3 Φεβ 2010

Ένα mea culpa για την Οικονομία, που δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής

Της ΒΟΥΛΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ, στο ελβετικό θέρετρο, όταν το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τουργκούτ Οζάλ επιχειρώντας να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο στα ελληνοτουρκικά. Έναν χρόνο νωρίτερα οι δύο χώρες είχαν φτάσει στα πρόθυρα πολέμου με την κρίση του ΄87. Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο είναι διεθνής υπόθεση και συμφώνησαν να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και οι προκλητικές ενέργειες ένθεν κακείθεν. Ή, όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο Ανδρέας με τη γνωστή γλωσσοπλαστική του ικανότητα, στο περίφημο δόγμα «μη πόλεμος»... Λίγες εβδομάδες αργότερα, αποκήρυσσε από του βήματος της Βουλής εκείνη τη συμφωνία με το γνωστό «mea culpa».

Στην ίδια πόλη, στο ίδιο φόρουμ, 22 χρόνια αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργός και αυτός, αντιμετώπισε την ωμή πραγματικότητα. Ένας άλλος «πόλεμος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη - οικονομικός αυτήν τη φορά- και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά το ευρώ. Ωστόσο, οι ισχυροί ζητούν μέτρα, περισσότερα μέτρα.

Για πρώτη φορά o Πρωθυπουργός μίλησε για περικοπές μισθών και θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα. Επιστρέφοντας από το Νταβός έδειξε «για πρώτη φορά τόσο ανήσυχος», όπως έλεγαν οι υπουργοί που τον συνάντησαν προχθές στο Μαξίμου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση, μπροστά στις πιεστικές δημοσιονομικές ανάγκες, στα υψηλά επιτόκια δανεισμού και στους κερδοσκοπικούς εκβιασμούς, θα αναγκαστεί να πάρει ακόμη πιο επώδυνα μέτρα.

Διαψεύδοντας ενδεχομένως και μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων. «Υπάρχουν λεφτά», «δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ», «δεν θα θιγούν τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα». Τι απομένει; Να διατυπωθεί ένα ακόμη «mea culpa» σε σύγχρονη εκδοχή. Εφόσον τα πράγματα είναι τόσο τραγικά όσο έδειχναν τα πρόσωπα των υπουργών που έβγαιναν προχθές από το Μαξίμου, θα πρέπει να γίνει μια δημόσια αυτοκριτική. Τώρα. Στο διάγγελμα που λέγεται ότι θα απευθύνει προς τον ελληνικό λαό ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει με παρρησία να αναγνωρίσει ότι υπήρξαν λάθος εκτιμήσεις. Και να πει προς τους πολίτες ανοικτά τι σκέπτεται να κάνει για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Οι φορολογούμενοι θα το εκτιμήσουν περισσότερο από τις «διαρροές» που προκαλούν σύγχυση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: