23 Νοε 2009

Να’ ναι μέρα συμμετοχής και αναγέννησης η 29/11

Του ΣΤΑΘΗ ΕΡΙΦΥΛΛΙΔΗ
Τέως Δήμαρχου Καβάλας
Πυρηνικού Ιατρού

Ανοίγοντας τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο σύνολο της βάσης των μελών, ή και των απλών ψηφοφόρων και φίλων που επιθυμούν να γίνουν μέλη, αλλάζουν δραματικά και τα δεδομένα σε σχέση με τι αποτελεί διακύβευμα για την 29η Νοεμβρίου.
Κάποιοι ίσως επιμείνουν, ότι πιο σημαντικό σε αυτή την αναμέτρηση, είναι η τελική έκβαση ως προς το πρόσωπο που θα εκλεγεί. Δεν είναι λάθος εκτίμηση αυτή, υπό την έννοια ότι από το νέο πρόεδρο θα εξαρτηθεί ποια θα είναι η φυσιογνωμία του κόμματος και πόσο ελκυστική θα φανεί στην κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο ότι στο τέλος, η ΝΔ ούτε ακέφαλη θα μείνει, ούτε θα παρεκκλίνει από τις αρχές και τις βάσεις του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.
Επομένως, τι είναι εκείνο που καθίσταται κρίσιμο διακύβευμα και δεν έχει διασφαλιστεί; Είναι η ίδια η προσέλευση στην κάλπη.
Γιατί αυτό;
Διότι είναι σημαντικό να καταγραφεί εντός της κοινωνίας και εντός μίας συγκεκριμένης μερίδας του εκλεκτορικού σώματος, πόσοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι, παρά τα απανωτά σοκ από τη συντριβή των 10,5 ποσοστιαίων μονάδων και την αποχώρηση ενός ηγέτη πάνω στον οποίο είχαν στηριχθεί τόσο το κόμμα, όσο και η ευρύτερη παράταξη, θα βρουν το κίνητρο και τη διάθεση για να πάνε να ψηφίσουν.
Στις 4 Οκτωβρίου, η μάχη είχε την κατάληξη ενός Βατερλό και πλέον, απομένει να δούμε πόσος στρατός έχει απομείνει και πόσοι οπαδοί είναι πιστοί σε αυτόν και αυτό ακριβώς είναι που θα καταγραφεί την ημέρα της εκλογής νέου προέδρου.
Που τοποθετείται ο πήχης για μία ικανοποιητική προσέλευση; Ουδείς είναι σε θέση να υπολογίσει με ακρίβεια. Πάντως, κανένας από τους υποψηφίους, αν εκλεγεί, δε θα πρέπει να νιώσει ισχυρός, αν η προσέλευση είναι στα 150.000 άτομα και από αυτά, τον έχουν ψηφίσει οι μισοί.
Καλό θα ήταν λοιπόν, οι υποψήφιοι να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους, ούτως ώστε η 29η Νοεμβρίου να αποδειχτεί για τη ΝΔ, πρωτίστως μία ημέρα δημοκρατικής αναγέννησης και λαϊκής συμμετοχής, παρά μία ημέρα στην οποία θα αποκτήσει -απλά και μόνο- νέο πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: