίλ τεχνοκρατών σε διάφορους παραγοντίσκους που πάσχουν από τη φήμη του παππατζή, δεχόμαστε να βρισκόμαστε που και που, να του δίνουμε εμείς καμιά πληροφορία και κανένα καλό "παραπολιτικό" και να τον κερνάμε και καμιά ...ρετσίνα.

Γράφουμε εδώ και δύο μήνες για την "ταϊβανοποίηση" της Κύπρου

Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι σε σχέση με τα θέματα αιχμής της εξωτερικής μας πολιτικής, έχουμε προβεί σε τόσο έγκαιρες επισημάνσεις και αποκαλύψεις, που έχουμε ξεπεράσει σε χρόνους αντίδρασης ακόμη και το "Παρόν της Κυριακής", μία εφημερίδα που πρωτοπορεί δημοσιογραφικά και εκδοτικά στο φάκελο "εθνικά θέματα".

Την περασμένη Κυριακή (15/11), η εφημερίδα αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ στην υπόθεση "ταϊβανοποίησης" της Κύπρου βάσει αμερικανοβρετανικού σχεδιασμού, ενώ, στην αμέσως προηγούμενη έκδοσή της (8/11), είχε αναφερθεί στην επάνοδο του κου. Άλεξ Ρόντου στην Αθήνα και την ανάληψη άτυπου ρόλου αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα.

Εμείς, ως Poleatics, είκοσι ολόκληρες ημέρες πριν από τις εκλογές (14/9), σας είχαμε παρουσιάσει ανάρτηση με τίτλο "Έρχονται οι μη κοινοβουλευτικοί από τις ΗΠΑ", στην οποία αναφέραμε με απόλυτη σαφήνεια "θα ήταν ενδιαφέρον να βλέπαμε σε κεντρικό ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τον γνωστό κο. Άλεξ Ρόντο, που διατηρεί ακόμη στενές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και δε χάνει την ευκαιρία να βρίσκεται κοντά του με αφορμές όπως εκείνη του Συμποσίου της Σύμης. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που... μεθοδεύεται η "ταϊβανοποίηση" της Κύπρου".

Θα μας πείτε τώρα πως ευλογάμε τα γένια μας. Ναι, έχετε δίκιο. Αλλά χρειάζεται να τονίζουμε πόσο έγκαιρα και έγκυρα σας ενημερώνουμε για ζητήματα που αφορούν όχι κάποιους, αλλά όλους εμάς. Συνολικά την χώρα μας και το έθνος μας.