10 Δεκ 2009

Να δοθεί μήνυμα ισχύος στον Γκρούεφσκι, με καταγγελία του VMRO-DPMNE

Ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας και αδιαλλαξίας έναντι της χώρας μας, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κος. Νίκολας Γκρούεφσκι. Παρότι απεδέχθη ως πραγματικότητα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κος. Γκρούεφσκι τόνισε ότι «τους όρους που θέτει η Ελλάδα, δεν πρόκειται να τους αποδεχθεί η χώρα του ούτε σε εκατό χρόνια»!

Είναι κατανοητό ότι ο κος. Γκρούεφσκι υιοθετεί μία τόσο σκληρή στάση, διότι αντιλαμβάνεται ότι απέναντί του έχει έναν πρωθυπουργό όχι τόσο δυναμικό και αταλάντευτο στις εθνικές ελληνικές θέσεις, όσο ήταν ο κος. Κώστας Καραμανλής. Ο κος. Γκρούεφσκι παρεξήγησε τα οικολογικά ραντεβού με τον κο. Παπανδρέου στις Πρέσπες, πιστεύοντας πως έχει να κάνει με μία light περίπτωση πολιτικού συνομιλητή και μεταξύ μας, δεν έχει και άδικο. Εναπόκειται λοιπόν, στον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δείξει στον πρωθυπουργό του γειτονικού κράτους, ότι οι γραμμές αντίστασης από πιθανές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, υφίστανται στη χώρα μας και μάλιστα, είναι ισχυρές.

Πως; Είναι απλό. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κυβερνόν κόμμα της πΓΔΜ που έχει πρόεδρο τον κο. Γκρουέφσκι περιορίζεται σε ένα καθεστώς παρατηρητή και καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για να αναβαθμιστεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην Διεθνή Δημοκρατική Ένωση, όπου το VMRO-DPMNE ζητά από συνδεδεμένο μέλος, να γίνει πλήρες. Και στις δύο ενώσεις, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πλήρες μέλος, από τα πιο παλιά και σημαντικά μάλιστα και μπλοκάρει τις κινήσεις του κόμματος των γειτόνων μας, επικαλούμενη καταστατικές δυσαρμονίες και άλλες τεχνικές ιδιαιτερότητες. Ίσως είναι καιρός, τόσο μέσα στο EPP, όαο και μέσα στην IDU, η ΝΔ να ενισχύσει τις αντιρρήσεις της προβάλλοντας και την καθαρά πολιτική διάσταση που υπάρχει στην περίπτωση ενός εθνικιστικού κόμματος, του οποίου ηγείται ένας πρόεδρος που μποϋκοτάρει συστηματικά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, συμπεριφέρεται συνεχώς με επιθετικότητα και έχει δυσφημήσει πολιτικά επανειλημμένως τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και τον κο. Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργό.

Καλή είναι η επίδειξη διπλωματικότητας, την οποία ακολουθεί η ΝΔ τα τελευταία χρόνια στις ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις στις οποίες συμμετέχει, αλλά που και που, χρειάζεται και η επίδειξη ισχύος. Πολιτική δε σημαίνει απολειστικά συμβιβασμοί, αλλά κάποιες φορές και ρήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: