23 Αυγ 2009

Άντε και ένα μπράβο!

Στη χθεσινή του επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, ο κος. Παπανδρέου παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο από εκείνο, στις πυρκαγιές του 2007.
Επέλεξε να είναι ήρεμος στην έκφραση, φειδωλός στην κριτική του, υποστηρικτικός σε όσους έδιναν μάχη ενάντια στις φλόγες.

Αντίθετα, στις προπέρσινες περιοδείες του στα καμμένα, έκανε προεκλογική καμπάνια πάνω στις στάχτες των περιουσιών και πάνω στις σωρούς των θυμάτων, συνοδευόμενος από μία κουστωδία παρατρεχαμένων που δε μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους στη σκέψη ότι η κυβέρνηση πιθανώς κατέρρεε.

Έκφραση ανωτερότητας;
Ένδειξη ωριμότητας;
Επίδειξη νηφαλιότητας;
Θα δείξει...
Πάντως, εδώ του αξίζει ένα μπράβο. Ελπίζουμε να μην χαλάσει τις θετικές εντυπώσεις.

Ούτε μητροπολίτες να ήταν!

Γεμάτες οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου από αναφορές και σχόλια για τους γενικούς γραμματείς Περιφερειών που ήταν να αλλάξουν μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, αλλά τελικά παρέμειναν στις θέσεις τους, κατόπιν δυναμικών παρεμβάσεων προς το πρωθυπουργικό γραφείο, από τους πολιτικούς κηδεμόνες τους.

Εκείνα που δε γράφτηκαν στις εφημερίδες είναι τα εξής:

- Ουδέποτε άλλοτε έχει μείνει πέντε χρόνια στην ίδια θέση, ειδικός ή γενικός γραμματέας. Έχουν ήδη γίνει ένα σώμα με τις καρέκλες τους.

- Μετά από πέντε χρόνια, κάποιος νιώθει τόσο μόνιμος, που δεν τον νοιάζει πια να παρουσιάζει σε κανέναν τα διαπιστευτήρια της καταλληλότητάς του.

- Αποτελεί δυσφήμηση για την κυβέρνηση και πρόβλημα για τη λειτουργία της, τα μεσαία στελέχη της να επιβιώνουν πολιτικά όχι λόγω της αξίας τους, αλλά λόγω της ισχύος του βύσματός τους.

- Μετά από μία τέτοια μπέϊκη αντιμετώπιση, είναι αμφίβολο ότι αυτοί οι άνθρωποι θα λιώσουν σόλες να τρέχουν στις εκλογές για τη ΝΔ. Στις ευρωεκλογές για παράδειγμα, δεν έχυσαν σταγόνα ιδρώτα.

- Τα χέρια θα σταυρώσουν για τα καλά φυσικά και όλα τα υπόλοιπα στελέχη που έμειναν τόσα χρόνια αναξιοποίητα, προκειμένου να μην κουνηθούν ρούπι από τις θέσεις τους, οι ελάχιστες μονιμάτζες.

Τόσα χρόνια οι ίδιοι; Ούτε οι μητροπολίτες τόσο πολύ πια!

Δήμαρχοι της διπλανής πόρτας

Πως να μην πανικοβάλλονται οι κάτοικοι, εάν είναι εντελώς στον κόσμο τους οι δήμαρχοι;

Ο ένας, ζητάει ρίψεις νερού από αέρος μέσα στη νύχτα, ενώ τα πτητικά μέσα είναι αδύνατο να επιχειρήσουν στο σκοτάδι.

Ο άλλος, ζητάει ρίψεις νερού μέσα σε κατοικημένες περιοχές, χωρίς να σκέφτεται πως τόνοι νερού ριγμένοι από ψηλά μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους.

Ο τρίτος, καταγγέλει ότι αεροπλάνα και ελικόπτερα περνούν πάνω από το δήμο ή την κοινότητά του, χωρίς να σταθούν εκεί, αρνούμενος να δεχθεί ότι ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός και οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορεί να γνωρίζουν ή να εκτιμούν πως η παρακάτω περιοχή κινδυνεύει ίσως περισσότερο.

Και οι περισσότεροι, πλην εξαιρέσεων, αντί να εναρμονίσουν τις κινήσεις τους με το επίσημο κράτος και να συντονίσουν τους κατοίκους της περιοχής τους με σωστή ενημέρωση και υπεύθυνες οδηγίες, βγαίνουν στα μικρόφωνα και είτε παριστάνουν τους ρεπόρτερς, είτε επιδίδονται σε διαγωνισμό γλαφυρότητας στη γλώσσα και στην έκφραση.

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να εκλέγουμε και πάλι ως δημάρχους εξέχοντα πρόσωπα και όχι τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας;

Υ.Γ.: Αλήθεια, για τις παράνομες χωματερές μές στα όρια των δήμων και κοινοτήτων τους και τα ξερόχορτα που δεν έχουν καθαριστεί, παρότι έχουν τις περισσότερες φορές παραλάβει τα σχετικά κονδύλια, γιατί δε λένε τίποτα;

Θα φάνε το κεφάλι τους

Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό στα δύο μεγάλα κόμματα, ότι το εκλογικό παιχνίδι που παίζουν, αφορά μόνο κάποιους μακάριους αναλυτάδες, καθώς και τους αργόσχολους των καφενείων. Η μόνη διαφορά, είναι ότι οι μεν, το βλέπουν σαν παρτίδα σκάκι με κινήσεις υψηλής στρατηγικής και συνεχή ρουά πριν το τελικό ματ, ενώ οι δε, σαν παρτίδα τάβλι με χαβαλέ, τσαμπουκά, χτύπημα στα πούλια και ολίγα μπινελίκια.
Κατά τα άλλα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, προβληματίζεται από μία οικονομία που υποχωρεί κάτω από το βάρος των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και ταυτόχρονα, προσδοκά να δει λίγη ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, μία βασική συνεννόηση και συνεργασία, από όλους τους κορυφαίους και μη παράγοντες, του πολιτικού μας συστήματος. Είναι σίγουρο δε, ότι θα αξιολογήσει τη στάση καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί εμπράκτως, στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Όποιοι φερθούν λογικά και υπεύθυνα, έχουν τύχη να επικρατήσουν, ενώ όποιοι εξετάζουν τις προτεραιότητες αυτής της χρονικής περιόδου μέσα από τους φακούς της πολιτικής τους μυωπίας, είναι σίγουρο ότι θα το φάνε το κεφάλι τους.

Να συμμαζευτούν τώρα

Το χάος των πυρκαγιών του 2007, δεν έγινε μάθημα σε κάποιους και αυτοί, δεν είναι μόνο οι φορείς της Πολιτείας και τα όργανα του κράτους.
Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πάλι βγάζουν συνεχώς στον αέρα, κατοίκους περιοχών που καίγονται, οι οποίοι πάνω στην αγωνία και στον τρόμο τους, είτε δίνουν ανακριβείς μαρτυρίες, είτε κατασκευάζουν άθελά τους εντυπώσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση και πανδαιμόνιο.
Όσο και να ψάξει κανείς περιπτώσεις παρόμοιας δημοσιογραφικής κάλυψης για πυρκαγιές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, από τις δυτικές ΗΠΑ, έως την Ισπανία και από την Τουρκία, έως την Αυστραλία, ουδέποτε θα βρει τέτοια υπερβολή και τόση επιπολαιότητα. Εκεί, ο λόγος δίνεται πάντα σε επίσημους φορείς και εκπροσώπους, οι οποίοι φροντίζουν για τη σωστή ενημέρωση, τις κατάλληλες οδηγίες και τον ακριβή απολογισμό για κάθε πυρκαγιά, ή φυσική καταστροφή, διότι σε τέτοιες περιστάσεις, η αλλοφροσύνη και ο πανικός των πληγέντων μόνο πρόσθετους κινδύνους δημιουργούν.
Ας βάλουν μυαλό και ας συμμαζευτούν όλες και όλοι, έστω και τώρα.