21 Φεβ 2010

Δυσαναλογία ανάμεσα στο μέγεθος της κινητοποίησης και την προσέλευση

Το λογικό θα ήταν να στεκόταν κανείς να σχολιάσει πρωταρχικά το περιεχόμενο της πολιτικής ομιλίας του κου. Αντώνη Σαμαρά σήμερα στην έναρξη της διαδικασίας των προσυνεδρίων. Εάν φυσικά δεν ανήγαγε η ίδια η Ρηγίλλης σε μοναδικό ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, το μέγεθος της προσέλευσης των οπαδών.
Ο πιο σωστός υπολογισμός αναφορικά με το πλήθος που συγκεντρώθηκε στη σάλα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, είναι ένας αριθμός κοντά στις επτά χιλιάδες. Αντικειμενικά, θα μιλούσε κανείς για θρίαμβο. Ρεαλιστικά, πρόκειται για μία ψαλιδισμένη από παντού επιτυχία.

Άλλοτε, ένα τέτοιο πλήθος προσερχόταν αυθορμήτως και οικειοθελώς, χωρίς καμία σημαντική κομματική κινητοποίηση. Αυτή τη φορά, ο κομματικός μηχανισμός έδωσε τα ρέστα του. Τα τηλεφωνήματα από το call center ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Πολλοί αποδέκτες έλαβαν δύο και τρία τηλεφωνήματα. Οι τηλεφωνήτριες έδιναν την εντύπωση πως η πρόσκληση ήταν προσωπική και όχι μαζική, ή … «κονσέρβα» για να υποχρεώσουν κόσμο να φιλοτιμηθεί να ανταποκριθεί. Τα sms έδιναν κι έπαιρναν, φεύγοντας κατά χιλιάδες. Το ίδιο και οι επιστολές του κου. Σαμαρά, με την σκαναρισμένη υπογραφή. Τα διαφημιστικά μηνύματα σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα θύμιζαν μάλλον εκλογές σε ότι αφορά την πυκνότητα της επανάληψής τους. Κοντολογίς, με όλα τα προηγούμενα μαζί και ταυτόχρονα, στο ΣΕΦ θα έπρεπε να είχαν μαζευτεί πολύ παραπάνω από δέκα χιλιάδες Νεοδημοκράτες, που ήταν και ο επιθυμητός αριθμός προσέλευσης για τον κο. Σαμαρά και τους συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες. Εις μάτην όμως…

Όλα αυτά, θα πρέπει να βάλουν σε πολύ μεγάλο προβληματισμό τους ανθρώπους που ορίζουν σήμερα τις τύχες του κόμματος. Και κυρίως, το γεγονός ότι ο παλμός και ο ενθουσιασμός μέσα στην «πανηγυρική» όπως διαφημιζόταν προσυνεδριακή συγκέντρωση από περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι.

Πολλά πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στη ΝΔ, αλλά το θλιβερό είναι ότι η προεδρική ομάδα προσανατολίζεται στα ακόμη χειρότερα.

3 σχόλια:

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Εξ ου και η πλήρης νομότυπος προσαρμογή της κ. Μπακογιάννη έναντι των νέων δεδομένων. Δεδομένου ότι ο ευρισκόμενος όπισθεν στρατηγικός εγκέφαλος είναι ο επίτιμος, στον οποίο δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε τακτικής φύσεως οξύνοια και πείρα.
Εγνώριζε καλώς - όπως εξάλλου είχε απερίφραστα δηλώσει ήδη μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το 2004 - ότι ο Κώστας Καραμανλής θα πέρναγε ως πρωθυπουργός μέσα από ναρκοπέδιο. Δεν ήταν η ημερομηνία λήξεως τότε προς διερεύνηση, αλλά οι συνιστώσες ροκανίσματος στην πορεία.
Ίσως η επιλογή Σαμαρά να αντιπαρήλθε κάποιων φιλοδοξιών στην φάση καμπής. Όμως είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η ισχυρότερη υπόθαλψη σε βάρος της επιρροής του κ. Σαμαρά προέρχεται από τον ίδιο, το "προικισμένο" επιτελείο του και φυσικά τους ισχυρούς υπερατλαντικούς εντολοδότες.
Οι Κινέζοι ονομάζουν την ανάλογη πρακτική "wu wei" - "περίμενε μέχρι να συντελεστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα από μόνο του". Βέβαια οι ταχυδακτυλουργοί της άνωθεν επιβολής των εξελίξεων κρύβουν πολλούς άσσους στο μανίκι, όσο αφορά το χαρτοκλεπτικό παίγνιο της κοινωνικής μηχανικής.
Μήπως πλέον τα έντιμα μέλη και στελέχη της ΝΔ. πρέπει σιγά-σιγά να κάνουν οι ίδιοι σκέψεις, αναφορικά με το ξεπέρασμα των αδιεξόδων και το μεγάλο ζήτημα της πολιτικής εκπροσώπησης της γνήσια δημιουργικής αστικής τάξης, που θέτει και η ανάρτηση του άρθρου του κ. Παπαχελά; Εκτός εάν επαναπαυόμεθα, στο ότι μελλοντικά το Ελλαδικό προλεταριάτο είναι σε θέση να αποτελέσει πολιτική πρωτοπορεία.

Dimitri είπε...

Παρατηρώ ότι παραμένουν ασχολίαστες οι μπουρδολογίες Σαμαρά, κάτι σαν ύμνος στον Αγνωστο Ψηφοφόρο, κάτι σαν έναρξη προεκλογικής εκστρατείας, κάτι θα τα κάνουμε όλα "και ποτάμια θα σας φέρουμε". Μία ακόμη σούπα στύλ Λαζαρίδη.

Και φυσικά πλήν του φελού μπαγαμπόντη που πέρασε θαυμάσια με τους φαρμακοβιομήχανους, όλοι οι άλλοι περιμένουν τις δημοτικές για γελάσουν με την ψυχή τους. Μέχρι τότε θα μας διασκεδάζουν η Πιπιλή με τον Μαρκόπουλο.

cruella de vil είπε...

Καλέ αγοράκια...χάσατε, δεν το καταλάβατε ακομη;
Το γαρ πολύ της θλίψεως...