23 Φεβ 2010

Κρατικός καπιταλισμός: Η διαιώνιση της κατεστημένης ολιγαρχίας

Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Έχει στερέψει προφανέστατα η χώρα από φρέσκιες ιδέες. Την λύση θα δώσει ο λεγόμενος "κρατικός καπιταλισμός", ισχυρίζονται τώρα σοβαροί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Κρατικές επενδύσεις δηλαδή και στενός ελεγχος της Οικονομίας από το Δημόσιο. Ο,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα δηλαδή. Η διαφορά θα είναι πως θα έχουμε ...καλύτερους πολιτικούς!

Πως ακριβώς θα γίνει αυτό; Άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κρατικός καπιταλισμός καταλύει στην πράξη την Οικονομία της Αγοράς και βέβαια τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Που βέβαια ποτέ δεν θα επέτρεπε συγχωνεύσεις που διαμορφώνουν μονοπώλια στην αγορά. Και στηρίζει τις κατεστημένες επιχειρήσεις που επιζητούν κρατική προστασία. Το μοντέλο ανάπτυξης της μεταπολεμικής Ελλάδας, δηλαδή. Που είδαμε τελικά που μας οδήγησε. Ενα σύστημα που διαιωνίζει τις υπάρχουσες κυρίαρχες σχέσεις στην οικονομία και δεν κινδυνεύει η κατεστημένη επιχειρηματική τάξη. Μία από τα χρεωκοπημένα ίδια, δηλαδή.

2 σχόλια:

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Λίγη υπομονή ακόμη. Σε λίγο θα προτείνουν και ενδοφλέβιες ενέσεις με φρέσκο βούτυρο στους χοντρούς.

kwstas είπε...

Αναμένω με αγωνία την φιλελεύθερη πρόταση του Αντρέα για να βγούμε απο την κρίση: ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΠΟΝΣΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ.
Π.Χ. να ονομαστούμε ΕΛΛΑΣ-ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ ΣΑΚΣ ή ΕΛΛΑΣ- ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ
Η ακρόπολη να ονομαστεί μπλούμπεργκ μπουντρούμ κτλ...