19 Ιαν 2010

Οι δύο κολλητοί και συγκάτοικοι του Amherst, αντιγράφουν το Barack O


(Αναδημοσίευση από το blog των Αδελφών Dalton, με τίτλο Αντέγραψε και εσύ τον Obama... Μπορείς )

Παρακολουθούσα σήμερα την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην ΟΝΝΕΔ. Πέρα από τα προφανή συμπεράσματα περί της δεξιάς στροφής της ΝΔ αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η ομοιότητα των λόγων του με τον Barack Obama. Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη από το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ αναφέρθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο. Ανέφερε πως σε αντίθεση με την Hillary Clinton αυτός πίστευε πως πρώτα πρέπει να απευθυνθεί κανείς στους δικούς του και μετά να κοιτάξει να κερδίσει άλλους.

Στη πορεία αποφάσισε να πάει το θέμα παραπέρα. Ακολουθώντας το πρότυπο του ομολόγου του Γεωργίου Παπανδρέου, δανείστηκε σύνθημα από τον Barack Obama. Όπως θυμάστε σίγουρα όλοι, ο πρωθυπουργός προεκλογικά οργάνωσε το σύνολο της καμπάνιας του στο πρότυπο του Obama. Κερασάκι στην τούρτα ήταν το προεκλογικό σποτ με το "Πάμε". Ακριβώς όπως ο Barack Obama έλεγε το "Let's Go".

Την ίδια ώρα το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ ήταν "Πρώτα ο Πολίτης", το αντίστοιχο σύνθημα του Barack Obama ήταν "It's about You". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίστηκε σε αυτά. Αντέγραψε την εμφάνιση, το περπάτημα, το στυλ τα πάντα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου πίστεψε τόσο πολύ την ομοιότητα με τον Barack Obama που μίλησε μέχρι και για πρόγραμμα 100 ημέρων, με την γνωστή κατάληξη.

Η συνταγή πέτυχε και έτσι ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να ακολουθήσει. Αρχικά αποφάσισε να θυμηθεί ένα παλιό σύνθημα της Πολιτικής Άνοιξης που ήταν κεντρικό σύνθημα στην καμπάνια του Barack Obama. Ελπίδα - Hope. Η λέξη ελπίδα, που αξιοποιήθηκε και από το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά μπήκε στο επίκεντρο. Η λέξη ελπίδα κυριαρχεί παντού. Μαζί με το "Άνοιγμα στην Κοινωνία" έχουν γίνει τα κεντρικά συνθήματα της Νέας Δημοκρατίας.

Άπαξ όμως και μπήκε στο δρόμο της αντιγραφής ήταν θέμα χρόνου να κάνει το μεγάλο χτύπημα. Σήμερα στην ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ αποφάσισε να κάνει δικό του και το "Yes We Can". Το τραγούδι των Will I Am, που με την διάδοση μέσα από το Youtube έγινε το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας του Barack Obama και στους στίχους του μιλούσε για δικαιοσύνη, ισότητα, ιδανικά και δημοκρατία πλέον έγινε σύνθημα στα χείλη του Αντώνη Σαμαρά.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του είπε πέντε φορές την λέξη "Μπορούμε". Αν μάλιστα κάποιος διαβάσει το απόσπασμα από την ομιλία και το συγκρίνει με τους στίχους του τραγουδιού "Yes We Can" θα διαπιστώσει πως και ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα μίλησε για ιδανικά, δικαιοσύνη κλπ. Οπότε πλέον δεν μας μένει τίποτα άλλο παρά να περιμένουμε ποιο κόμμα θα "κλέψει" πρώτο το "Organizing For America". Αν αύριο μεθαύριο διαβάσετε κάπου "Οργάνωση για την Ελλάδα" να ξέρετε που το βρήκανε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: