23 Νοε 2009

Κίνδυνος για τα Εθνικά: Ευρωπαϊκή πολιτική με σφραγίδα Φόρεϊν Όφις

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει ως ουσιαστικό καθήκον να προετοιμάζει την ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών της ΕΕ στις Συνόδους Κορυφής και να προσπαθεί εκ των προτέρων να βοηθάει ούτως ώστε να συγκλίνουν, αν όχι να ταυτίζονται οι απόψεις μερών που έχουν διαφορές για ζητήματα που απαιτούν διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου επιλέχτηκε ο κος. Χέρμαν Φαν Ρομπάϊ, καθώς είναι τοις πάσοι γνωστό ότι οι Βέλγοι πρωθυπουργοί είναι ικανοί να γεφυρώσουν οποιοδήποτε χάσμα, εφόσον καταφέρνουν να κυβερνούν ταυτόχρονα Φλαμανδούς και Βαλόνους. Ταυτόχρονα, ο κος. Φαν Ρομπάϊ είναι πολιτικός χαμηλών τόνων, που περνά σχεδόν απαρατήρητος, ότι ακριβώς χρειάζεται για μία ΕΕ που έχει να παρουσιάσει πληθωρικούς εθνικούς ηγέτες όπως οι κκ. Ανγκέλα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζύ, Γκόρντον Μπράουν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι κ.α.

Πιο διακριτό και δραστήριο ρόλο ωστόσο, αναμένεται να έχει η νέα υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, η βαρόνη Κάθριν Άστον (διακρίνεται στη φωτογραφία) που προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Βεβαίως, η κα. Άστον δεν θα μπορεί να ξεφεύγει από το πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων και θέσεων που θα ορίζεται ανά διαστήματα από το σύνολο των κρατών-μελών. Από την άλλη πλευρά όμως, θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε άμεσες επαφές και ενέργειες και επομένως, θα έχει πιο μεγάλα περιθώρια κινήσεων από τον κο. Φαν Ρομπάϊ.
Τι θα προσπαθήσει να περάσει η κα. Άστον στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ; Η απάντηση είναι, θέσεις τις οποίες θα προσπαθήσουν να προάγουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Φόρεϊν Οφις και Στέϊτ Ντηπάρτμεντ. Δε γνωρίζουμε πόσο ευπρόσδεκτο θα ήταν κάτι τέτοιο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα αποδεικνυόταν καθόλου ευεργετικό για την πορεία των ζητημάτων αιχμής της δικής μας εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε Εθνικά Θέματα, με δεδομένη την τάση που μονίμως έχουν οι Αμερικανοβρετανοί να προωθούν τα τουρκικά ενδιαφέροντα και να υποστηρίζουν την συμμετοχή της πΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές, ανεξαρτήτως τελικής έκβασης στο ζήτημα της διαφοράς τους με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.

Για την έγκριση της κας. Άστον, αποφάνθηκαν οι Σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο κος. Παπανδρέου. Η άποψη του κου. Παπανδρέου μάλιστα, είναι λογικό να μετρούσε λίγο παραπάνω, καθώς είναι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Εκτιμούμε ότι ο κος. Παπανδρέου θα έπρεπε να ασκήσει πίεση προς την κατεύθυνση επιλογής υπουργού από άλλο κράτος, κάτι το οποίο δεν έπραξε, απ’ ότι πληροφορούμαστε. Ευελπιστούμε, η επιλογή αυτή του κου. Παπανδρέου να μην κοστίσει πολιτικά στα συμφέροντά μας και να μην αποβεί αρνητική για την πορεία των Εθνικών μας Θεμάτων, ειδικά σε μία περίοδο που οι Αμερικανοβρετανοί πιέζουν για εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και επίλυση του Κυπριακού πάνω στη βάση ενός αναπροσαρμοσμένου σχεδίου Ανάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: