10 Νοε 2009

Μπορεί να εξακολουθήσει να παραμένει φαβορί η Ντόρα εάν...

Γράφει ο ΛΑοΚοΩΝ

Μπορεί να αποτελεί ξεχωριστή εξέλιξη για την μάχη της διαδοχής ότι ο κος. Αβραμόπουλος, τάχθηκε υπέρ του κου. Σαμαρά, αλλά σίγουρα δεν είναι καθοριστική. Ο κος. Αβραμόπουλος διαθέτει προσωπική αξία, αλλά όχι πολιτικό βάρος, ούτε και εκλογικό κεφάλαιο και αυτό, έχει φανεί σε όλα του τα πολιτικά εγχειρήματα: από την ίδρυση του ΚΕΠ έως και τη δική του υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, δημοσκοπικά ο κος. Σαμαράς φαίνεται να πλησιάζει το "ταβάνι" των δυνατοτήτων του, ενώ η κα. Μπακογιάννη δεν είναι βέβαιο ότι έχει εξαντλήσει τις δικές της προοπτικές και δυνατότητες.
Πέρα από τα προηγούμενα, η κα. Μπακογιάννη, μπορεί και πάλι να έχει τον πρώτο λόγο για την εκλογή της 29ης Νοεμβρίου, αρκεί να ακολουθήσει τις εξής κατευθύνσεις:

1. Να τονίζει την αφοσίωσή της στις παραδοσιακές αρχές του κόμματός της, αλλά και να κάνει στοχευμένα ανοίγματα σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων προς το φιλελεύθερο κεντροδεξιό κομμάτι της παράταξης, προκειμένου να «χτίσει» μία ευρεία ιδεολογική βάση. Συνταγή επιτυχίας είναι η ιδεολογική εξάπλωση, όχι η συρρίκνωση και σε αυτό θα πρέπει να επιμένει.

2. Να θέσει σε κατάσταση εγρήγορσης και υψηλής ετοιμότητας τις δυνάμεις κινητοποίησης οπαδών και ψηφοφόρων που ελέγχουν τα φιλικά προς εκείνη κομματικά κέντρα, ούτως ώστε να μεγιστοποιήσει την προσέλευση στην κάλπη, προς το δικό της όφελος. Την προεδρία της ΝΔ θα την κερδίσει εκείνος/η που θα κατορθώσει να φέρει πιο πολλούς από τους δικούς του ψηφοφόρους στην κάλπη.

3. Να παρουσιάζει με όλο και πιο ζωντανό παραστατικό τρόπο την προοπτική νίκης που ανοίγει για το κόμμα στην περίπτωση δικής της επικράτησης, καλλιεργώντας αίσθημα ελπίδας και ευφορίας στο εκλογικό σώμα, που νιώθει απογοητευμένο και απασιόδοξο. Ο αναποφάσιστος, ή ο αμφιταλαντευόμενος πηγαίνει πάντα με το μέρος εκείνου που έχει τον αέρα νικητή και που βλέπει μακριά.

4. Να προσφέρει θετικά κίνητρα στους ψηφοφόρους, δηλαδή να τους δώσει να καταλάβουν ότι με την ψήφο τους στηρίζουν πρόεδρο για τώρα και πρωθυπουργό για τη συνέχεια, καθώς και ότι η πορεία για νέες νίκες θα έχει όλη τη ΝΔ μέσα να συμμετέχει, χωρίς αποκλεισμούς και με ίσες ευκαιρίες. Αυτό, απαιτείται ως αντίβαρο στην καμπάνια του βασικού αντιπάλου της, η οποία κυρίως στηρίζεται σε αρνητικά κίνητρα, δηλαδή στη δημιουργία μίας «αντιμητσοτακικής» πόλωσης και στην προσέλκυση των διστακτικών με την άσκηση βαριάς ψυχικής πίεσης και του αγγλοσαξωνικού picketing (το κοινώς λεγόμενο «ματσούκιασμα»). Οι εκλογές κερδίζονται με τα υπέρ, όχι με τα κατά που εκπέμπει κανείς, με τα συν, όχι με τα πλην.

5. Να μην απαντήσει ούτε εκείνη, ούτε το επιτελείο της σε οποιαδήποτε πρόκληση και αν τους απευθυνθεί, να μαζέψει από τα τηλεπαράθυρα γραφικά πρόσωπα που αντιπαρατίθενται για λογαριασμό της με αντίστοιχα γραφικά πρόσωπα της άλλης πλευράς και να επιμείνει σε μία απολύτως θετική καμπάνια. Η ψυχραιμία και η ηρεμία είναι τα στοιχεία που έλκουν την εμπιστοσύνη πάνω στο πρόσωπο ενός υποψηφίου και τον εμφανίζουν να έχει αυτοπεποίθηση και προβάδισμα στην υπόθεση της νίκης.

6. Να προβάλει, κατά ένα μέρος μέσα από τον πρώτο κύκλο συνεργατών της και κατά κύριο λόγο μέσα από το δεύτερο, τον ευρύτερο κύκλο συνεργατών και υποστηρικτών της νέα πρόσωπα, προερχόμενα ταυτόχρονα από τη μεσαία τάξη στελεχών του κόμματος και από τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Δεν κάνουν καλό στην κα. Μπακογιάννη, ούτε η ευθεία στήριξη από βαρόνους (περίπτωση Έβερτ), ούτε και η έμμεση (δια της συμμετοχής των γόνων τους στην προσπάθειά της). Αυτό θα μετρούσε, εάν η εκλογή γινόταν από το συνέδριο, διότι η λεγόμενη κομματική νομενκλατούρα πάντα υπολήπτεται, φοβάται και υποτάσσεται στους λεγόμενους βαρόνους, ενώ αντιθέτως, η πλατιά λαϊκή βάση τους μισεί και τους αποστρέφεται.

7. Να ξεφύγει από κλειστούς χώρους και κλειστά ακροατήρια και να περπατήσει ανάμεσα στην ευρεία παραταξιακή βάση και στους απλούς καθημερινούς πολίτες, διοργανώνοντας ένα ζωντανό happening την ημέρα. Η κα. Μπακογιάννη είναι άμεση και φιλική, όχι συνεσταλμένη και αγοραφοβική σαν τον κύριο αντίπαλό της και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό, όχι επικοινωνιακά υπό την έννοια της μεγαλύτερης προβολής της σε ψηφοφόρους, αλλά πολιτικά, υπό την έννοια της πληρέστερης εξοικείωσής με τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: