Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
Επικοινωνιολόγου
Διευθυντή της εταιρείας Think Politics
Αν στο πολιτικό κόστος που επωμίστηκε η Νέα Δημοκρατία από τις σκανδαλώδεις υποθέσεις στις οποίες ενέχονταν κυβερνητικά στελέχη της και από τα συσσωρευμένα παράπονα της κομματικής βάσης της, αθροίζαμε και εκείνο που με απόλυτη βεβαιότητα θα επέφερε στο κόμμα η λήψη και εφαρμογή των αντιδημοφιλών μέτρων τα οποία κρίνονται ως αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η φρικτή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τότε η διαφορά στις εκλογές οι οποίες ούτως ή άλλως θα γίνονταν μέχρι φέτος το Μάρτιο, δεν θα ήταν στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, αλλά στις διπλάσιες και παραπάνω. Και αυτή η εξέλιξη, δε θα σηματοδοτούσε απλά μία συντριβή εξωπραγματική σχεδόν για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κυβερνητικό κόμμα, αλλά την οριστική παραγραφή των όποιων πιθανοτήτων θα της αναλογούσαν υπό κανονικές συνθήκες, προκειμένου να ανέκαμπτε κάποια στιγμή και να έβλεπε ξανά ως εφικτή την πρόκληση να επαναδιεκδικήσει με αξιώσεις το δικαίωμα να κυβερνήσει. Με αυτά τα δεδομένα, ήταν σωτήρια ως προς το συμφέρον της ΝΔ η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές τις οποίες ήταν σίγουρο ότι θα έχανε, αλλά με μία διαφορά η οποία θα ήταν δυνατόν να καλυφτεί με μέθοδο και προσπάθεια, μετά από ένα εύλογο διάστημα που θα καταλάμβανε το κόμμα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακόμη ορθότερες οι συμβουλές όποιων συνεργατών του πρότειναν να μη διστάσει να λάβει αυτή την απόφαση. Με το αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου, προκλήθηκε στη ΝΔ ισχυρή βλάβη, αλλά όχι ανήκεστη και είναι στο χέρι των στελεχών και της ηγεσίας του κόμματος να χτίσουν ξανά ένα ισχυρό momentum.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Ο Καραμανλής διαθέτει νομίζω μια σημαντική αρετή, έχοντας διασώσει στα βάθη της ψυχής του ένα σημαντικό πυρήνα αληθείας: Δύναται να μετατρέπει ένα μειονέκτημα που του επιβάλλουν σε στρατηγικό πλεονέκτημα.
Με πολύ παραγωγικό τρόπο η ανάρτηση επανέρχεται στο θέμα της επιλογής των εκλογών, διότι προϊόντος του χρόνου δυνάμεθα να αξιολογήσουμε τα συγκεκριμένα συμβάντα υπό το φως νέων δεδομένων.
Δεν νομίζω ότι η εκτίμηση, πως ο Καραμανλής επιχείρησε με την συγκεκριμένη επιλογή απλά να περισώσει καταστάσεις, ευσταθεί, παρόλο που η εκτίμηση της ανάρτησης, ότι προεκλογικά η εκλογική απήχηση της ΝΔ. και το άστρο του πρώην Πρωθυπουργού εβρίσκοντο σε κατάσταση ελευθέρας πτώσεως, είναι ορθή. Ο Χοντρός, όσο και εάν τον υποτιμούν, τον περιγελούν, ή τον απαξιώνουν, είναι άνθρωπος με βάθος ψυχής και κότσια που δεν διαφαίνονται στην πρώτη ματιά. Πριν την πτώση του με την κάθοδο στις εκλογές φρόντισε/τόλμησε να κάνει σημαντικότατη αποβαριδοποίηση του κόμματος, όχι μόνο από στελέχη που είχαν εκτεθεί δημοσίως, αλλά και από κάποια επιβλαβή πρόσωπα, τα οποία εβρίσκοντο ακόμη στο απυρόβλητο, αποκαθαρίζοντας την έννοια "Καραμανλισμός" από επιβληθέντες παρείσακτους. Ας αναρωτηθούμε: Για ποιο λόγο φρόντισε να πράξει τοιουτοτρόπως, από την στιγμή που ο διάδοχος του στην προεδρεία Σαμαράς θα γύριζε στην συνέχεια τα πάνω κάτω; Ή μήπως ήτο τόσο ξένος προς τα δεδομένα του κόμματός του και τόσο απληροφόρητος ως προς τα σενάρια που προωθούντο, ώστε να μην είναι σε θέση να διαδεί, τουλάχιστον χοντρικά αυτά που επήρχοντο; Ο Καραμανλής έπραξε επί του συγκεκριμένου αφ' ενός βάσει αρχών, αφ' εταίρου με στρατηγική προοπτική.
Όσο αφορά την προεκλογική επιχειρηματολογία του - η οποία εσήμαινε ΕΜΦΑΝΩΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΨΗΦΩΝ - θεωρώ προϊόντος του χρόνου, ότι δεν έγινε μόνον ή κυρίως με στόχο να δικαιωθεί από τις εξελίξεις που ακολούθησαν με παταγώδη τρόπο. ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΠΟΥ ΚΛΙΜΑΚΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΤΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
Δυστυχώς οι αρετές των ανθρώπων δεν είναι πάντοτε προφανείς. Ο Ηράκλειτος όμως υπέδειξε ότι "Αρμονίη κρυφία κρείττων φανερής". Έτσι οι προσεκτικοί και αδέκαστοι παρατηρητές είναι σε θέση να εκτιμήσουν δεόντως τις επιλογές του ΚΚ. Οι διαβολές σε βάρος του θα συνεχιστούν ακάθεκτες. Όμως η συνέχεια των γεγονότων αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το σαθρόν των επιγόνων (από αυτή την εκτίμηση εξαιρώ τον κ. Ψωμιάδη, χωρίς να είμαι οπαδός του).
Οι αριστεροί οφείλουμε την εκδούλευση στον Κώστα Καραμανλή ότι μείωσε την απόστασή μας ποιοτικά από τους δεξιούς Συνέλληνες, για να πάψει το χτικιό του διχασμού. Καθημερινά οι σελίδες δεξιών ιστολόγων, που επικαλούνται αρχές αυξάνονται, σε μια ζύμωση η οποία καταγράφει, ότι ωριμάζει μια δημιουργική σύνθεση προς όφελος της πατρίδος.
Πίσω από τα νέφη διαφαίνεται ο μελλοντικός ρόλος του Χοντρού στην προοπτική να αναλάβει επικεφαλής ενός λαϊκού πατριωτικού κινήματος αρχών.
Ο Κώστας Καραμανλής θυσίασε την μητέρα του στον βωμό της πολιτικής. Η ζωή και το καθήκον απαιτούν από αυτόν ακόμη περισσότερα. Του εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη.
Δημοσίευση σχολίου