5 Ιαν 2010

«Πυκνώνουν τα σύννεφα στη Ρηγίλλης» εκτιμά η εφημερίδα «Μακεδονία»

Εκπνέει οσονούπω η περίοδος χάριτος που έδωσαν στον Αντώνη Σαμαρά οι νεοδημοκράτες. Υψηλόβαθμα στελέχη της Ρηγίλλης αναγνωρίζουν ότι το 2010 θα είναι κρίσιμη χρονιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως ο νέος αρχηγός θα κληθεί να αποφύγει πολλές παγίδες, οι οποίες στήνονται τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς αντιπάλους.

Η μεγάλη αμηχανία που προκάλεσε στη Ρηγίλλης η τελευταία πολιτική παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης με τη συμμετοχή του Λουκά Παπαδήμου, του Κώστα Σημίτη και του Αλέκου Παπαδόπουλου, σχολιάστηκε αρνητικά από στελέχη που στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά. «Θα έπρεπε η νέα ηγεσία να δώσει σκληρή απάντηση», είπε ένα από αυτά στη «Θ» και προέβλεψε ότι ο επίτιμος δεν θα σταματήσει αυτές τις δημόσιες παρεμβάσεις. Το ίδιο άτομο εκτιμά ότι σύντομα η Ντόρα Μπακογιάννη θα λύσει τη σιωπή της και θα αρχίσει να τοποθετείται για όλα τα σοβαρά ζητήματα, καταθέτοντας τις προσωπικές απόψεις της και μη λαμβάνοντας υπόψη τη γραμμή του κόμματος, κάτι που, αν συμβεί, θα πυροδοτεί συνεχώς την εσωστρέφεια στη ΝΔ.

ΜΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ.
Στελέχη που στάθηκαν στο πλευρό της κ. Μπακογιάννη ήδη ασκούν κριτική στον Αντ. Σαμαρά ότι διοικεί τη ΝΔ αξιοποιώντας μόνο όσους τον ακολούθησαν στην ΠΟΛ.ΑΝ., ενώ αναφορικά με τη στάση της Ρηγίλλης στην πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει νέα εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου είναι ακόμη πιο αιχμηρά. Όπως σχολιάζουν, «όλο το σύστημα που περιέβαλε τον Κώστα Καραμανλή στο Μαξίμου και εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά, οπότε…». Και όταν αυτά τα διόλου αλληλέγγυα αισθήματα συνυπάρχουν σε έναν πολιτικό χώρο, νομοτελειακά δύσκολα θα αποφύγει εσωτερικές έριδες και μάλιστα όταν έχει μπροστά του ένα δύσκολο συνέδριο.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΝΔ νιώθει συνεχώς την «καυτή ανάσα» του ΛΑΟΣ και του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος ποντάρει στα πλέον συντηρητικά και φοβικά στρώματα του δεξιού στρατοπέδου. Το τρισάγιο του ΛΑΟΣ για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Ευάγγελου Αβέρωφ, που θεωρείται ο μέντορας του Αντώνη Σαμαρά, ήταν ακόμη ένα μήνυμα του Γ. Καρατζαφέρη για το ποιος είναι ο συνεχιστής της καθαρόαιμης σκληρής δεξιάς παράταξης. Η στάση της Ρηγίλλης στα θέματα των πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών και στα εθνικά ζητήματα θα κρίνει εν πολλοίς το προσεχές διάστημα το αν θα συρρικνωθεί η εκλογική πελατεία του ΛΑΟΣ ή η κεντρώα εκλογική πελατεία της ΝΔ.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία», 4/1/2009
** Πηγή για τη δική μας αναδημοσίευση, το blog του Κοπέρνικου

Κολάζ εικόνων, συνοδεύομενο από τη ρήση γνωστού πολιτικού άνδρα















"The Greek people are a difficult if not impossible people to tame, and for this reason we must strike deep into their cultural roots. Perhaps then we can force them to conform. I mean, of course, to strike at their language, their religion, their cultural and historical reserves, so that we can neutralize their ability to develop, to distinguish themselves, or to prevail; thereby removing them as an obstacle to our strategically vital plans in the Balkans, the Mediterranean, and the Middle East".

Το πριμ για προσλήψεις τριαντάρηδων θα αφορά σε (επι)πρόσθετο προσωπικό;

Επιδότηση προσλήψεων, ή κίνητρο απολύσεων;
(Αναδημοσίευση από το blog «Κοινή Μοίρα»)

Η ιδέα της κυβέρνησης για επιδότηση της πρόσληψης και απασχόλησης εργαζομένων κάτω των τριάντα χρόνων στον ιδιωτικό τομέα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα κριθεί συμβατή ή αρεστή ως προς τις προσδοκίες που υπάρχουν στις Βρυξέλλες αναφορικά με την εξέλιξη της πορείας της Οικονομίας μας εν τη ευρεία έννοια και έκτασή της, αλλά είναι πιθανόν να αποτελέσει ανάχωμα για την ραγδαία -όπως αναμένεται- αύξηση της ανεργίας και ειδικότερα, εκείνης των νέων ανθρώπων. Αρκεί, να καταστεί απολύτως σαφές και αδιαπραγμάτευτο, ότι η επιδότηση θα αφορά σε νέες προσλήψεις επιπρόσθετου ως προς το υπάρχον προσωπικού και όχι σε αντικαταστάσεις απολυμένων.

Αν δεν τεθεί αυτή η ρήτρα και μάλιστα σε μία μορφή που δεν θα επιδέχεται καμιά παρέκκλιση ή τέχνασμα, το πιθανότερο θα είναι οι εργοδότες να αρχίσουν σωρηδόν να απολύουν παλαιότερα στελέχη, υπαλλήλους, τεχνίτες, εργάτες που ελάμβαναν υψηλότερες αμοιβές, προκειμένου να προσλάβουν στη θέση τους όχι μονάχα χαμηλότερα αμειβόμενους αντικαταστάτες, αλλά εν προκειμένω, αντικαταστάτες των οποίων η χαμηλότερη αμοιβή θα επιδοτείται κατά ένα μέρος της από το κράτος.Σε μία περίπτωση σαν την προηγούμενη, όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί πραγματικός περιορισμός της τάσης αύξησης της ανεργίας, αλλά αντιθέτως, θα γεμίσει η Ελλάδα από απολυμένους σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, οι οποίοι, το πιθανότερο θα είναι να ενταχθούν στην ομάδα των λεγόμενων μακροχρόνια ανέργων. Ως γνωστόν, η χειρότερη κατηγορία ανέργων, ακόμη και από των νέων ανθρώπων, είναι εκείνη των μεσηλίκων και αυτό, διότι οι πιθανότητες επανεισδοχής τους στον χώρο της πλήρους απασχόλησης είναι από λιγοστές, έως ασήμαντες, ενώ συνήθως, τα οικονομικές τους υποχρεώσεις ως προς την εξυπηρέτηση των οικογενειακών τους αναγκών είναι βαρύτατες.

Χρήσιμο θα ήταν η κυβέρνηση πέρα από ιδέες που ακούγονται εν πρώτοις ελκυστικές, να παρουσιάσει και ολοκληρωμένα προγράμματα, τα οποία δε θα έχουν «κενά» και «τρύπες» που θα επιτρέπουν την επιδείνωση και όχι τη βελτίωση των προβλημάτων.
(Πίνακας: "The Desperate Man" από τον Gustave Courbet)

Για ποιους λόγους ο συν-νικητής Δημήτρης δεν βρήκε γραφείο στη Ρηγίλλης

Θα ‘χετε σίγουρα ακούσει ότι ο (αυτο)φερόμενος ως «υπαρχηγός» της Νέας Δημοκρατίας κος. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταφέρει ολόκληρο το επιτελείο της επιχειρησιακής δράσης την οποία πρόκειται να αναλάβει εν’ όψει του επικείμενου Συνεδρίου Αρχών του κόμματος, στα δικά του γραφεία δίπλα στο Καλλιμάρμαρο.
Σωστά;
Εύλογα λοιπόν θα διερωτηθείτε…
Καλά, ολόκληρος υπαρχηγός και δε βρέθηκε ούτε ένα γραφείο για ‘κείνον στο νεοκλασσικό της Ρηγίλλης;

Κάποιοι κακοπροαίρετοι έσπευσαν να προδικάσουν ότι στην πρώτη στροφή της κοινής -πλέον- κομματικής τους διαδρομής, ο κος. Σαμαράς αποφάσισε να φανερώσει στον πολιτικό του συνέταιρο το γνωστό σε παλιούς και πολλούς παθόντες γνώρισμα της αχαριστίας που τον διακρίνει και «άδειασε» τον κο. Αβραμόπουλο στο πρώτο χαντάκι.

Οι γνωρίζοντες καλύτερα την κατάσταση διατείνονται ότι απλά, το περιορισμένο σε εμβαδό και χώρους νεοκλασσικό, απλά δεν ήταν πρακτικά δυνατό να χωρέσει το πολιτικό μεγαλείο του κου. Αβραμόπουλου και των ανθρώπων του. Για την ακρίβεια, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της νίκης του κου. Σαμαρά, ο κος. Αβραμόπουλος και οι άνθρωποί του θεώρησαν δεδομένο ότι καπαρώνουν τα παλιά γραφεία του κου. Κώστα Σταϊκούρα, τα οποία βρήκαν ωστόσο μικρά! Οποιαδήποτε σκέψη για περαιτέρω προέκταση της ομάδας του κου. Αβραμόπουλου στους αξιοποιήσιμους χώρους, κρίθηκε αδύνατη δεδομένου ότι ήδη επικρατούσε στο κόμμα μία κατάσταση «μάθανε πως ... αγαπιόμαστε, πλακώσανε και οι γύφτοι», με μαζικές αφίξεις από διάφορες στελεχάρες και συμβουλάτορες, πραγματικούς και επίδοξους... Επιπλέον, κάθε γκρέμισμα τοίχου, προς χάρη του συν-νικητή Δημήτρη ήταν επίσης αδιανόητη, καθώς η Ρηγίλλης 18, είναι διατηρητέο κτίριο.

Έτσι ο κος. Αβραμόπουλος έκανε την καρδιά του πέτρα, πήρε των ομματιών του και επέστρεψε στα γραφεία δίπλα στο Καλλιμάρμαρο.

Υ.Γ.: Οι φήμες πως η δουλειά «στράβωσε» όταν ο κος. Αβραμόπουλος ζήτησε από τον κο. Σαμαρά να κατασκευαστεί στον ακάλυπτο χώρο πίσω από το νεοκλασσικό, κήπος ολόιδιος με αυτόν της φωτογραφίας, κρίνονται τουλάχιστον ως αβάσιμες, κακόβουλες και δυσφημιστικές.

Δηλώνεται και αυτή η απόδειξη; Ταιριάζει γάντι με το φορολογικό σύστημα!

Ανάμεσα στα όσα διευκρινιστικά διαχέονται στη δημοσιότητα μέσα από το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών κου. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τις αποδείξεις που θα πρέπει να μαζεύει κάθε πολίτης από εδώ και εμπρός, ουδεμία νύξη έχει γίνει για εκείνες που εκδίδονται από τις ασκούσες το αρχαιότερο επάγγελμα. Αυτό είναι ένα κενό ενημέρωσης, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί πάραυτα. Ωε εκ τούτου, θα πρέπει κάποιος να μεριμνήσει. Αν όχι τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης, τουλάχιστον κάποιος Αυτιάς.

Πάντως, σε ένα φορολογικό σύστημα που θυμίζει ολοένα και περισσότερο μπουρδέλο, ενδεχομένως θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι οι αποδείξεις από τα γνωστά «σπίτια» θα είναι οι πρώτες που θα δηλώνονται. Γράφοντας φυσικά το ΑΦΜ, το ποσό και την ημερομηνία πάντα – όπως μας συμβουλεύει ο κος. Παπακωνσταντίνου.

Με τις υγείες σας λοιπόν παιδιά και καλή … δήλωση στο τέλος του χρόνου!