2 Ιαν 2010

Ενδεχόμενη διχογνωμία στη ΝΔ διευκολύνει ΠαΣοΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταναστευτικό

Με αφορμή την τελευταία ανάρτηση, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι αποτελεί θεμελιώδους σημασίας ζήτημα για τo ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ η μαζική απόδοση ελληνικής υπηκοότητας σε μετανάστες. Αφενός, για λόγους ιδεολογικών αρχών, καθώς είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των κομμάτων η διεθνιστική και πολυπολιτισμική προσέγγιση σε διάφορα κρίσιμα πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Αφετέρου, για λόγους ξεκάθαρης εκλογικής σκοπιμότητας, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι η λεγόμενη ψήφος του μετανάστη θα κινείται υπέρ τους κατά συντριπτική πλειοψηφία.

Ενδιαφέρον θα έχει τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα και οι πολιτικές ομάδες.

Το κομμάτι του ΠαΣοΚ που περιγράφεται ως «πατριωτικό», αναμένεται να εγείρει ενστάσεις και διαφωνίες, αλλά είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει πραγματικό εσωκομματικό ρήγμα.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα τεθεί κατά του όλου πολιτικού εγχειρήματος και θα επιχειρήσει να σηκώσει πάνω του ολόκληρο το βάρος των πολιτικών αντιδράσεων, προσβλέποντας στην εκπροσώπηση κάθε κοινωνικής μονάδας ή ομάδας που βλέπει με συντηρητικό πρίσμα το Μεταναστευτικό.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι πιθανό να τεθεί επίσης κατά, όπως και το ΛΑΟΣ, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια, η και παραπάνω, σχεδόν κατά κανόνα, η Κομμουνιστική Αριστερά και η Ριζοσπαστική Δεξιά υιοθετούν παρόμοια στάση απέναντι σε κρίσιμα ζητήματα, ανεξαρτήτως αν η εξήγηση που δίνουν είναι εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας.

Αφήσαμε για τελευταίο, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς η στάση του αποτελεί πραγματικό αίνιγμα.
Πριν την εκλογή της 29ης Νοεμβρίου, ο κος. Αντώνης Σαμαράς είχε τοποθετηθεί υπέρ της χορήγησης υπηκοότητας, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Το Βήμα», προκαλώντας την έντονη ενόχληση της δεξιάς πτέρυγας των οπαδών του (που αποτελούσαν και την πλειοψηφία στο στρατόπεδό του), χωρίς να λάβει όμως δημόσια έκφραση, ούτε και έκταση, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην καμπάνια του. Οι ίδιοι οπαδοί, αλλά και τα δεξιά στελέχη που έχουν ήδη κατακλύσει τον κομματικό μηχανισμό, περιμένουν όμως με ενδιαφέρον και αγωνία να δουν ποια θα είναι η οριστική τοποθέτηση του προέδρου τους.
Από την άλλη πλευρά, θα ήταν λογικό για ένα κόμμα που θέλει να εξακολουθήσει να εκπροσωπεί κατά βάση την Φιλελεύθερη Παράταξη, να τοποθετηθεί υπέρ του ανοίγματος του κράτους έναντι των μεταναστευτικών κοινοτήτων, θέτοντας φυσικά όρους και προϋποθέσεις.

Σε μεγάλο βαθμό, η συζήτηση γύρω από το Μεταναστευτικό προβλέπεται να εξελιχθεί σε εσωτερικό πρόβλημα της ΝΔ. Απώτερη συνέχεια αυτού, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση, το ΠαΣοΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ευκολότερα τη δουλειά τους και να περάσουν τη χορήγηση υπηκοότητας με γρήγορες διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: