16 Δεκ 2009

Ούτε ένα σεντ από το κόστος της ανάκαμψης δεν επιβάλλεται στις τράπεζες

Στα μέτρα που ανέφερε ο κος. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη γενικόλογη έκθεση ιδεών που παρουσίασε Δευτέρα βράδυ στο Ζάππειο, δεν ακούσαμε να συμπεριλαμβάνεται το παραμικρό για επιβολή μερίσματος κόστους εντός της συνολικής εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη στις τράπεζες και στους τραπεζίτες.

Το υπάρχον σύστημα των ιδιωτικών ελληνικών τραπεζών στήθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια της περιόδου 1993-2004 και εμφάνισε πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κερδοφορία, απομυζώντας τον κόπο και τον ιδρώτα του μέσου Έλληνα οικογενειάρχη και οδηγώντας τον σε συνεχείς παγίδες πιστώσεων και δανεισμών, με νέα «ελκυστικά» στην όψη τους και «καταστροφικά» στο αποτέλεσμά τους, προϊόντα. Ο κος. Κώστας Καραμανλής, παρενέβη επιλεκτικά για να παύσει μέρος της αυθαιρεσίας σε αυτό το σύστημα, είτε παρεμβαίνοντας στο σκάνδαλο των πανωτοκίων, είτε μορφοποιώντας επί το δικαιότερο, το πλαίσιο εκπλειστηρίασης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών. Δυστυχώς, δεν κατάφερε ένα οριστικό ξεκαθάρισμα, καθώς κάποιοι από τους υπουργούς και υφυπουργούς του ήταν είτε δημιουργήματα, είτε εξαρτήματα των μηχανισμών και των προσώπων που κινούσαν και διαχειρίζονταν αυτό το παρανοϊκό σύστημα πλουτισμού των λίγων σε βάρος των πολλών.

Τώρα, ο κος. Παπανδρέου, επανερχόμενος στην εξουσία, δεν αγγίζει καν τις τράπεζες. Προφανώς, οι τραπεζιτικοί παράγοντες που συμμετείχαν στα μυστικά δείπνα στα οποία εσυζητείτο και προετοιμαζόταν η επαναφορά του ΠαΣοΚ στα κυβερνητικά πράγματα, θα νιώθουν πολύ άνετοι και ασφαλείς που έχουν να κάνουν με έναν δικό τους άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: