10 Δεκ 2009

Όχι και να υπόκεινται σε συνέντευξη άμισθοι κομματικοί αξιωματούχοι!!!

Και πάλι συγγνώμη για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας, αλλά μήπως θα ήταν πρέπον κάποιος από τους κεντρικούς διαχειριστές της Ρηγίλλης να ενημερώσει τους νεοαφιχθέντες συναδέλφους τους ότι οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες γραμματείς είναι πολιτικοί αξιωματούχοι διορισμένοι με πολιτική απόφαση και όχι διοικητικοί υπάλληλοι που τους έχει γίνει πρόσληψη και επιπλέον, ότι είναι εντελώς άμισθοι που επί χρόνια παρατούσαν δουλειές και οικογένεια για να μετάσχουν σε συνεργασίες και να εργάζονται για το κόμμα; Όχι τίποτα άλλο, αλλά είναι too much να τους υποβάλλουν αίφνης σε κάτι σαν business interview, ενώ μάλιστα το πιθανότερο είναι να λάβουν οσονούπω το … «εξιτήριό» τους. Εκτίθενται λόγω της ελλιπούς ενημέρωσής τους από τους παλιούς οι καινούργιοι και αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει κάποιος να τους προστατεύσει, διότι χωρίς να φταίνε, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλαζόνες και αγενείς.

Κάποιοι παραμένουν όρθιοι, άλλοι πέφτουν κάτω με ένα γρήγορο νοκάουτ

Όπως βλέπετε, από όλες τις επιλογές του κου. Σαμαρά για γραμματείς και διευθυντές, έχουμε τοποθετηθεί θετικά για όλες, με μοναδικές εξαιρέσεις, εκείνη του κου. Μανώλη για την οποία βάλαμε έναν αστερίσκο και εκείνη του κου. Μιχαλολιάκου για την οποία εκφράσαμε ζωηρές επιφυλάξεις. Περιμένουμε να δούμε και τις επόμενες κινήσεις, αν και έχουμε κάποιες βάσιμες πληροφορίες για το τι μέλει γενέσθαι.
Για παράδειγμα, αμετακίνητη στη θέση της πρόκειται να παραμείνει η γραμματέας Γυναικών του κόμματος κα. Κατερίνα Παπακώστα, εφόσον αφιέρωσε τον καλύτερό της εαυτό στην υπόθεση εκλογής του κου. Σαμαρά. Σταθερός στη θέση του είναι πολύ πιθανό να παραμείνει και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων κος. Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος αν και διατηρούσε εξαιρετικά κοντινές σχέσεις με την κα. Ντόρα Μπακογιάννη, τον κο. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κο. Γιάννη Βαληνάκη κ.α., δεν εξετέθη υπέρ οιουδήποτε, αλλά έμεινε καλυμμένος πίσω από το θεσμικό του αξίωμα. Επιπλέον, είναι νόμος στο Κολλέγιο Αθηνών, πως απόφοιτος, δεν αγγίζει συναπόφοιτο. Το ίδιο ισχύει και για το Χάρβαρντ. Βέβαια, αυτά είναι τα ελάσσονα στοιχεία που ενισχύουν τη θέση του συγκεκριμένου αξιωματούχου. Το μείζον, είναι ότι γνωρίζει τις Διεθνείς Σχέσεις και τα θέματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο ουδείς άλλος και ότι είναι ένας πραγματικά άξιος γραμματέας που δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο στέλεχος.

Στο μεταξύ, σας ενημερώνουμε ότι μονομιάς αποκαθηλώθηκαν από την ιστοσελίδα του κόμματος, με άνωθεν εντολή προφανώς, τα ονόματα και τα βιογραφικά των αναπληρωτών γραμματέων, στις γραμματείες που τοποθετήθηκαν νέοι γραμματείς. Η αποκαθήλωση ονομάτων και βιογραφικών από την ιστοσελίδα, προφανώς επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι οι αναπληρωτές, όπως και οι εναπομείναντες γραμματείς από όλους τους παλιούς, τελούν υπό κρίση και επίκεινται σαρωτικές αλλαγές, καθώς η ορμή του «ποταμιού» είναι δύσκολο να μην παρασύρει τους πάντες και τα πάντα. Βέβαια, οι άνθρωποι του προέδρου προέβησαν σε ένα ακόμη «φάουλ» που κάθε άλλο παρά «τακτ» δεικνύει. Δεν ενημέρωσε κανείς τους ανθρώπους ότι μετά από χρόνια θα «εξαφανίζονταν» από την ιστοσελίδα άξαφνα τα ονόματα και τα βιογραφικά τους και μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν πρόλαβαν καν να κρατήσουν ως ενθύμιο για τα γεράματά τους έστω και ένα αρχείο pdf.

Αντιπαραγωγική ενδέχεται να αποδειχτεί η επιλογή για την Αυτοδιοίκηση

Επιλέξαμε να εξετάσουμε χώρια από τις προηγούμενες, την περίπτωση του νέου γραμματέα Αυτοδιοίκησης κου. Βασίλη Μιχαλολιάκου, την οποία κρίνουμε εκ των προτέρων ως ιδιαζόντως αντιπαραγωγική και εξηγούμε παρακάτω το γιατί.

Δεν είναι ότι μας φταίει τόσο πολύ η επιθετικότητα του βουλευτή, η οποία προκύπτει ως η συμπεριφοριστική συνιστώσα των συνηθειών και αναμνήσεών του από την σκληρή εποχή των «Κενταύρων» και από την άλλη πλευρά, της έντασης του εσωκομματικού πολέμου που έχει αναπτύξει κατά καιρούς με πολλούς εκ των συμπολιτευόμενών του κάτω στον Πειραιά - με τον κο. Πέτρο Μαντούβαλο τελευταία, με τον κο. Γιώργο Καλό παλαιότερα.
Μας φταίει κυρίως το γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία, αντιμετωπίζει όποιον διαφωνεί μαζί του σε σχέση με τα εσωκομματικά πράγματα, όχι ως συνομιλητή, ούτε καν ως αντίπαλο, αλλά ξεκάθαρα ως εχθρό του, που πρέπει όχι απλά να νικηθεί, αλλά να εξοντωθεί. Οι επιθέσεις του σε συναδέλφους του βουλευτές με αφορμή την εκλογή νέου προέδρου ήταν πολύ βίαιες για να τις απορροφήσει το «σφουγγάρι» της απέναντι πλευράς.

Επιπλέον, οι έχοντες καλή μνήμη, θα θυμούνται τον κο. Μιχαλολιάκο να είναι εξίσου εριστικός και στην αναμέτρηση του ’96, μεταξύ των κκ. Μιλτιάδη Έβερτ και Γιώργου Σουφλιά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει για παράδειγμα την αντιπαράθεσή του με την κα. Έλσα Παπαδημητρίου στις ειδήσεις του τηλεοπτικού σταθμού «Αντένα» και την άγρια επίθεση που είχε κάνει στο πρόσωπο του συζύγου της βουλευτού Αργολίδας; Μη σπεύσει να μας χαρακτηρίσει κανείς προκατειλημμένους ως προς το πρόσωπο του κου. Μιχαλολιάκου, διότι αν ευσταθούσε μία τέτοια περίπτωση, θα είχαμε πάει ακόμη παλιότερα και θα είχαμε αναδιφήσει στις δηλώσεις που είχε κάνει τις ημέρες της πτώσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιπρόσθετα, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο κος. Μιχαλολιάκος είναι εκείνος από τον οποίο θα περάσει η έγκριση και η επικύρωση των λεγομένων κομματικών χρισμάτων για τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών του επομένου Οκτωβρίου, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα καθίσει να συνομιλήσει για παράδειγμα με τον ανήκοντα στο πολιτικό περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη, νυν Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κο. Διονύση Χατζηδάκη, ή με τους Δημάρχους Αιγάλεω, Χαλανδρίου, κκ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, αλλά και πολλούς άλλους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς αξιωματούχους που ετάχθησαν υπέρ της υποψηφιότητας της κας. Μπακογιάννη. Μήπως γεννάται η πιθανότητα να δημιουργήσει μέτωπα «ανταρτών» υποψηφίων και βαθιές τοπικές διαιρέσεις, καθαυτή η παρουσία του κου. Μιχαλολιάκου σε μία τόσο ευαίσθητη θέση;

Ειλικρινώς ευχόμαστε οι επιφυλάξεις μας να μην επιβεβαιωθούν από τις ίδιες τις εξελίξεις και να αποδειχτεί ότι είμαστε εντελώς λάθος. Ευχόμαστε μάλιστα, να είναι ο ίδιος ο κος. Μιχαλολιάκος εκείνος που θα μας αποστομώσει, επιδεικνύοντας στην πράξη μία στάση αντιμετώπισης των συνομιλητών του δημάρχων, η οποία θα χαρακτηρίζεται από διάθεση συνεργασίας και επίδειξη αλληλεγγύης.

Θετικά σχόλια για τρεις, επιφυλάξεις και ερωτηματικά για τον τέταρτο






Μιας και εισήλθαμε ξανά στα της Νέας Δημοκρατίας, να σχολιάσουμε τις νέες τοποθετήσεις γραμματέων.

Εκείνη του κου. Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, μοιάζει ως εύστοχη επιλογή με μία πρώτη ματιά. Ο κος. Χαρακόπουλος είναι νέος σε ηλικία, με σημαντικές προσλαμβάνουσες στον τομέα της Επικοινωνίας λόγω της θητείας του στο Γραφείο Τύπου της ΝΔ, όπως και στο ΚΠΕΕ (Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας) και επίσης, λόγω της συνεργασίας του με τον κο. Άρη Σπηλιωτόπουλο. Επιπλέον, λόγω εντοπιότητας, είναι στενή η επαφή που διατηρεί με τους αγρότες, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμο για τη ΝΔ κομμάτι του εκλογικού σώματος. Τέλος, ο κος. Χαρακόπουλος θεωρείται ήπιος ως προς το χαρακτήρα του, μετριοπαθής ως προς το στίγμα της ιδεολογικής του τοποθέτησης και άφθαρτος σε οτιδήποτε αφορά στο πολιτικό και κομματικό του παρελθόν.
Φυσικά, ο κος. Χαρακόπουλος θα κριθεί από το δικό του έργο και τις δικές του επιλογές, αλλά μέχρι να παρουσιάσει απτά δείγματα, σίγουρα έχει τη συμπάθειά μας.

Τη συμπάθειά μας, έχει και ο νέος Γραμματέας Προγράμματος κος. Κώστας Γκιουλέκας. Αναλαμβάνει ένα κρίσιμο τομέα, ο οποίος αποσπάστηκε και αυτονομήθηκε σε σχέση με τον Πολιτικό Σχεδιασμό και που απαιτεί εργατικότητα και μεθοδικότητα. Ο κος. Γκιουλέκας είναι ένα αξιόλογο πολιτικό στέλεχος της ΝΔ, που αξιοποιήθηκε από τον κο. Κώστα Καραμανλή πάρα πολύ αργά και όταν συνέβη αυτό, στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό της ΝΔ, ο Θεσσαλονικιός βουλευτής κυριολεκτικά χάθηκε ανάμεσα στον συγκεντρωτικό υπερυπουργό κο. Προκόπη Παυλόπουλο, στον «παλαιότερο» του τομέα ευθύνης της κυβερνητικής εκπροσώπησης κο. Ευάγγελο Αντώναρο και στην γενική γραμματέα Επικοινωνίας κα. Μαργαρίτα Παππαδά που επιβιώνει και επιβάλλεται σε όλες τις καταστάσεις, ακόμη και σε εκείνη της αλλαγής κυβέρνησης, από το ΠαΣοΚ στη ΝΔ, το 2004.
Ο κος. Γκιουλέκας άξιζε μία ευκαιρία από το κόμμα του και τώρα, αυτή του δίνεται από το νέο πρόεδρο.

Ο κος. Μανώλης Αγγέλακας, από την άλλη πλευρά, πληροί κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις καταλληλότητας ως προς την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης της Γραμματείας Οργανωτικού. Ο κος. Αγγέλακας φέρνει από το παρελθόν την πείρα του από τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, ενώ απολαμβάνει της εκτίμησης των περισσοτέρων κομματικών στελεχών. Ο κος. Αγγέλακας έχει διατελέσει και ευρωβουλευτής.

Ο κος. Γιάννης Μανώλης έχει μεγάλη συνδικαλιστική πείρα και επομένως γνωρίζει άριστα πώς να διαχειριστεί τη Γραμματεία Συνδικαλιστικού. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως πριν εκλεγεί βουλευτής Αργολίδας είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και μάλιστα, σε μία εποχή στην οποία κυριαρχούσε το σκληρό συνδικαλιστικό ΠαΣοΚ. Μείον για τον κο. Μανώλη είναι ότι συμμετείχε στην υπόθεση εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ χρησιμοποιώντας συνήθως υψηλούς τόνους έναντι των συνομιλητών του, ότι δεν εφίσθη απαξιωτικών αναφορών τόσο για την κα. Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και για κάποιους από τους υποστηρικτές της και τέλος, ότι ήταν από τους πρωταγωνιστές στια γυμνάσια νεύρων και υπομονής που διάφοροι βουλευτές έκαναν στον κο. Κώστα Καραμανλή στις μέρες της διακυβέρνησης των 150 συν μίας, εδρών.
Ο κος. Μανώλης, έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σημαντικά στελέχη της ΔΑΚΕ, τα οποία υποστήριξαν δυναμικά την κα. Μπακογιάννη. Αν θυμηθεί τις παλιές καλές μέρες της συναδελφικότητας και των κοινών αγώνων, μπορεί να τους «φέρει στα νερά του». Αν επιδιώξει να συμπεριφερθεί ως κυρίαρχος και ως κατακτητής, πολύ φοβούμαστε ότι οι σκληροί Δακίτες δε θα «μασήσουν» τόσο εύκολα.

Θα δούμε τι θα ακολουθήσει.

Παραφρόνησε ο "Καλαπόδης": Ζητάει από τον Σαμαρά τη διαγραφή Καραμανλή!

Δύο μέρες παλιό, αλλά σίγουρα από τα καλύτερα!

Προχθές το βράδυ, στο ..."Αποκαλυπτικό Δελτίο" του Extra3, ο "Mr. No-Eye-Contact" Ανδρέας Καψαμπέλης απαιτεί "να βγει κάποιος από τη Νέα Δημοκρατία να ζητήσει συγγνώμη για τα χάλια της Οικονομίας", για να προσθέσει ο "Καλαπόδης" Γιάννης Παπαγιάννης "και όχι μόνο αυτό, αλλά θα' πρεπε κανονικά ο κος. Σαμαράς να διαγράψει από το κόμμα εκείνους που είναι υπεύθυνοι".

Σημείωση: Αμέσως πριν λάβει το λόγο ο "No-Eye-Contact", ο "Καλαπόδης" είχε καταγγείλλει ως υπεύθυνο για τις επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στην Οικονομία τον ίδιο τον κο. Καραμανλή!!!

Αν δεν προκύψει υποψηφιότητα για Αθήνα, υπάρχει και ο κινηματογράφος

Να μας συγχωρέσει ο φίλος και συνεργάτης κος. Βασιλακόπουλος για το (κατ' εξαίρεση) σχόλιό μας, πάνω στο σχόλιό του, αλλά βλέποντας το Δήμαρχο Αμαρουσίου κο. Γιώργο Πατούλη σε αυτό το πορτραίτο του, δεν μας προϊδεάζει ως υποψήφιος για αντικατάσταση του κου. Νικήτα Κακλαμάνη στην εκλογική μάχη για το Δήμο Αθηναίων, αλλά ως υποψήφιος για αντικατάσταση του κου. Τζο Πέσι στο ρόλο του Τόμυ Ντεβίτο, στην περίπτωση που ο κος. Μάρτιν Σκορτσέζε θελήσει να ξαναγυρίσει τη γνωστή ταινία "GoodFellas".

Ο Νικήτας ρίχνει το γάντι, ενώ η Ρηγίλλης εκφράζει τη δυσαρέσκειά της

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το ρίσκο δεν βγήκε στον Δήμαρχο της Αθήνας κι ο Νικήτας Κακλαμάνης επιχειρεί να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα προκειμένου να διασφαλίσει την καρέκλα της Πλατείας Κοτζιά. Η «εκλεκτή» του στην εσωκομματική μάχη της Ν. Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, έχασε και τώρα πάσχει από ωτίτιδα. Κάποιοι λένε πως, είναι πιθανόν, και ο Δήμαρχος Αθηναίων απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων, όταν εκφράζει την επιθυμία του να επαναλάβει την θητεία του στον Δημαρχιακό θώκο. Πολλώ δε μάλλον όταν την διατυπώνει σε τόνο «ειλημμένης απόφασης». Επί της ουσίας ο κ. Κακλαμάνης «ρίχνει το γάντι» στον Αντώνη Σαμαρά. Ουδείς όμως δεν είναι σε θέση να στοιχηματίσει πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα το σηκώσει.

Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέχουν δέκα μήνες από την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες - υπάρχουν ωστόσο δυο δεδομένα που στερεώνουν τις ολοένα και πιο πυκνές φήμες ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης ίσως και να πρέπει να θεωρείται ήδη κομμένος. Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εντός της Ρηγίλλης χρεώνουν στον δήμαρχο υστεροβουλία στην επιλογή του να στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη. Την ίδια ώρα ο νέος ηγέτης της ΝΔ φέρεται να νιώθει προδομένος από την στάση του πάλαι ποτέ συνοδοιπόρου του, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως η πυγμή που θέλει να δείξει ως αρχηγός της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, δεν θα εξαιρέσει κορυφαίους.

Αν και κάθε συγκεκριμένη αναφορά στις Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010 θεωρείται, επισήμως, πρόωρη τα ονόματα του Άρη Σπηλιωτόπουλου και του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη που ήδη ακούγονται για τον θώκο της πλατείας Κοτζιά, ενώ δεν επιβεβαιώνονται - και, πως θα ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν - πλανώνται για να δείξουν στον κ. Κακλαμάνη πως «είναι κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια». Άλλη μια πτυχή της πραγματικότητας που απομακρύνει τον νυν δήμαρχο Αθηναίων από το στόχο του είναι και το ότι οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης αποτελούν το πρώτο «κρας - τεστ» για τον Αντώνη Σαμαρά στην κάλπη. Δεν θέλει λοιπόν να έχει απρόσμενες απώλειες. Ο κ. Κακλαμάνης στις μετρήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν, στα χέρια της ΝΔ, καταγράφεται ως μέτριος δήμαρχος που χάνει τον Δήμο αν έχει το κομματικό χρίσμα - κι αυτό αν συμβεί, θα συμβεί ύστερα από 28 χρόνια «γαλάζιας» κυριαρχίας στην Αθήνα. Τον στερεί, όμως, από την ΝΔ αν κατέβει ως «αντάρτης», σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις.

Να δοθεί μήνυμα ισχύος στον Γκρούεφσκι, με καταγγελία του VMRO-DPMNE

Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας και αδιαλλαξίας έναντι της χώρας μας, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κος. Νίκολας Γκρούεφσκι. Παρότι απεδέχθη ως πραγματικότητα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κος. Γκρούεφσκι τόνισε ότι «τους όρους που θέτει η Ελλάδα, δεν πρόκειται να τους αποδεχθεί η χώρα του ούτε σε εκατό χρόνια»!

Είναι κατανοητό ότι ο κος. Γκρούεφσκι υιοθετεί μία τόσο σκληρή στάση, διότι αντιλαμβάνεται ότι απέναντί του έχει έναν πρωθυπουργό όχι τόσο δυναμικό και αταλάντευτο στις εθνικές ελληνικές θέσεις, όσο ήταν ο κος. Κώστας Καραμανλής. Ο κος. Γκρούεφσκι παρεξήγησε τα οικολογικά ραντεβού με τον κο. Παπανδρέου στις Πρέσπες, πιστεύοντας πως έχει να κάνει με μία light περίπτωση πολιτικού συνομιλητή και μεταξύ μας, δεν έχει και άδικο. Εναπόκειται λοιπόν, στον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δείξει στον πρωθυπουργό του γειτονικού κράτους, ότι οι γραμμές αντίστασης από πιθανές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, υφίστανται στη χώρα μας και μάλιστα, είναι ισχυρές.

Πως; Είναι απλό. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κυβερνόν κόμμα της πΓΔΜ που έχει πρόεδρο τον κο. Γκρουέφσκι περιορίζεται σε ένα καθεστώς παρατηρητή και καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για να αναβαθμιστεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην Διεθνή Δημοκρατική Ένωση, όπου το VMRO-DPMNE ζητά από συνδεδεμένο μέλος, να γίνει πλήρες. Και στις δύο ενώσεις, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πλήρες μέλος, από τα πιο παλιά και σημαντικά μάλιστα και μπλοκάρει τις κινήσεις του κόμματος των γειτόνων μας, επικαλούμενη καταστατικές δυσαρμονίες και άλλες τεχνικές ιδιαιτερότητες. Ίσως είναι καιρός, τόσο μέσα στο EPP, όαο και μέσα στην IDU, η ΝΔ να ενισχύσει τις αντιρρήσεις της προβάλλοντας και την καθαρά πολιτική διάσταση που υπάρχει στην περίπτωση ενός εθνικιστικού κόμματος, του οποίου ηγείται ένας πρόεδρος που μποϋκοτάρει συστηματικά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, συμπεριφέρεται συνεχώς με επιθετικότητα και έχει δυσφημήσει πολιτικά επανειλημμένως τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και τον κο. Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργό.

Καλή είναι η επίδειξη διπλωματικότητας, την οποία ακολουθεί η ΝΔ τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις στις οποίες συμμετέχει, αλλά που και που, χρειάζεται και η επίδειξη ισχύος. Πολιτική δε σημαίνει απολειστικά συμβιβασμοί, αλλά κάποιες φορές και ρήξεις.

Σταθερός στην ιδεολογία του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού ο Αντ. Σαμαράς

Απαντήσεις σε όλους όσους του καταλογίζουν ιδεολογικά χαρακτηριστικά ενός κρατιστή της Λαϊκής Δεξιάς, φρόντισε να δώσει ο κος. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της «παρθενικής» του ομιλίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κος. Σαμαράς, αναφερόμενος στην «Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς» που αποτελεί κυρίαρχη οικονομικοκοινωνική πλατφόρμα στο ΕΛΚ και βασικό θέμα συζήτησης στο Συνέδριο που διεξάγεται στη Βόννη, κατέστησε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει πιστή στις αρχές του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, λαμβάνοντας ίσες αποστάσεις τόσο από όσους πιστεύουν σε κρατικιστικά μοντέλα, όσο και από τους νεοφιλελεύθερους πρέσβεις ενός ανεξέλεγκτου, ασύδοτου -όπως φάνηκε στο πρόσφατο χρηματοπιστωτικό «κραχ» που προκάλεσε την παγκόσμια κρίση- laissez faire.
Ο κος. Σαμαράς, τόνισε τη σημασία τόσο της ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, όσο και του ρυθμιστικού ρόλου που πρέπει να διατηρεί το κράτος, ούτως ώστε να τίθενται κανόνες διαφάνειας, ενώ, στάθηκε ιδιαίτερα στη Μεσαία Τάξη και στην ανάγκη στήριξή της σε δύσκολες φάσεις σαν την παρούσα.

Αξιολογώντας συνολικά την παρέμβαση του κου. Σαμαρά, η οποία έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από το ακροατήριο των 1.500 συνέδρων του ΕΛΚ, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι με όσα είπε, έδειξε ότι δεν αποκλίνει από τις αρχές και θέσεις που σταθερά πρεσβεύει το κόμμα του.

Ταχυδακτυλουργικά κόλπα της κυβέρνησης και με το ζήτημα της Ανεργίας

Άλλο ένα παραμύθι που επιχειρεί να «πουλήσει» στον κόσμο το ΠαΣοΚ είναι ότι η Ανεργία στη χώρα, πρόκειται να εκτοξευτεί -τάχα- στο 18-20%, σε επίπεδα Ισπανίας δηλαδή. Το είπε στη Βουλή ξεκάθαρα ο αρμόδιος υπουργός κος. Ανδρέας Λοβέρδος.

Η αλήθεια είναι η εξής. Το ΠαΣοΚ παρέλαβε την Ανεργία στα επίπεδα του 9% συν κάτι παραπάνω. Τώρα, ισχυρίζεται πως μέσα σε δύο μήνες διακυβέρνησης εκ μέρους του, το ποσοστό αυτό υπερδιπλασιάζεται. Η εξήγηση της διαφοράς αυτής δεν είναι δύσκολη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ερχόμενοι στην εξουσία ο κος. Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί του, το πρώτο πράγμα που έπραξαν, ήταν να πετάξουν στην κυριολεξία στο δρόμο όλους τους συμβασιούχους στα προγράμματα επιδοτούμενης επαγγελματικής μαθητείας (τα γνωστά σε όλους Stage), μαζί με άλλους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου του Δημόσιου Τομέα, προσάπτοντάς τους την βαριά κατηγορία του Νεοδημοκράτη! Και πάλι όμως, ο συνολικός αριθμός αυτών των απολυμένων δεν αρκεί για να φτάσουμε στο 18-20% Ανεργίας που επικαλείται ο κος. Λοβέρδος, επομένως, είτε προτίθεται να στείλει στην Ανεργία και άλλους απασχολούμενους μη αορίστου χρόνου, είτε θα καταφύγει στην προσμέτρηση της λεγόμενης αδήλωτης Ανεργίας, την οποία το ΠαΣοΚ απέτασσε μετά βδελυγμίας παλαιότερα.
Γεγονός είναι πάντως, ότι και στον τομέα της Απασχόλησης, το ΠαΣοΚ «φουσκώνει» τα νούμερα προς τα πάνω, έχοντας στα σκαριά ένα προφανές σχέδιο: Να δείξει ότι παράγει έργο, μειώνοντας μία σκόπιμα «φουσκωμένη» Ανεργία και μάλιστα, αξιοποιώντας ως μέσο τις αθρόες συμβάσεις απασχόλησης με «πράσινα παιδιά», οι οποίες ήδη υπογράφονται στα κρυφά και αυτό, δεν αποτελεί φήμη, αλλά πληροφορία.

Και στον κρίσιμο τομέα της Απασχόλησης, το ΠαΣοΚ επιδίδεται σε ταχυδακτυλουργικά πειράματα και ασκήσεις πολιτικού καιροσκοπισμού, αλλά εκείνο το οποίο είναι προφανές ότι δεν καταλαβαίνουν οι κκ. Παπανδρέου και Λοβέρδος είναι ότι σπαταλούν πολύτιμο κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας, σε σχέση με το αποτέλεσμα που πέτυχαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές.