29 Οκτ 2009

Δύσκολο να μας πιάσουν στον ύπνο οι Παπανδρέου-Γκρούεβσκι

Γράφει ο ΛΑΟΚΟΩΝ

Ενώ επίκειται εντατικοποίηση της άσκησης πιέσεων προς την Ελλάδα, τόσο από ευρωπαϊκές δυνάμεις, όσο κυρίως από τις ΗΠΑ, για αναγνώριση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την πΓΔΜ καθεστώτος υποψηφίου προς ένταξη κράτους με άρση των ελληνικών επιφυλάξεων, ο κος. Παπανδρέου σπεύδει να συνεννοηθεί τηλεφωνικά αρχικά και με κατ’ ιδίαν συνάντηση στη συνέχεια, στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής, με τον εθνικιστή πρωθυπουργό των γειτόνων κο Γκρούεβσκι.

Παρ’ ότι ο κος. Γκρούεβσκι τραβάει και πάλι μία κόκκινη γραμμή αδιαλλαξίας, λέγοντας στον Ύπατο Αρμοστή για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ κο. Σολάνα ότι το ελληνικό βέτο δε βοηθά στην πρόοδο των συνεννοήσεων επί του ζητήματος της ονομασίας, ο κος. Παπανδρέου επιμένει, κατά τα φαινόμενα, να κινηθεί ενεργητικά προς την κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλίας για εύρεση κοινού τόπου με την πΓΔΜ. Αυτό εξάλλου πιστοποίησε με τη σημερινή του εμφάνιση στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» της ΝΕΤ και ο πάντοτε ενημερωμένος εκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι» κος. Δελατόλας. Σύμφωνα, μάλιστα με τον κο. Δελατόλα, στις επιμέρους ενέργειες γύρω από την πρωτοβουλία, τόσο σε ότι αφορά το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό της δικής μας χώρας, αναμένεται να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κος. Πάγκαλος.

Βέβαια, αναμιγνυόμενος ο κος. Πάγκαλος σε ευαίσθητα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα μονάχα όμοια με εκείνα της κρίσης των Ιμίων, της παράδοσης Οτζαλάν, της διακήρυξης της Μαδρίτης κλπ., ενώ, σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας, δε μπορεί να καταφέρει τίποτα παραπάνω από ένα νέο μπαράζ συκοφαντικών επιθέσεων εναντίον του ΚΚΕ και όποιου άλλου κόμματος, σχηματισμού, ή προσώπου αντιταχτεί σε δοτές λύσεις, ενδοτικές στάσεις και υποχωρητικές θέσεις.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αν και είμαστε βέβαιοι ότι ο κος. Γκρούεβσκι και κάθε τέτοιος εθνικιστής, μόνο με τη γλώσσα της ισχύος μπορούν να καταλάβουν ότι επιβάλλεται να εξετάσουν καποιας μορφής συνθηκολόγηση. Όσο για τις πρωτοβουλίες των κκ. Παπανδρέου και Πάγκαλου θα είμαστε έτοιμοι, όλοι οι αγωνιζόμενοι στο διαδίκτυο -και όχι μόνο- πατριώτες, να αντιμετωπίσουμε πολιτικά κάθε ενδεχόμενο. Το βέβαιο είναι πως δύσκολα θα μας πιάσουν στον ύπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: